14 Haziran'da yapılacak NATO zirvesi öncesi dışişleri ve savunma bakanları gündemi görüşüyor

NATO Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantısı telekonferans yöntemi ile gerçekleşiyor. 14 Haziran'daki devlet liderleri zirvesi öncesinde görüşen bakanların gündeminde NATO 2030 vizyonu, Belarus, Ukrayna, Çin ve Afganistan var.

Ekleme: 01.06.2021 14:50:16 / Güncelleme: 01.06.2021 15:12:02 / Dünya
Destek için 

Muhalif bir gazeteciyi yakalamak ve hapsetmek için Yunanistan'dan Litvanya'ya giden bir Ryanair uçağının Belarus hava sahasına girince iniş yapmaya zorlanmasına verilen tepkinin bir parçası olarak oplantıdan bir gün önce Belarus delegasyonundan yetkililerin Brüksel'deki NATO ana merkezine girişlerine izin verilmedi. NATO merkezine alınmayan Belaruslu yetkililere ilişkin Genel Sekreter Jens Stoltenberg şu ifadeleri kullandı:

"Karargahtaki güvenlik önlemlerine ilişkin değerlendirmemize dayanarak 5 Belarus personelinin NATO karargahına erişimini kısıtlamaya karar verdik”

Belaruslu NATO delegelerinin resmi görev gereği kendilerine verilmiş olan güvenlik akreditasyonlarının da iptal edilmesi bekleniyor. 

NATO üyesi olmamasına rağmen Belarus'ın 1998 yılından bu yana Brüksel'deki ana merkezde diplomatik bir delegasyon heyeti bulunuyor. Bu heyet, NATO'nun birçok toplantısına ve seminerlerine katılıyor ve ortak çıkarların bulunduğu alanlarda işbirliği yapılıyordu.

Geçtiğimiz hafta Ryanair yolcu uçağının ve içindeki muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in başına gelenler; sivil havacılık kurallarının hiçe sayılmasının yanı sıra yolcuların ve kabin ekibinin hayatının da tehlikeye atılması olarak görüldü. Stoltenberg bu eylemi "devlet korsanlığı" olarak nitelendirdi. (İLKHA)