Gaziantep'te 416 bin kişi aşı oldu

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, kentte şu ana kadar 416 bin kişinin aşı olduğunu ve sırası gelenlerinde aşı olması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 03.06.2021 12:25:22 / Güncelleme: 03.06.2021 12:25:22 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Geçtiğimiz aya kadar Covid-19 risk haritasında “çok yüksek riskli” iller arasına yer alan, 100 bin nüfusa karşılık gelen toplam vaka sayılarında 283'lere kadar çıkan Gaziantep'te vaka sayılarında düşüş yüzleri güldürüyor.

Türkiye genelinde İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısının, her 100 bin kişide 51.31’e kadar düşen Gaziantep’te aşılama oranı yüzde 57 seviyelerinde seyrediyor.

Türkiye genelinde Covid-19 ile mücadele kapsamında vatandaşlara uygulanan birinci ve ikinci doz aşı miktarı 28 milyon 761 bin 608'e ulaştı. Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olan Gaziantep’te şu ana kadar toplam 416 bin kişi aşı oldu.

Türkiye'nin en çok Covid-19 vakalarının görüldüğü illerden biri olan ve son 2 ay içerisinde alınan sıkı tedbirlerin ardından vaka sayılarının düşüşe geçtiği Gaziantep’te aşılama devam ediyor.

Aşılama oranı hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, İLKHA muhabirine, kentte yaptıkları çalışmaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ve aşılamanın faydasını gördüklerini ifade etti.

Aşılama ile ilgili her hangi bir sıkıntının olmadığını belirten Tiryaki, Gaziantep'te şu ana kadar yapılan aşı sayısının 416 bin civarında olduğunu ifade etti.

Aşıların koruyucu özelliği olduğuna dikkat çeken Tiryaki, aşı sırası gelenlerin randevu alarak aşılarını yaptırmalarını istedi.

Tiryaki, Covid-19 salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığı kontrol altında tutma amacıyla salgınla mücadele sürecinin temel prensiplerinden olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra aşılama sürecinin de oldukça önem arz ettiğini belirtti.

Gaziantep’te salgın hızında düşüş olduğunu ifade eden Tiryaki, “Tüm kamu hastanelerinde BionTech aşıları yapılabiliyor. Yeter ki vatandaşlarımız randevu alsın.” dedi.

“Hastalığı tanıdıkça ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz”

Salgın ile mücadelede aşılama çalışmalarının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Tiryaki, şöyle konuştu:

“Bu virüsü aslında çok fazla tanımıyoruz. Bu virüsün çıkalı hani daha bir buçuk yıl oldu. Bizim birçok hastalıkla ilgili bilgi birikimimiz en az belki 100 yıldır. Hepatit hastalığını 100 yıldır tanıyoruz. Kızamık hastalığı dünyada binlerce yıldır var ve biliniyor. Dolayısıyla bu hastalıklara karşı aslında ne yapmamız gerektiğini biz çok daha iyi biliyoruz. Nasıl tedavi edeceğiz, nasıl aşı vereceğiz, nasıl bulaşıyor ve nasıl korunabiliriz biliyoruz. Fakat bu tecrübe en az 100 yılık bir birikimdir. Bugün ‘maske tak’ diyorsunuz, yarın ‘takma’ diyorsunuz. Bu durumu kişilere yüklemek doğru değil. Hastalığı tanıdıkça biz zaten size ne yapmamız gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Tanımadığınız bir hastalıkla ilgili elbette ki ilk refleksler çok farklı olacak. Yani bu insan yaşantısında da böyledir. Hastalığı tanıdıkça ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz. Nasıl bir tedavi yöntemi uygulamamız gerektiğini öğreniyoruz. Bu süreçleri yaşayacağız. Bu hastalık belki bir yıl veya birkaç yıl sonra sıradan bir grip hastalığı gibi olacak. Bu şekilde yaşayıp gideceğiz. Ama bilmiyoruz. Bu süreçleri yaşayarak deneyimlemek zorundayız. Çünkü buna mecburuz.”

“Salgın sürecinde izlenen yol ile ilgili eleştiriler bazen ne yazık ki acımasızca oluyor”

Covid-19 son 100 yıl içinde tüm dünyanın aynı anda savaştığı, vaka ve kayıp sayıları bu denli yüksek ilk salgın olduğuna dikkat çeken Tiryaki, “Salgın sürecinde izlenen yol ile ilgili eleştiriler bazen ne yazık ki acımasızca oluyor. Bu doğru bir davranış değil. Bunun gerçekten gerekliliğini anlamak zorundayız. Maske açık havada mı kapalı yerde mi gerekli bunu deneyimlemek zorundayız. Bu bir buçuk yıl hastalığın seyri açısından baktığımızda çok yeni bir süreç ve bu hastalığı tanıdıkça nasıl bir yol izleyeceğimiz öğreniyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Hangi aşının etkili olduğunu aslında zaman gösterecek”

Türkiye’de vatandaşlara 3 aşı seçeneği sunulduğunu belirten Tiryaki, “Hangi aşının etkili olduğunu aslında zaman gösterecek. Şu an yapılan çalışmalar, şu ana kadar yaptıklarımızda aşılarda bir yan etki yaşamadık. Diğer ülkelerle kıyasladığımızda aslında ülkemiz vatandaşlara çok güzel imkan sundu. Diğer ülkelerdeki büyük bölümü baktığımızda vatandaşlarını bir tane aşıya yönlendirdiler. Şu anda ülkemiz insanlara seçenek sunuyor. 3 tane aşı sunuyor. Yani vatandaşın 3 tane seçeneği var. Vatandaş hangisini yaptırmak isterse yaptırabilir. Aşılardan bir tanesi ‘Sinovac’ dediğimiz Çin’in ürettiği bir aşıdır. Bu bizim en eski bildiğimiz yöntemle üretilen aşıdır. Virüsün öldürülmüş hali vücuda veriliyor, vücut bunu tanıyor ve ona göre hazırlıklı oluyor. İkincisi ise BionTech aşısıdır ve ‘mRNA’ denilen bir teknoloji ile üretilen bir aşıdır. BionTech firması normalde kansere karşı aşı üretme çabası olan bir firma iken bu hastalık ortaya çıktıktan sonra ellerindeki birikimi buna yönlendirerek aşı buldular. Bu da farklı bir teknolojidir. Bunların da uzun vadede ne yapacağını bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Aşılardan sonra antikor düzeyinin yükseldiğini görüyoruz”

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü görevine başladıktan kısa süre sonra Covid-19’a yakalandığını, 21 gün sonra sağlığına kavuştuğunu ve aşısını da olduğunu bildiren Tiryaki, “Bende bu hastalığı atlatan biri olarak aşı oldum, aşı yaptırmamın üzerinden 6 ay geçti ve herhangi bir yan etki, olumsuzluk ve kötü bir durum yaşamadım. Çevremde de annem, kardeşlerim ve aşı yaptırmaya hak kazanan kim varsa onlarda da bunu deneyimliyoruz. Yine kendi arkadaşlarımızda da deneyimliyoruz. Bir sıkıntı yok. 10 yıl sonra bir şey olur mu bilemiyoruz. Şu anda bunu kimsenin öngörmesi mümkün değil. Şu an için bildiğimiz en azından bu aşılardan sonra merak edip antikor baktıranlar için söylüyorum; antikor düzeyinin yükseldiğini görüyoruz. Antikor düzeyinin yüksel olması vücudun bu hastalığa karşı hazırlık yaptığı anlamına geliyor. Dolayısıyla aşının yapılması öyle ya da böyle insanı koruyacak. Evet, virüsü alabilirsiniz. Eski aşılar var. Bu aşıları yaptırdığımızda vücudumuz virüs almıyor anlamına gelmiyor. Biz o virüsü alıyoruz ama aldığımızda vücut virüse karşı hazırlıklı oluyor. Vücut virüsü tanıyor, o virüsü izole ediyor ve hastalık oluşmadan ortadan kaldırıyor. Bu durum şu anki aşılar içinde geçerlidir.” diye konuştu.

“Aşımızı yaptırmak için talepte bulunalım”

Aşının faydasının önemi ile ilgili bilgi veren Tiryaki, “Bir önceki dönemde hastanede yatan hastalarımızın yaş oranına baktığımızda genelde 50 yaş ve üstüydü. Bu sefer o grup daha çok aşılandığı için son pikte hastane yatışlarımızda yaş oranları 40'lı yaşlara düştü. Bu da bir şekilde yapılan aşının zaten koruyucu olduğunu gösteriyor. Onun için soru işaretlerinden kurtulun. Şu anda gerçekten tekrardan eski halleri özlüyorsak, o yaşama dönmek istiyorsak bunun peşine düşelim. Aşımızı yaptırmak için talepte bulunalım. Soru işaretlerinden dolayı aşı olmaktan kaçmayalım. Bundan bir süre önce de ‘niye Türkiye aşı yok’ deniliyordu. Şimdi aşı var, o zaman gelin aşınızı olun. Randevu alamıyorsanız biz yardımcı olalım. Bundan da kaçmıyoruz, bir şekilde çözelim. Şu an bakanlığımız süreci 50 yaşa kadar düşürdü. Şu an 50 yaş üzerine aşı vuruyoruz. Belki İnşallah yapılan anlaşmalarda ki aşılar yüklü miktarda gelirse bir süre sonra bakan bey herkesin aşı olmasına olanak sağlayabilir. Süreç buna da gidebilir. Hazırlıklarımız var ve biz bu işin üstesinden geliriz. Türkiye bu konuda gerçekten çok deneyimlidir.” dedi.

Tiryaki, Covid-19 salgını ile mücadelede aşı olmanın maske ve sosyal mesafe kadar önemli bir kurala dönüştüğünü ifade ederek vatandaşlardan tereddüt etmeden aşılarını olmalarını istedi.

“İnsanların aşı talebinde bulunması gerekiyor”

Gaziantep’in genç nüfusa sahip bir şehir olduğunu ifade eden, “Gaziantep’in 2 milyon nüfusu var, 416 bin aşılama az’ diyorlar, hesap buna göre yapılmıyor. Gaziantep, Türkiye'de genç nüfusu en fazla olan üçüncü il, bizden önde Diyarbakır ve Şanlıurfa var. Dolayısıyla nüfusu hesapladığımızda biz şu anda 50 ve yaş yaşına aşılama yapıyoruz. Hatta aşağı doğru geldik. Zaten 65 yaş üstü nüfus bizde şu an yüzde 5.6 oranında. Diğer illerde ise yüzde 9.5’tir. Biz neredeyse yarısı kadarız. Çok fazla aşı yapılan illerde aslında nüfus yaşlı ve bizde genç nüfus olduğu için daha az sayıda bir hedef nüfusumuz var. Dün itibariyle 50 yaş ve üzerindekiler aşılanmaya başladı. Şu an bizim hedef nüfusumuz 494 bin oldu. Şu an 494 bin vatandaşımızın aşılanması gerekiyor. Diğer illerle kıyasladığımızda biz diğer illere göre genç nüfusu yüksek bir il olduğumuz için geriden gelmek zorunda kalıyoruz. Tabi ki aşı yaptırmak istemeyenler var. Bir de bu işi gönüllülüktür. Maalesef zorla kimseye aşı yaptırma şansımız yoktur. İnsanların aşı talebinde bulunması gerekiyor. Biz kendilerine imkan sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aşı talebinde bulunulması gerektiğini belirten Tiryaki, Sinovac aşısının tüm kamu, özel hastaneler ve Aile Sağlığı Merkezlerinde aşılama yapıldığını bildirdi.

BionTech aşılarının da gelmeye başladığını bildiren Tiryaki, aşı konusunda bir sıkıntının olmadığını ve kentteki tüm kamu hastanelerinde aşı olabileceklerini söyledi.

“Herkes aşısını olsun, tekrar o güzel günlere dönelim”

Hızlı bir şekilde aşılamayı bitirip halkı rahatlatmak istediklerini belirten Tiryaki, “Lütfen aşı konusunda çok tereddüt etmesinler. Ben bizatihi aşı yaptırdım, bir şey olmuş olsaydı şu ana kadar mutlaka ben bir şey yaşardım. Bir şey olmadığına göre bir sıkıntı yok. Herkes aşısını olsun, tekrar o güzel günlere dönelim.” dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar