Hizbullah’a bilgi veren askeri tercümana 23 yıl hapis

ABD’nin Minnesota eyalet mahkemesi, geçtiğimiz yıl Erbil’de yakalanan Meryem Taha Thompson’a 23 yıl hapis cezası verdi.

Ekleme: 24.06.2021 17:42:03 / Güncelleme: 24.06.2021 17:42:03 / Dünya
Destek için 

ABD'de mahkeme, Lübnan asıllı Amerikalı asker tercüman Meryem Taha Thompson'a Hizbullah'a bilgi sızdırdığı gerekçesi ile 23 yıl hapis cezası verdi.

Forbes dergisinin haberine göre, 2006-2020 yılları arasında ABD ordusunda tercüman olarak görev yapan 63 yaşındaki Thompson, geçtiğimiz Mart ayında, güvenlik bilgilerini yabancı bir hükümete sızdırma suçlamasını kabul etmişti.

Lübnan'da doğan ve 1993'te ABD vatandaşı olan Thompson, Şubat 2020'de Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’deki ABD Özel Harekat üssünde tutuklandı. Thompson, Erbil’deki söz konusu ABD askeri üssünde tercüman olarak çalışmaktaydı.

Savcılar, Thompson’un, ABD istihbarat üyelerinin adlarını, irtibatlı olduğu Lübnan vatandaşına iletmek için “çok gizli iznini” kullandığını söylüyor. Bu kişinin Thompson’dan elde ettiği bilgileri Hizbullah ile paylaştığı tahmin ediliyor. 

Mahkeme belgelerine göre, "zengin ve iyi bağlantıları bulunan" şeklinde tanımlanan ve adı belirtilmeyen Lübnan vatandaşının, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'tan hediye olarak bir yüzük aldığı ve Lübnan İçişleri Bakanlığı'nda çalışan bir yeğeni olduğu iddia edildi.

Aralık 2019'da İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısı ile öldürülmesi sonrası, bahse konu Lübnan vatandaşı, Meryem Thompson'dan ABD'nin Süleymani'yi hedef almasına yardım eden muhbirler hakkında Hizbullah'a bilgi vermesini istedi.

ABD Adalet Bakanlığa göre, Thompson, Şubat 2020'de tutuklanmasından önceki altı haftalık süre boyunca söz konusu Lübnan vatandaşına en az 10 gizli muhbir, en az 20 Amerikan hedefi ve taktik, teknik ve çok sayıda eylemin bilgisini verdi.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı John Demers konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Mary Thompson, gizli bilgileri Hizbullah milisleriyle bağlantılı olduğunu bildiği bir kişiye aktararak, ABD askeri personelinin ve ABD'yi savaş bölgesinde destekleyen diğer savaşçıların hayatlarını tehlikeye attı. Hizbullah, elde ettiği bilgileri Amerikan çıkarlarına zarar vermek için kullanmayı amaçlayan yabancı bir terör örgütüdür."