Okyanus sayısı 5'e yükseldi

Antarktika'nın etrafını çevreleyen devasa su kütlesine Güney Okyanusu adı verildi. Böylece dünya üzerindeki okyanus sayısı da beşe yükseldi. Güney Okyanusu, Antarktika'nın etrafında bir daire çiziyor.

Ekleme: 10.06.2021 09:25:13 / Güncelleme: 10.06.2021 09:33:35 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Devasa buzlarla kaplı Antarktika'nın etrafını kaplayan Güney Okyanusu, 60 derece güney enleminin üzerindeki alanları kaplıyor. Sadece Güney Amerika'nın yakınlarındaki Drake Boğazı ve Scotia Denizi 60 derece enleminin dışına taşmasına rağmen Güney Okyanusu'na dahil edilmeyen bölgeler oldu. Ayrıca diğer bütün okyanuslar kendilerini çevreleyen kıtalara göre adlandırıldı. Güney Okyanusu ise bir kıtanın etrafını çevirerek, diğer okyanuslardan ayrılıyor.

Bir su kütlesinin okyanus sayılabilmesi için kendine has coğrafi özelliklerinin bulunması gerekiyor. Bilim dünyasında Güney Okyanusu'nun Pasifik ve Atlantik Okyanuslarından sadece daha biraz daha soğuk olup olmadığı yönünde bir tartışma yaşanıyordu.

Bir grup suyun karakterinin diğer iki okyanustan farklı olmadığını sadece soğuk olduğunu söylese de Güney Okyanusu'nun varlığını kabul eden araştırmacılar Antarktika'nın çevresindeki suların farklı olduğunu iddia ediyordu.

Okyanuslar devasa su kütleleridir. Örneğin bir bölgeye baraj yapıldığı zaman iklimin değiştiği gözlemlenir. Okyanusların her biri milyonlarca baraja ev sahipliği yapabilecek büyüklükte. Bu su kütleleri bulundukları bölgenin iklimini belirleyebiliyor.

Yani suyun farklı olması aynı zamanda orada ekolojik sınıflandırmanın da farklı olduğu anlamına geliyor. Güney Okyanusu Atlantik ve Pasifik'in sadece biraz daha soğuk sularından oluşmuyor; aksine kendi sularıyla bölgenin doğasını belirliyor.

Diğer okyanuslar

Arktik Okyanusu: Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu'nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur.

Atlas Okyanusu veya Atlantik Okyanusu: Büyük Okyanus'tan sonraki en büyük ikinci okyanustur. Avrupa ve Afrika'yı Amerika Kıtası'ndan ayırır.

Hint Okyanusu: Kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malezya Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10 bin kilometre kadardır

Büyük Okyanus veya Pasifik Okyanusu: Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları arasındadır. (İLKHA)



Etiketler: