Deniz taşımacılığı maliyeti rekor seviyeye yükseldi

Sektör Mart ayında Süveyş Kanalı'nın tıkanmasından henüz toparlanmadan COVID-19 salgını nedeniyle Çin'de bir terminalin kapanmasıyla karşı karşıya kaldı. Avrupa'ya bir konteyner göndermenin maliyeti Ekim ayına göre 11 bin dolar, yani 4,5 kat daha arttı.

Ekleme: 23.06.2021 12:23:58 / Güncelleme: 23.06.2021 12:23:58 / Ekonomi
Destek için 

Riyad Makaev/Dış Haberler

Asya'dan Avrupa'ya deniz taşımacılığının maliyeti, pandemi ve Çin limanlarının işleyişindeki aksaklıklar ve diğer faktörler nedeniyle geçen yıla göre birkaç kat arttı.

 

Çevrimiçi navlun piyasası Freightos'tan gelen verilere göre, Asya'dan Kuzey Avrupa'ya ilk kez standart bir 40’lık konteyner gönderme maliyetinin 11 bin doları aştı. Karşılaştırma için, Mayıs ortasında fiyat 8,5 bin dolardı. Geçen yıl Ekim ayında ise 2 bin dolar idi.

 

Son haftalarda deniz navlun fiyatlarındaki rekor artış, Güney Çin'in en büyük limanı Yantian'da meydana gelen aksama nedeni ile körüklendi. Mayıs ayı sonlarında yetkililer, birkaç liman işçisinde koronavirüs tespit ettikten sonra terminali neredeyse bir hafta kapattı. Şimdiye kadar, terminalin üretkenliği yalnızca %70 oranında iyileşti. Limanın kapatılması, Çin'deki komşu terminallerde tıkanıklığa neden oldu.