Şanlıurfa İl Müftülğü ve Yeşilay Şanlıurfa Şubesi işbirliği ile düzenlenen "Bağımlılıklarla Mücadele Eğiticiler Eğitimi" programının açılışı yapıldı.
Şanlıurfa İl Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Şanlıurfa il Müftüsü Ramazan Tolan, Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik ve eğitici adaylar katıldı.
Programda, bağımlılıklar ve bağımlılığın getirdiği problemlerin Türkiye'nin ve Şanlıurfa'nın önemli sorunlarından biri olduğu ifade edildi.
Yapılan konuşmalarda, aile içi şiddetin, cinayetin ve trafik kazalarının en önemli sebeplerinin başında alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gelmekte olduğu vurgulandı.
Muharrem Çelik
"Bağımlılıkların karşısında üzerimize düşen herşeyi yapmalıyız"
Türkiye Bağımlılıklara Mücadele (TBM) eğitimin yurt içi ve yurt dışında verildiğini belirten Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, "Bağımlılıklar konusu; bütün dünyayı, ülkemizi ve ilimizi avucuna almıştır. Bağımlılık, gençliğimizi tehdit eden ve her gün farklı versiyonlarıyla karşımıza çıkan ciddi bir tehdittir. Bağımlılıkların karşısında üzerimize düşen herşeyi yapmalıyız. Bizler bağımlılıklar konusunda yardımcı olmak ve tedbir almakla sorumluyuz. Şanlıurfa'da Yeşilay'ın hizmete başlamasından bu yana tedavi anlamında AMATEM ve ÇEMATEM olarak üzerimize düşen herşeyi yerine getirdik. TBM eğitimi ülkemizde ve tüm dünyada çeviri yapılarak verilmektedir." şeklinde konuştu.
Ramazan Tolan
"'Bir kötülüğü önlemek; bir iyiliği yapmaktan daha önce gelir"
Kötülüklerin önlemini almada acele etmek gerektiğini vurgulayan Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, "Eskide Mecelle'de bir kötülüğü önlemek; bir iyiliği yapmaktan daha önce gelir' diye yazılı bir madde vardı. Bunun için şehrimizin zaten iyi olan maneviyatını artırıcı hizmetlere devam edeceğiz ama şehrimizi, halkımızı tehdit eden kötülükler varsa bu kötülüklerin önlemini almada çok acele etmemiz gerekir." dedi.
"Bağımlılık, direk dine zarar veriyor"
Dinlerin beş ana maddesi olduğunu ve dinlerin bu beş ana maddeyi gerçekleştirmek için olduğunu söyleyen Tolan, "Adem Aleyhisselam'dan bu yana Özellikle İslam dininin beş tane ana maddesi vardır. Bütün dinin kuralları, bu beş maddeyi gerçekleştirmek için vardır. Bununla ilgili her şey de farzdır. Birincisi dindir. Bağımlılık, dine zarar verir. Hem bağımlı olan hem de ibadetini düzgün yapan birisini gördünüz mü? Yok! Bağımlılık, direk dine zarar veriyor. İkinci durum, dinin maksatı aklı korumaktır. Zaten aklın en büyük düşmanı uyuşturucu gibi maddelerle bağımlılık yapan şeylerdir. Üçüncüsü, insanın canını korumaktır. Bu kötü maddeler, bağımlılık yapan şeyler direk insanın canına da zarar verir hatta belki bundan daha zararlı şey ler dünyada yoktur. En kötü şeyler, bağımlılık yapan şeylerdir. İnsanın canını da bozuyor. Dördüncüsü, malı korumaktır. Mala zarar veren unsurları engellemeliyiz. Bağımlılık zaten malı da götürür. Birçok kötülük, toplumda başka kötülüklere de yol açabiliyor. Resulullah (sallalahu aleyhi vesselam) zamanında akla, mala ve cana zarar verenlerin başında içki geliyordu. İçkiye 'Ümmü'l-Habais', yani bütün kötülüklerin anası denmektir. Sadece bir veya birkaç değil, bütün kötülükler içkiden çıkıyor. Dinin bir gayesi de neslin korunmasıdır. Bağımlılıklar, maalesef nesli bozuyor ve bağımlıların çocuklarının da olma durumu yavaş yavaş azalıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)