İzbasar: Yusuf Amat'ın vurulması bir suikasttır

Doğru Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Genel Sekreteri Nureddin İzbasar, geçen yıl kasım ayında İstanbul'un Avcılar ilçesinde Yusuf Amat'a yönelik yapılan saldırıyı suikast olarak değerlendirdi.

Ekleme: 02.06.2021 16:50:21 / Güncelleme: 02.06.2021 17:11:09 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde Yusuf Amat'a yönelik gerçekleştirilen saldırının 2’nci duruşması sonrası yapılan basın açıklamasında, saldırının faillerinin adil bir şekilde yargılanması gerektiği belirtildi.

 

Basın açıklaması öncesi açıklamalarda bulunan Avukat İlyas Doğan, yaşanan olayı basit bir saldırı olarak değerlendirmemek gerektiğini vurguladı.

Doğan, "Yusuf Amat'ın 2’nci duruşması Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. Bu duruşmada Yusuf Amat'ı evine davet edip ve tuzağa düşmesinde rol oynayan Uygurlu arkadaşı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Mahkeme bu duyurumuzu kabul etti. Savcılık gerekli araştırmaları yapacak. Ayrıca Yusuf Amat'ın bu olayla ilgili bildiği hususların öğrenilmesi amacıyla mahkeme heyeti hastaneye yazı yazdı. Eğer Yusuf Amat'ın kendisi duruşmaya getirilebilecekse 8 Temmuz günü duruşma salonuna gelecek. Eğer gelemeyecekse de mahkeme heyeti Yusuf'un tedavi gördüğü hastaneye gidip kendisinin ikinci bir ifadesini alacak.” dedi.

İlyas Doğan

Amaçlarının işlenen suçu ortaya çıkarmak olduğunu belirten Doğan, “Çünkü bir insan tümüyle felç haline gelmiş durumda. Bu olay sıradan bir olay değil. Bu olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele ediyoruz. Kimseyle bir düşmanlığımız yok. Ama basit bir kötü kelimeden dolayı silah çekip bir insanı hayattan koparmakla sınırlı olmadığını bütün kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Mahkeme heyetinin tavrı da oldukça tarafsız ve adil. İnşallah bu olayın gerçek boyutları ve gerçek sorumlular ortaya çıkarılacak ve cezalarını bulacaklar." diye konuştu.

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan Doğru Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Genel Sekreteri Nureddin İzbasar, saldırının arkasında Çin'in olduğunu ileri sürdü.

İzbasar, "2 Kasım 2020 günü Avcılar'da vurulan Doğu Türkistan uyruklu Yusuf Amat'ın bugün 2’nci duruşması yapıldı. Daha önce Yusuf Amat daha önce Çin istihbaratı tarafından kendilerine çalışması için zorlanmış. Daha sonra Doğu Türkistan'daki soykırımı ve toplama kamplarını duyduktan sonra yaptığı işin yanlış olduğunu ifade ederek basına açıklamalar yapmıştır. Çin'in kendisine nasıl casusluk yapması gerektiği ile ilgili başta El Cezire olmak üzere çeşitli uluslararası basın kuruluşlarına bu konuda bilgiler vermiştir. Yusuf iki kişi tarafında vuruluyor. Biri Azerbaycan uyruklu Tural Aliyev, bu tetiği çeken kişi bir diğer kişi ise Türk vatandaşı Ömer Işık. Bizler bunun açıkça bir suikast olduğunu düşünüyoruz. Neden mi? Tural Aliyev Yusuf'u vururken Ömer Işık ise video çekimi yapıyor. Basit bir tartışma sonrası yaşanan kavga ile vurulma anı ise neden videoya alınsın. Dava dosyasındaki kanıtları avukatı daha iyi bilir. Yani para karşılığında işlenen bir suikast olduğunu düşünüyoruz. Burada sadece faillerin değil bu olayın arkasında kim varsa cezalandırılmasını istiyoruz. Doğu Türkistanlılar olarak Türkiye ve uluslararası mahkemelerce adil bir şekilde yargılanmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar