Doğruhaber - Haber Merkezi
Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstittüsü, müsilaj üzerine yaptığı detaylı incelemelerin ardından bazı iddialarda bulundu. "BU BİR KOMPLO TEORİSİDİR" diye başlayan iddialar, gerçekçiliği ve akla yatkınlığıyla ürküttü.
Yayımlanan bildirinin teknik detaylarla ilgili bölümlerini sıkıcı olacağı gerekçesiyle buraya taşımayalım, ancak müsilaj sorunun ülke ve dünya siyaseti üzerinde uzun vadede göstereceği derin etkilerle ilgili tespitler gerçekten çok ilgi çekici. İşte o tespitler:
“Şimdi Adli Bilimci olarak olayı ele alırsak bu durumdan kim fayda, kim zarar görür. Zarar gören belli ülkemiz. BALIKÇILIK, ULAŞIM, TURİZM SEKTÖRLERİMİZ VE EKONOMİMİZ CİDDİ YARA ALDI. Olayın toksik (zehirleme) ve bulaşıcı hastalık boyutları ayrıca incelenmeli.
Fayda gören kim? Bu da araştırılmalı.
KOMPLO TEORİSİNE DÖNERSEK, MARMARA DENİZİ VE BOĞAZLARDA YOĞUN BİR GEMİ TRAFİĞİ MEVCUT. BU GEMİLERDEN MÜSİLAJ OLUŞTURABİLECEK BİR MİKROORGANİZMA İYİ NİYETLİ YAKLAŞIMLA KAZAEN, KÖTÜ NİYETLİ YAKLAŞIMLA KASTEN MARMARA DENİZİNE BIRAKILMIŞ OLABİLİR Mİ?”
Bakın sadece soruyoruz. Bir iddiamız yok. Kriminal incelemelerde önemli olan doğru yanıtları vermek değil doğru soruları sormaktır.
GÜNÜMÜZDE COVİD 19 VİRÜSÜNÜN BİLE GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ BİR LABORATUVAR VİRÜSÜ OLMA İHTİMALİ KONUŞULURKEN DENİZ SALYASINDAKİ MİKROORGANİZMALARIN DIŞARIDAN GETİRİLMESİ OLASILIĞI NEDEN GÖZ ARDI EDİLSİN.
Son zamanlarda yabancı araştırma gemisi trafiğinde artış var mıdır?
Marmara Denizinde saptanan Doğal gaz sızıntısı mevcut mudur?
Bu durum Mavi Vatan Projesini ve Gaz/Petrol arama çalışmalarını nasıl etkileyecek?
Mikroorganizmaların yayılması durdurulamaz ve Karadeniz e yayılırsa KARADENİZ'DE BİYOLOJİK ACİL DURUM YARATILIP, “BİLİMSEL AMAÇ” LA PEK ÇOK GEMİ KARADENİZ'E GİREBİLİR Mİ? MONTRÖ SÖZLEŞMESİ ETKİLENEBİLİR Mİ?
Karadeniz'de 100 metreden sonra çözünmüş hidrojen sülfür olması nedeniyle, Müsilaj bunu yüzeye taşıyacak fitil olabilir mi? Hem beslenip hem de yüzeyi bitirebilir mi?
MÜSİLAJ BİR BESİYERİ OLARAK BAKTERİ VE VİRÜS ÇEKEBİLECEK NİTELİKTE OLDUĞUNDAN, SALGIN HASTALIKLARA NEDEN OLMA RİSKİ VAR MIDIR?
BU *MÜSİLAJ* IN ORGANİK DÜŞMANI VAR MIDIR? YOKSA BİR TASARIM MIDIR?
Deniz dibindeki canlı türlerinin ve sedimantasyonun kıta sahanlığı tespitinde önemli olduğu göz önünde tutulursa, kıta sahanlığı sorunumuz olan ülkelerle ilişiklerimiz nasıl etkilenecektir? (Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi kapsamında Birleşmiş Milletler Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu “Commission on the Limits of the Continental Shelf (CLCS)” Sediment kalınlığının %1'e kadar uzandığı alanı kıta sahanlığı olarak kabul ediyor).
BU KONU PEK ÇOK BİLİM DİSİPLİNİN BİR ARADA ÇALIŞMASINI GEREKTİREN BİR DURUM GİBİ GÖZÜKÜYOR. BAŞTA BİYOLOJİ, DENİZ BİLİMLERİ ,TIP, TOKSİKOLOJİ, KBRN, JEOPOLİTİK, HUKUK, İSTİHBARAT, EKONOMİ, KİMYA VE YAZAMADIĞIMIZ DAHA PEK ÇOK DİSİPLİN
2000'de Marmara Denizi ile ilgili bir sempozyum yapılmış müsilaj hiç geçmemiş. Marmara Denizi'nde 2007'de yaşanan müsilaj olayından sonra yapılan 2010'daki Marmara Denizi Sempozyumu'nda dört bildiri yapılmış, 2015'deki sempozyumda sadece 1 bildiri yapılmış, 2017'deki 3. Sempozyumda ise sadece kelime olarak bir kere geçmiş.
GÖRÜNÜYOR Kİ BU OLAY EĞER BİR TASARIMSA HAZIRLIKLI OLMADIĞIMIZ BİR BİYOLOJİK SALDIRIYLA KARŞI KARŞIYA OLABİLİR MİYİZ?
Klasik KBRN bakış açısında ele alınan Şarbon, Çiçek gibi bakteri ve virüslerin yanında acaba parazitler, mantarlar, tek hücrelilere karşı da savunma sistemleri geliştirebilecek alt yapıyı oluşturabilecek miyiz?”
Prof.Dr.İ.Hamit HANCI*- Av.Alp ASLAN**
*Ankara Üniversitesi Tıp Faültesi Adli TıpA.D
** Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Doktora Öğrencisi
Evet tespitlerin bizce önemli görülen bölümleri bunlar. Fazlasını merak edenler ilgili makaleyi detaylıca inceleyebilirler.
Tüm bu yazılanlar elbette ki şu an için sadece bir komplo teorisinden ibaret. Ancak müsilajın gerçek dünyadaki etkileri göz önünde bulundurulduğunda sizce de incelemeye değer görülmüyor mu?
Bu yazının hazırlanmasında Nevval Kavcar'ın "MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) DENİZLERE YAPILAN KİMYASAL YA DA BİYOLOJİK BİR SALDIRI MI?" yazısından faydalanılmıştır.
Yorumlar
Yorum Yazınız
Editörlerimiz tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.