Dışişleri Sözcüsü Bilgiç, Kabil Havalimanı güvenliğinin önemli olduğunu belirtti

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın korunmasında Türkiye’nin aldığı sorumluluğa işaret etti ve ABD’li heyetle devam eden görüşme trafiğine ilişkin açıklama yaptı

Ekleme: 25.06.2021 17:55:23 / Güncelleme: 25.06.2021 18:01:53 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

Dışişleri Bakanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Bakanlık Sözcüsü Bilgiç, merak edilen bazı hususlar konusuna konuştu.

Tanju Bilgi, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın korunmasında Türkiye’nin aldığı sorumluluğa işaret ederek ABD'li heyetle devam eden görüşme trafiğine ilişkin açıklama yaptı.

Havalimanı güvenliğinin önemine işaret eden Bilgiç, "NATO’nun Kabil'deki temsilciliğinin güçlendirilerek devam ettirilmesi yaklaşımı var. Havalimanı güvenliği çok önemli. Bazı büyükelçiliklerin kapandığına dair haberler alıyoruz. Bu sorumluluğu devam ettirmek istiyoruz. Ancak adil bir külfet paylaşımı istiyoruz. ABD’den bir heyet Millî Savunma Bakanlığı ile temas içinde. Konuyu Afgan halkıyla da istişare ediyoruz." dedi.

Gündeminde ABD ile S-400 görüşmeleri konusunda bulunan Bilgiç, süründürülen görüşmeler hakkında, "Başkan Biden ile görüşmede bu konu da gündeme geldi. Daha önce ABD sistemi almak istedik ama alamadık. Temsilci geldiğinde bu konu açılmadı. Bizim bu konuya ilişkin görüşlerimiz ABD’ye iletilmiş durumda." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan ile Biden görüşmesinde ikili diyalog mekanizması oluşturuldu mu?” sorusuna yanıt veren Bilgiç, "Biden ile görüşmede bu yönde irade ortaya konuldu. Önümüzdeki dönemde iş birliği mekanizmaları hayata geçirilecek. Sayın bakanımız da muhatabıyla irtibatını sürdürüyor." dedi.

Tanju Bilgiç, "Berlin Konferansı'nda Libya'daki eğitmen ve danışmanlarımızın gayrimeşru paralı askerlerle aynı kefeye konulmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguladık." şeklinde konuştu. (İLKHA)