Avdagiç: Yeni nesili, sanayiye kazandırmak istiyoruz

Sanayinin hızlandığı bu dönemde işgücü temininin emtia bulmak kadar zor bir mesele haline geldiğini söyleyen İTO Başkanı Avdagiç, “Gençlerimiz mavi yaka işlere yeterince talip değiller. Sanayiyi yeni nesil için trend meslek yapmalıyız” dedi.

Ekleme: 23.06.2021 08:01:16 / Güncelleme: 23.06.2021 08:01:16 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sanayinin hızlandığı bu dönemde işgücü temininin emtia bulmak kadar zor bir mesele haline geldiğini belirterek, “Yeni nesil, sanayi kesiminde çalışmayı tercih etmiyor. Gençlerimiz, ne yazık ki mavi yaka işlere yeterince talip değiller. Sanayiyi yeni nesil için trend meslek yapmalıyız” dedi.

İSTİKRARLI İŞGÜCÜ

Avdagiç, sanayicilerin ara eleman ihtiyacı ile üretim arasında yakın gelecekte sorun olabilecek bir açmazla karşı karşıya kalacaklarına dikkat çekti. Gittikçe artan tempoda bir sorun yaşadıklarını belirten Avdagiç, “Pandemi ile açık bir şekilde görüldü ki, sanayi değerli, sanayide çalışmak da önemli. Ama sanayideki hamlemizi kalıcı hale getirmemiz, istikrarlı bir işgücü kaynağı ile mümkün. Yeni bir işgücü yapılanması için yeni bir rota oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

GENÇLERE ÇAĞRI

İTO Başkanı, gençlere çağrıda bulunarak, “Gençlerimiz sanayide kariyer kazancını ve geleceklerini mesleki eğitimle kazanma fırsatını kaçırmamalı. İTO olarak hamilik projemizle bizler mesleki eğitimin tam destekçisiyiz” dedi. Avdagiç, İTO olarak yeni işgücü yapılanmasına ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasına her zaman öncelik verdiklerini söyledi.

İTO’NUN 51 MESLEK LİSESİNDE 102 HAMİSİ GÖREV YAPIYOR

Şekib Avdagiç, İstanbul Ticaret Odası’nın son 5 yıldır mesleki eğitime yönelik olarak ‘hamilik projesi’ yürüttüğünü kaydetti. Avdagiç, mesleki eğitim alanındaki işbirliği için Milli Eğitim Bakanlığı’na, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, üniversitelere ve meslek örgütlerine teşekkür etti. Avdagiç, şöyle konuştu:

“Halen 102 meslek komitesi üyemiz, hami olarak atandıkları 51 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birebir ve düzenli olarak irtibat halindeler. Hamilerimiz aracılığıyla öğretmenlere güncel teknolojilere ilişkin eğitimler veriyoruz. Sektör uzmanlarınca öğrenci ve öğretmenlere seminerler düzenliyoruz. Okullara makina ekipman desteği sağlıyoruz. Öğrencilerin iş dünyasıyla iç içe bir eğitim almaları için çalışıyoruz. Okul ve sanayi arasında güçlü bir bağ kuruyoruz.”

Avdagiç, hamisi oldukları 51 liseye sağladıkları desteği artırmak için ‘İTO Mesleki Eğitim Komisyonu’nun da düzenli olarak toplanarak, okullardan ve hamilerden gelen talepleri karşıladığını söyledi.