MAZLUMDER: Suriye sınırındaki şiddet derhal sonlandırılmalı

​MAZLUMDER İstanbul Şubesi tarafından, Suriye sınırında TSK unsurlarının karıştığı darp ve sivil ölümleriyle ilgili bir rapor hazırlandı.

Ekleme: 09.06.2021 13:55:12 / Güncelleme: 09.06.2021 13:58:58 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

MAZLUMDER, "Suriye Sınırında Provokasyonu Davet Eden Şiddet Derhal Sonlandırılmalıdır" başlıklı mini rapor yayımladı.

Raporda son zamanlarda TSK unsurlarının karıştığı Suriye sınırında darp ve sivil ölümlerinde artış gözlendiği belirtildi. (İLKHA)

Söz konusu rapor şöyle; 

SURİYE SINIRINDA PROVOKASYONU DAVET EDEN ŞİDDET DERHAL SONLANDIRILMALIDIR

21Mayıs 2021 Cuma

Suriye’nin İdlip bölgesinde, Türkiye sınırına yakın olan Elkarama kampında bir çocuk silahla yaralanmıştır. Ailesinin ifadesine göre 20 civarında çocuk sınır duvarına yakın bir yerde top oynarken Türk Askerlerinin bulunduğu taraftan ateş açılmış ve E. İsimli genç sol omuz altı bölgesine isabet eden bir kurşunla sırtından vurulmuştur.

Olayın duyulmasının ardından köylüler silahlı olarak gözlem noktasına saldırmışlar ve protesto için geçici bir süre duvarı yıkıp gözlem noktasını ele geçirmişlerdir. Olayın video görüntüleri sosyal medyaya yansımıştır. Tepkilerin büyüklüğü ve infialin niteliği bu videodan kolayca gözlemlenebilmektedir.

31 Mayıs 2021 Pazartesi

İdlib’in El Muşirfe köyünden H. M. El-F. Jandarma unsurları tarafından ağır bir şekilde darp edilmiş ve Al Lani sınır kapısına bırakılmıştır. Çevredekilerin durumu fark etmesiyle genç yakınları tarafından İdlib kırsalında bulunan en yakın hastaneye kaldırılmış ama maalesef kurtarılamamıştır.

Esed taraftarı Suriye Medyası olayı geniş bir şekilde kullanmış ve Türkiye karşıtı propagandaya malzeme yapmıştır.

3 Haziran 2021 Perşembe

7 Yaşında bir çocuk olan M. El C. Salkin ilçesine bağlı Elkamişliye köyünde koyunları otlatırken Jandarma tarafından vurulmuştur. Derhal Salkin Sağlık Merkezi yoğun bakımın ünitesinde tedavi altına alınmış ve yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir.

DEĞERLENDİRME

Son zamanlarda sıklaşması sebebiyle dikkatimizi çekmeye başlayan olaylar, münferit ve seyrek örneklerle daha önce de yaşanmış, bu olaylarda hayatını kaybeden çocuklar olmuştu. Bu son olaylar da dâhil vakaların genelde TSK’nın 12 gözlem noktası boyunca uzanan duvarın dışında yer alan kamplar civarında gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Bazı ihlaller ise ekim yapılan ve hayvan otlatılan arazilerde meydana gelmektedir.

Bu bölge Suriye kaynaklı bazı tehdit unsurları için de geçiş noktası olarak kullanıldığından, TSK unsurları sürekli teyakkuz halinde bulunmaktadır.

Ancak hiçbir tehdit ve tehlike çocukların ölümünü ve yaşam haklarının ihlal edilmesini meşrulaştıramaz. Hiçbir tedbir, zaten ağır şartlarda yaşamını sürdürmeye çalışan insanlara çocuklarının ölümünü haklı gösteremez. Yeterince dikkat gösterilmediği, hatta belki de kasıtlı yapıldığı izlenimi uyandırıabilecek bu olaylar, insanlar için ağır bir tahrik niteliğindedir. Söz konusu olaylar hata olarak nitelenemeyecek kadar ağır ihlaller olduğu gibi Suriyeli yerleşimcileri de provoke etmektedir.

Bölgeden alınan haberlere göre bu hassas nokta; bölgeyi karıştırma amacıyla hareket eden, özellikle Suriyelilerin zihninde olumsuz Türkiye algısı oluşturmaya çalışan ve mültecileri Türkiye’ye karşı ayaklandırmak isteyen farklı ülkelerden birçok istihbari örgütün faaliyet gösterdiği bir yerdir.

MAZLUMDER olarak

• Bölgenin hassas durumu karşısında ilgilileri uyarıyor

• Durumun böyle devam etmesi halinde yerleşimcilerden kaynaklanan olaylar çıkabileceğini; yardım için orada bulunan STK gönüllülerinin, askeri gözlem noktalarında görevli askerlerin ve görevli sağlık personelinin can güvenliklerinin tehlikeye girebileceğini duyuruyor

• Ve yetkili makamları; acilen tedbir almaya, “tehdit” “tedbir” gibi kavramların arkasına sığınmadan Suriye sınırında provokasyonu davet eden şiddeti derhal sonlandırmaya, yaşanmış ölümler için etkin bir soruşturma başlatıp sorumluları cezalandırmaya ve çocuklarını kaybeden ailelerin acılarını yatıştıracak adımlar atmaya çağırıyoruz.