Biontech aşısı için çarpıcı ‘yan etki’ uyarısı!

Türkiye'de kullanılan koronavirüs aşılarından biri olan BionTech/Pfizer ilgili ‘yan etki’ uyarısı geldi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara da bu iddiayı doğruladı.

Ekleme: 24.06.2021 13:30:46 / Güncelleme: 24.06.2021 13:30:46 / Sağlık / İstanbul Haberleri
Destek için 

DOĞRUHABER

Koronavirüsüne karşı dünya genelinde aşılama kampanyaları aralıksız sürerken, aşıların olası yan etkileri araştırılmaya devam ediyor. Türkiye’de kullanılan BioNTech aşısı için kalp rahatsızlıklarına yol açtığı belirtili. Gazeteci Canaş Tolga Işık’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara bu iddiayı doğruladı.

KALP KASI İLTİHAPLANMASI

Moderna ve Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen mRNA tabanlı Koronavirüs aşılarının, yan etki olarak özellikle genç yetişkinlerde kalp rahatsızlıklarına yol açtığı iddiaları sonrası ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) konuyu mercek altına aldı. The Guardian’ın haberine göre yapılan incelemeler sonucunda özellikle 30 yaş ve altındaki genç yetişkinlerde ikinci doz aşı yapıldıktan sonra kalp kası iltihaplanması görülebildiği doğrulandı.

UYARI EKLENECEK

CDC uzmanları, “12 yaş ve üzerinde aşıya ulaşabilen herkesi, acil kullanım onayı altında aşı olmaya teşvik ediyoruz” ifadelerini kullandı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) ortaya çıkan son bulgular ışığında, her iki aşıya da kalp kası iltihaplanmasıyla ilgili uyarı ekleyeceği bildirildi.

BİLİM KURULU ÜYESİ DOĞRULADI

Öte yandan Candaş Tolga Işık’a konuşan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Ateş Kara, “BİONTECH aşısının özellikle gençlerde kalp kası iltihaplanması yaptığına dair şüpheler var. Kaldı ki bu şüpheler ilerleyen dönemlerde çalışmalarda ispatlanabilir. Ancak burada şuna bakıyoruz. Bu genellikle çok ağır seyretmeyen ve ciddi sorun yaratması beklenmeyen çok çok nadir bir tablo.” İfadelerini kullandı.

İlgili Haberler