İstanbul Müftülüğü "Yaz Kur'an Kursları" hakkında merak edilen soruları cevapladı

5 Temmuz Pazartesi günü başlayacak olan Yaz Kur'an Kursları hakkında konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, kayıt tarihleri, eğitim süreci, çevrimiçi sınıflar ve yüz yüze eğitim ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 25.06.2021 10:45:32 / Güncelleme: 25.06.2021 10:49:02 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye'nin 81 ilinde bulunan tüm camilerde ve Kur'an kurslarında verilecek olan Yaz Kur'an Kursu eğitimleri başlıyor.

21 Haziran'da başlayan Yaz Kur'an Kursu kayıtları 11 Temmuz'da sona erecek. 5 Temmuz pazartesi günü çevrimiçi ve yüz yüze başlayacak eğitimler 20 Ağustos tarihinde sona erecek. 20-23 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek olan Kurban Bayramı münasebetiyle bayram haftası kurslar tatil olacak.

 

Yaz Kur'an kursları hakkında merak edilen sorularla ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ayşe Coşkun, 4 yaşından 22 yaşına kadar olan herkesin yaz Kur'an kurslarına kayıt yaptırabileceklerini söyledi.

"Yaşlarına ve eğitim durumlarına göre kategorilere ayrılacak olan öğrencilere Kur'an-ı kerim ve temel dini bilgiler dersi verilecek"

Kayıt yaptıranların 4-9 yaş aralığında bir kategori, 9-15 yaş aralığında bir kategori, 15-22 yaş aralığında bir kategori olmak üzere 3 farklı kategori şeklinde ayıracaklarını ve eğitim seviyelerine göre eğitime tabi tutulacaklarını belirten Coşkun, "21 Haziran'da başlayan kayıtlarımız 11 Temmuz'a kadar devam edecek. Eğitim ise 5 Temmuz'da başlayıp 20 Ağustos'a kadar devam edecek. Arada Kurban Bayramı olacak. Bayram haftası tatil olacak. Onun dışında kalan zaman diliminde yaz Kur'an kurslarımız devam edecek. Eğitim sürecinde Kur'an-ı kerim ve dini bilgiler dersi verilecek. Onun dışında ise salgının elverdiği ölçüde çeşitli sosyal etkinlikler yapılacak. Hocalarımız yaz Kur'an kursuna başvuran kişinin Kur'an-ı kerim bilgisi ölçüsünde mümkün mertebe seviyelere ayırarak ders işliyorlar. Hiç bilmeyenlere farklı bir sınıf, tecvit veya dini bilgiler konusunda kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerimiz için de farklı seviyelerde sınıflar oluşturarak eğitimleri devam ettirirler." dedi.

"Çevrimiçi sınıflarımızda en fazla 20, yüz yüze sınıflarda en fazla 25 kişi olacak"

Salgın sebebiyle kapalı mekânlarda bir sınırlandırma yapıldığını ve bu sınırlandırmanın Kur'an kurslarında da uygulanacağını vurgulayan Coşkun, alınan önlemlerle ilgili şunları kaydetti:

Çevrimiçi sınıflarımız, yüz yüze eğitim yapacağımız sınıflarımız ve camilerimiz de Yaz Kur'an Kursu eğitimlerimiz olacak. Tüm camilerimizde mutlaka Yaz kurslarımız açılıyor. Vatandaşlarımız hem camilere hem de Kur'an kurslarına bireysel olarak başvurularını yapabilirler. Çevrimiçi sınıflarda kalitenin sağlanabilmesi için kişi sınırlaması en fazla 20 olacak. Yüz yüze sınıflarda ise en az bir en fazla 25 kişi olacak. Mekânın durumuna, büyüklüğüne ve salgın şartlarının sağlanmasına göre bu sayı daha da arttırılabilir. Her cami ve Kur'an kursu kendi şartlarına, salgının seyrine göre kapasitesini arttırıp azaltabilecek.

"2 bin 500 Kur'an kursu ve 3 bin 500 camide 6 bin personel görev yapacak"

Coşkun, "İstanbul'da yaklaşık 6 bin personelimiz eğitimci olarak görev yapacak. Yaklaşık 2 bin 500 Kur'an kursu ve 3 bin 500 camimizde hem imam hatiplerimiz hem müezzin kayyımlarımız hem de Kur'an kursu öğreticilerimiz eğitim faaliyetlerine devam edecekler. Tereddüt yaşayan vatandaşlarımız için çevrimiçi eğitim imkânımız var. Başvurularını dibbys.diyanet.gov.tr adresinden yapabilirler." diye konuştu.

"Sadece kimlik bilgileri ile hem internet üzerinden hem de camilerden kurs kayıtları kolayca yapılabilecek"

Kış sezonunda da çevrimiçi eğitimlerin devam ettiğini, dolayısıyla bu konuda bir tecrübe oluştuğunu belirten Coşkun, kurs kayıtları hakkında merak edilen konulara ilişkin şunları söyledi:

Yüz yüze eğitime devam etmek isteyen öğrencilerimiz için de camilerimizin iç mekânlarında ferah ve aynı zamanda pandemi şartlarına uygun oturma düzeni, maskesi, temizlik kurallarına riayet edilerek eğitim devam edecektir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla öğrencilerini gönderebilirler. Görevlilerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerdir. Diyanetin internet sitesi üzerinden çevrimiçi yapılacak kayıtlarda öğrencilerin il ve ilçe seçme hakkına sahip olacaklar. Aynı zamanda cami ve Kur'an kursu seçebilecekler. Kayıt esnasında kişinin kimlik bilgilerinin istendiğini, yaşı küçük olanlar için veli onayı istenecek.

Yüz yüze başvuruların da tüm cami ve Kur'an kurslarında yapılabileceğini söyleyen Coşkun, çevrimiçi kayıtlarda istenen bilgilerin yüz yüze yapılan kayıt başvurularında da isteneceğini ifade etti.

"Yaz Kur'an kursları çocukların manevi gelişimleri için çok önemli"

Yaz Kur'an Kurslarına kayıt yaptırmaları için öğrenci ve velilere çağrıda bulunan Coşkun, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Öğrencilerimiz kış döneminde çok fazla eğitim olanaklarına sahip olamadılar. Yaz kurslarımızda daha önce camilerimiz, camilerimiz bahçeleri, Kur'an kurslarımız öğrencilerimizle cıvıl cıvıldı. Öğrencilerin hem sosyal aktiviteleri, sosyal gelişimleri bakımından hem de dini bir temel oluşumu bakımından Kur'an kurslarının, özellikle yaz kurslarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Küçük yaşlardan itibaren caminin bahçesinde, caminin içerisinde büyüyen bir çocuk mutlaka milli ve manevi değerlerine sahip olarak yetişecektir. Bunun için yaz aylarını camide ve Kur'an kurslarında değerlendirmelerini çok isteriz. Çocuklarımızı yaz Kur'an kurslarına gelmeye davet ediyoruz." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar