Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) başta olmak üzere diğer kamu kurumları tarafından yapılan sınavlar için adaylardan alınan ücretlerin artırılması tepkilere neden oluyor.
Sınav ücretlerinden dert yanan öğrenciler, salgından dolayı sınav ücretlerinin düşürülmesini beklediklerini ama tam tersine sınav ücretlerine zam yapıldığını ifade ettiler.
Sadece sınav ücretlerinin değil, ders kitapları ve dershane ücretlerinin artığını belirten öğrenciler, ücretleri ödeyemeyecek duruma geldiklerini vurguladılar.
Sınav ücretlerini karşılayamadıklarını vurgulayan öğrenciler, devletin öğrencilere destek sunması gerektiğini belirttiler.
Salgından dolayı kütüphane ve okul kurslarının kapalı olduğunu ama özel öğretim kurslarının açık olduğunu ifade eden öğrenciler, öğrencilere eşit davranılması gerektiğini vurguladılar.
Öğrenciler, sınav ücretlerinin artırılması ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Öğrenciler olarak çok sıkıntı çekiyoruz ve dayanacak gücümüz kalmadı"
Sınav ücretlerinin yüksek olmasından dolayı öğrencilerin sıkıntı içerisinde olduğunu belirten Hasan Timur, "Salgından dolayı herkes krizde ve kimse borcunu ödemeyemiyor. Her şeyin fiyatı baya yükselmiş. Sınav ücretlerinin yüksek olmasından dolayı öğrenciler sıkıntı çekiyor. Otobüs ücreti de yüksek. Küçük bir eşyanın bile fiyatı çok yükselmiş. Öğrenciler olarak çok sıkıntı çekiyoruz ve dayanacak gücümüz kalmadı. Devletin öğrenciler konusunda insiyatif kullanması gerekiyor. Öğrenciler olarak bize gına geldi ve artık saçlarımız beyazlayamaya başladı. Devletin öğrenciler için biraz daha anlayışlı olması gerekiyor. Sınav ücretlerinin biraz daha düşürülmesi gerekiyor. Sınav ücretinin düşürülmesini beklerken sınav ücreti yükseldi." diye konuştu.
"Devletin öğrencileri eşit muamele etmesini istiyorum "
Sınav ücretleri konusunda devletin çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Timur, "Öğrencilere çok yükleniliyor. Öğrenciyiz diye bir yerde çalışamıyoruz. Bir yerde çalışsak bu sefer derslerden geri kalıyoruz. Salgından dolayı ailem de çalışamıyor. Öğrencilerin kullandığı her alana indirim yapılmasını istiyorum. Ders kitaplarının fiyatı uçmuş, kimse kitap alamıyor. Kitap alırken ikileme giriyoruz. İyi kitap almaya çalışıyoruz; ama pahalı olmuş. Ders çalışma konusunda her şey para olmuş. Dershaneye gitmek istiyoruz, ücret istiyorlar. Sınav ücretleri konusunda devletin çözüm bulması gerekiyor. DYK kurslarını bir açıp bir kapatıyorlar. Kütüphanelerimiz var ama kapalı. Özel öğretim kurslarının hepsi açık. Devletin öğrencileri eşit muamele etmesini istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Sınav ücretlerini neye göre belirliyorlar?"
Sınava giren öğrenci sayısının artmasına rağmen sınav ücretlerinin de artığını ifade eden Hüseyin Gündüz, "Sınav ücretlerinin neden ve nasıl arttığını bir türlü anlayamıyorum. 2018 yılında YKS sınavına girdiğimde sınav ücreti 50 liraydı. Son yıllarda sınav ücretleri arttı. Sınav ücretlerini neye göre belirliyorlar, hangi kriterlere göre arttırılıyor? Bu soruların cevabını merak ediyoruz. Her sene sınava giren öğrenci sayısı arttığından dolayı sınav ücretlerinin düşmesini bekliyorduk; ama sınav ücretleri arttı. Bu durum, öğrencileri kuşkulandırıyor. Sınav ücretlerinde artışın neden kaynaklandığı konusunda kamuoyuna bir an önce aydınlatılması gerekiyor." dedi.
"Öğrenciler sadece sınav ücreti vermiyor"
Yetkililerin sınav ücretleri konusunda ciddi bir düzenleme yapması gerektiğini belirten Gündüz, "Öğrencilerin tek harcaması, sınav ücretleri değil. Öğrenciler sadece sınav ücreti vermiyor. Sınava hazırlanırken dershane ve kitap ücreti gibi birçok kalemde harcama yapıyorlar. Yüksek sınav ücretleri, öğrencilere çok büyük yük ve sıkıntı oluyor. Coronavirus'ten dolayı zaten kötü olan ülkenin ekonomik durumu daha da sekteye uğruyor. Hükümetimizden sınav ücretleri hakkında ciddi bir düzenleme yapmasını bekliyorum." şeklinde konuştu.
"Sınav ücretlerinde herkese aynı şey uygulanmamalı"
Öğrencilerin sınav ücretleri konusunda çok zorluk çektiğini vurgulayan Ahmet Elcerad, "Son yıllarda KPSS ve DGS gibi birçok sınava zam yapıldı. Hemşirelik 4'üncü sınıf öğrencisi olarak sınava girerken sıkıntı çekeceğim. Öğrenciler sınav ücretleri konusunda çok zorluk çekiyor. Maddi durumu olmayan öğrenciler, sınav ücreti vermemeli ya da indirim yapılmalı. Sınav ücretlerinde herkese aynı şey uygulanmamalı." dedi.
"Sınav ücretleri her sene artıyor"
Sınav ücretlerindeki artış sebebinin neden kaynaklandığını soran Furkan Çakmak, "12'nci sınıf öğrencisiyim. Son zamanlarda sınav ücretlerinde artış yaşanıyor. Sınav ücretleri her sene artıyor. Sınav ücretleri, maddi durumu olmayanlar için sıkıntı çıkarabiliyor. Sınav ücretlerindeki artış, neye göre belirleniyor? Sınav ücretlerindeki artıştan şikâyetçiyiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)