Tarım ve hayvancılıktan 335 milyar lira üretim 

Bakan Pakdemirli, "Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetiştiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasıla üretiyor." dedi.

Ekleme: 24.06.2021 08:33:05 / Güncelleme: 24.06.2021 08:33:55 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Bazı incelemelerde bulunmak üzere Iğdır'a gelen Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, Melekli beldesine geçerek, burada düzenlenen kayısı hasadı şenliğine katıldı.

"DESTEK BİZDEN, ÜRETMEK SİZDEN, BEREKET DE ALLAH'TAN"

Pakdemirli, burada şöyle konuştu: "Topraklar güzel, verimli ama su ve sulamayla ilgili her ne kadar bizdeki rakamlar farklı da olsa burada eskiyen sulama sistemlerini hızlı bir şekilde yenilemek için çaba ve gayret ortaya koyacağız. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün projeleriyle 2 bin 300 dekar yeni kayısı bahçesi burada gerçekleşti. Bunun anlamı şu; Iğdır'da kayısı bahçeleri son 3 senede toplamda yüzde 5 büyüdü. Bakanlık olarak kayısıya birçok destek veriyoruz. Fidan desteği 100 ile 300 liraya kadar dekarda, mazot, gübre desteği 23 lira dekarda, organik gübre desteği organik yapıyorsak 50 ile 100 lira dekarda, iyi tarım uygulama desteği 20 ile 40 lira dekarda, üstüne küçük aile işletme desteği, toprak analizi desteği, TARSİM desteği, yatırım desteği, kredisi, kırsal kalkınma. Siz yeter ki üretin. Destek bizden, üretmek sizden, bereket de Allah'tan. Yani biz sizler üretin diye bu işin hep arkasında olacağız."

"SUYUN PARASI UCUZ DA OLSA MÜCEVHER GİBİ, ALTIN GİBİ DAVRANMAMIZ GEREKİYOR"

Pakdemirli, Türkiye'de bu yıl kuraklığın yaşandığını ve kuraklıkla suyun öneminin daha da ortaya çıktığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Allah'a şükürler olsun Türkiye bugün ihracatının fazlasını veren, her yıl ihracatını arttıran, üretimini arttıran, cumhuriyet tarihinde üretim rekorları kıran bir ülke haline geldi. Bu sene kuraklığı yaşıyoruz, hububatta yaşadık, meyvede yaşadık, birçok alanda yaşadık. İnşallah rabbim bir daha bu coğrafyaya kuraklık vermesin ama suya da eskisi gibi davranmayacağız 'sudan ucuz' demeyeceğiz. Suyun parası ucuz da olsa mücevher gibi, altın gibi davranmamız gerekiyor. Çünkü tüm Türkiye'nin su kaynaklarına baktığımız zaman yüzde 70'ini bizler, tarımın paydaşları tüketenleriz. O yüzden bu suyu tüketirken üretime daha fazla yönlenecek şekilde, daha az kayıp oluşturacak şekilde hep beraber inşallah kullanacağız."

"DİJİTAL TARIM PAZARINA TÜM ÜRETİCİLERİMİZİ DAVET EDİYORUM"

Iğdır kayısısının kalitesinin ve katma değerinin daha çok arttırılmasının yolunun bulunması gerektiğine dikkati çeken Pakdemirli, "Coğrafi işaretimiz zaten var ama özellikle coğrafi işaretli Iğdır ürünlerini uzak coğrafyalarda da satmayı ve bunlardan da gelir elde etmeyi hepimizin öğrenmesi lazım. Bugün artık internet çağını, aradaki mesafelerin kapandığı bir çağı yaşıyoruz. Bu anlamda da bakanlık olarak ortaya koyduğumuz bir proje var, Dijital Tarım Pazarı diye. Dijital Tarım Pazarı'nı kullanarak Iğdır'daki kardeşim Edirne'deki Ayşe teyzeye kayısısını taze veya kuru olarak satma imkânına da ulaşabilecek." değerlendirmesinde bulundu.