Çeşitli tarım ürünlerinin bir arada yetiştiren çiftçiler kuraklıkla birlikte artan güre ve mazot fiyatlarının kendilerini çok zor duruma koyduğunu dile getirdi.
Adıyaman Merkeze bağlı Şerefli köyü sakinleri köylerinin yakınında bulunan Çamyurdu Barajının faaliyete geçirilmesini istediler.
Abdurrahman Doğan
"Çiftçiler zor durumdadır"
Tahıl ürünlerinin yanı sıra fıstık ve meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Abdurrahman Doğan, "Bu sene yağmur az yağdırıldığından dolayı yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçiler zor durumdadır. Tarım ürünlerimizde bu yıl istediğimiz verimi alamadık. Meyve ağaçlarımızda biraz sıkıntı yaşanıyor. Meyveler gelişim noktasında yavaşladı. İnşallah iyi olur diye ümit ediyoruz. Buğday ve arpa eken arkadaşlar bu sene daha fazla sıkıntı yaşadı. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için ilimizde sulu tarıma geçilmesini istiyoruz, imkânlar dâhilinde. Köyümüzün yakınında bulunan Çamyurdu Barajı faaliyete geçirilse çiftçiler için su sorunu hal olur ve daha fazla ürün kaldırırız." dedi.
Ali Şahin
"Verim çok düşük"
Çiftçinin faizsiz krediyle desteklenmesi gerektiğini dile getiren çiftçilerden Ali Yalçın, "Bu sene verim çok düşüktür. Kuraklık nedeniyle dönüm başına 200 kilogram buğday elde edilirken önceki yağışlı yıllarda dönüm başına 400 ile 500 kilogram arasında verim elde alıyorduk. Arazinin verimlilik durumu da elde edilen üründe etkili oldu. Ama arazilerimiz sulu olsa 500 ile 750 kilogram arasında değişen ürün alırız dönüm başında. Yağmur yağmadığından buğday başakları tam olarak gelişmedi. Köyümüz yakınında bulunan Çamyurdu Barajı faaliyete geçerse bizim için çok iyi olur. Faizsiz bir krediyle çiftçinin desteklenmesi gerekir ki çiftçiler borçlarını ödeyebilsin. Çiftçinin durumu ortadadır, yapacak bir şey de yok. Mazot fiyatlarının yüksek olması çiftçiyi perişan ediyor. Çiftçi mazotun indirimli olması gerekiyor şu an çok yüksek fiyatla satılıyor." ifadelerini kullandı.
Mehmet Taşar
"Çiftçiler olarak perişan durumdayız"
Kuraklık nedeniyle verimin düşük olması çiftçiler olumsuz bir şekilde etkilendi. Dönüm başına ekinlerimiz 200 kilogram civarında verim elde ettik. Gübre ve mazot fiyatlarındaki yükseliş çiftçinin sermayesini dahi kurtarmadı. Şu anda çiftçiler olarak perişan durumdayız. Arazilerimiz sulu olmadığı için çiftçi olarak sıkıntılıyız. Mazot çiftçiye indirimli olarak verilmeli ve sulu tarıma geçilmesi gerekiyor. Çiftçinin faizsiz krediyle desteklenmesi gerekiyor ki borçlarını ödeyebilsin." şeklinde konuştu. (İLKHA)