Hücre hücre hasatla maliyet sıfırlanıyor

Danimarkalı bilim adamları, değerli kimyasal maddeleri direkt bitki hücrelerinden hasat edebilecek mikro bir makina geliştirdi. Hücre hücre hasat yöntemi ile hem maliyet hem de kirlilik ortadan kaldırılıyor.

Ekleme: 16.06.2021 08:05:04 / Güncelleme: 16.06.2021 08:08:15 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Besin maddelerini doğrudan bitki damarlarından emen böceklerden esinlenen Danimarka Teknik Üniversitesi araştırmacıları, değerli kimyasal maddelerin direkt bitki hücrelerinden hasat edilip edilemeyeceğini araştırdı. Araştırmacılar, sadece birkaç mikronluk bir hasat makinası kullanarak teknolojik bir atılım gerçekleştirdi.

KİRLİLİĞE SON

Dr. Kaare Hartvig Jensen’in araştırmadaki amacı, biyoyakıt, ilaç ve diğer ürünlerin üretimi için mahsullerin toplanması, taşınması ve işlenmesi ihtiyacını azaltmaktı. Bitki metabolitlerini direkt hasat eden bu yöntem sayesinde kimyasal ve mekanik işlemlere olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Ağaçların kütleler halinde kesilmesini ve elde edilmek istenen saf öze ulaşmak için yapılan tüm işlemleri düşünün. Tüm bu kimyasal ve mekanik işlemler, yüksek finansal ve çevresel işleme maliyetlerinin yanısıra çevre kirliliğine sebep olur. Söz konusu araştırma sonucunda başarılan hücre hücre hasat yöntemi ile tüm bu maliyet ve kirlilik ortadan kaldırılıyor.

HÜCRELERİ TANIYOR

Mikro hasat makinasının aradığı meyve ve yapraklardaki hücrelerin çapı 100 mikron, makinanın iğne ucunun çapı ise yaklaşık 10 mikrondur. Bu nedenle hasat, bir saçın genişliği ölçeğinde gerçekleşir. İlk sağım yapılacak hücre seçildikten sonra hasat makinası içeri girip mikroskop kamerasıyla yaprağın fotoğrafını çekebilir, biriktirilen verileri işleyen yazılımı sayesinde sonraki işlemlerde hasat etmesi gereken hücreleri tanıyabilir. Bunun sonucunda ilk hasadın ardından bitkinin geri kalanı bozulmadan muhafaza edilirken, kimyasalları bir mikro robot kullanarak otomatik olarak çıkarabilmeye de imkan sağlar.

YENİ BİYOKÜTLE KAYNAĞI

Araştırmanın sonuçları, ileride yeni bir biyokütle kaynağı sağlayabilir. Hiç ağaç kesmeden ağaçlardan elde edilecek bu kaynak ile gezegenimizde yeni bir sürdürülebilir enerji üretimi alanı açılmış olacak.

SIRA AĞAÇLARDA

Dr. Jensen, “Bütün maddeler bitkideki tekil hücrelerde üretilir ve depolanır. Saf malzemeyi istiyorsanız içeri girmeniz gereken yer de burasıdır. Bütün bitkiyi hasat ettiğinizde veya meyveyi dallardan ayırdığınızda, ilgilendiğiniz maddeyi içermeyen bir sürü ekstra doku da hasat etmiş olursunuz. Saf maddeleri çıkarmak istiyorsak hücre hücre yapmamız gerektiğini biliyorduk. Bizim laboratuvar ortamında yaptığımız bu işlemi, çok yakında ağaç üzerinde çalışan küçük robotlar, bitkiye hiç zarar vermeden yapabilir” diyor.

Kaynak: İTO