HÜDA PAR Gençlik Kolları Başkanlığı, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak madde bağımlılığının tehlikelerine dikkat çekti.
Açıklamada, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de uyuşturucu, kumar, alkol ve diğer madde bağımlılıklarının toplumdaki kullanım oranlarına bakıldığında, bunun bireyselliği aşarak toplumsal bir soruna dönüştüğü belirtildi.
"Bu sorun ile mücadelede bütüncül bir yaklaşım sergilemeli"
Gençleri madde bağımlılığına iten etkenlerin başında işsizlik, özgüven eksikliği, aile içi şiddet, dışlanma, duygusal yıpranma ve sevgi eksikliğinin geldiğine işaret edilen açıklamada, "Ailelerin ve gençlerin hayatlarını karartan madde bağımlılığındaki artış ne yazık ki ülkemizde de esef verici boyutlara ulaşmıştır. Yapılan araştırmalar madde bağımlılarının, bu alışkanlıklarını etraflarındaki kişilere kısa sürede bulaştırabildiklerini göstermektedir. Bu nedenle toplumun tüm kesimleri, bu sorunun çözümüne odaklanmalı ve ellerinden gelen gayreti göstermelidirler. Kamu, sivil toplum, üniversite, medya, sanat, spor vs. bütün camialar toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmeli, madde bağımlılığının sebep ve sonuçlarını birlikte değerlendirerek bu sorun ile mücadelede bütüncül bir yaklaşım sergilemelidirler. Aksi takdirde madde bağımlılığı önümüzdeki yıllarda çok daha ileri boyutlara ulaşacak ve mücadele daha da zorlaşacaktır." denildi.
Açıklamada, "Gençlerin ekseriyetle sosyal ortamlarda bir kereye mahsus deneme yoluyla madde bağımlısı olduğu bilinen bir gerçektir. 'Bir kere denemek, bağımlılığa açılan kapıdır. Bir kere denemekten çok şey olur.' Bu nedenle diyoruz ki bağımlılığa karşı en iyi korunma yolu, hiç bulaşmamaktır." ifadelerine yer verildi.
Kişilerde fizyolojik, psikolojik ve sosyal problemler meydana getiren bağımlılıkların önüne hep birlikte geçilebileceğine dikkat çekilen açıklamada, bağımlı kişinin sadece kendisine değil; ailesine, arkadaşlarına, içinde yaşadığı topluma da zarar verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, bu durumun, önleyici tedbirleri ve etkili tedavi yöntemlerini gerekli kıldığı kaydedildi.
"Caydırıcı müeyyideler uygulanmalı"
Açıklamada şu önerilerde bulunuldu:
"Gençliğin madde bağımlılığına karşı korunması sağlıklı, donanımlı, ahlaklı ve erdemli bireyler olarak yetiştirilmelerinin sağlanması devletin öncelikleri arasında olmalıdır. Devlet, gençlerin uyuşturucu maddeleri kolaylıkla edinebilecekleri yolları ortadan kaldırmak için gerekli tedbirleri almalı, denetimleri artırmalı ve caydırıcı müeyyideler uygulamalıdır. Bu amaçla sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak gerekli adımlar ivedilikle atılmalıdır."
HÜDA PAR Gençlik Kollarının birçok il ve ilçe merkezinde madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında ‘Bağımlı Olma Hür Ol’ teması ile farkındalık oluşturmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla aktiviteler gerçekleştireceği bildirilen açıklamada, gençler madde bağımlılığına karşı bilinçli olmaya ve toplumsal bir farkındalık oluşturmak için düzenlenecek etkinliklere davet edildi.
Açıklamada, "Unutulmamalıdır ki bedenen ve ruhen temiz bir fıtrat üzere dünyaya gelen gençler olarak en önemli önceliğimiz, beden ve ruh sağlığımızı muhafaza etmektir." ifadesine yer verildi.
"Sağlam bir aile ortamı oluşturmak gerekmektedir"
Açıklamada, "Son olarak diyoruz ki genç nesilleri uyuşturucu madde bağımlılığı gibi zararlı alışkanlıklardan muhafaza etmek için dinî ve manevî değerleri güçlendirmek, sağlam bir aile ortamı oluşturmak, bireysel ve toplumsal bilinci sürekli açık tutmak gerekmektedir. Dünya ve ahiret saadetimiz de buna bağlıdır." denildi. (İLKHA)