AGD Diyarbakır’ın Fethi’nin yıldönümü dolayısıyla açıklamada bulundu

Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı, Diyarbakır’ın Fethi’nin yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ekleme: 27.05.2021 14:09:40 / Güncelleme: 27.05.2021 14:10:08 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Adıyaman AGD Başkanı Bedrettin Beyazkaya Diyarbakır'ın fethi münasebetiyle yayınladığı yazılı açıklamada, her yıl 27 Mayıs’ta ya da yakın bir tarihte kutlanan Diyarbakır’ın Fethi Programını salgın nedeniyle bu yıl sanal ortama taşımak zorunda kaldıklarını belirtti.

Beyazkaya "Anadolu Gençlik Derneği (AGD) olarak her yıl 27 Mayıs’ta ya da yakın bir tarihte kutladığımız Diyarbakır’ın Fethi Programını salgın nedeniyle bu yıl sanal ortama taşımak zorunda kaldık. Derneğimizin ev sahipliğinde ülkemiz insanını Diyarbakır’ımızda misafir edememenin üzüntüsünü yaşıyoruz.  Dualarımız, tüm dünyanın ve ülkemizin bu süreci biran evvel atlamasına dairdir." dedi.

"Diyarbakır, Mekke, Medine, Kudüs, İstanbul gibi İslam dünyasının gözbebeğidir"

Diyarbakır'ın İslam tarihinde öneli bir yere sahip olduğunu belirten Beyazkaya, "Diyarbakır, Mekke gibi, Medine gibi, Kudüs gibi, İstanbul gibi İslam dünyasının gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Diyarbakır, peygamberler, sahabeler ve erdemli insanlar şehridir. Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen Hz. Zülkif ve Hazreti Elyasa Peygamberler ile birlikte 9 peygamber kabri ile 3 peygamber makamı bulunmaktadır. Yine beş yüzden fazla Sahabe Efendimiz Diyarbakır’da metfundur. Bilindiği üzere Diyarbakır, Mekke’nin Fethi’nin üzerinden on yıl geçmeden İslam toprağı olmuş bir şehrimizdir. Diyarbakır, Bizans yönetimindeyken, 639 yılında, Hazreti Ömer döneminde, İyaz bin Ganem komutasında fethedilmiştir." ifadelerini kullandı.

Beyazkaya açıklamasının devamında "Diyarbakır’ın fethi, Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan’ın Anadolu’ya girişinden 432, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Muhammed’in İstanbul’u fethinden 814 yıl önce gerçekleşmiştir. Bu fethin ardından 1382 yıl geçmiştir ve Diyarbakır’da, Diyarbakır’ın Ulu Camii'nde 1382 yıldır ezanlar hiç susmamıştır. Hendek Savaşı esnasında Efendimiz’in (Aleyhissalatu vesellem) verdiği fetih müjdesi, Halife Hazreti Ömer bin Hattab’ın kutlu emri, Sahabe Halid bin Velid’in kılıcı ve Süleyman bin Halid’in şehadeti surları aşıp Diyarbakır’a ulaşmıştır. Bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgınından dolayı Fetih programımızı geçtiğimiz yıl olduğu gibi e-Fetih şeklinde gerçekleştireceğiz. 27 Mayıs Perşembe günü saat 21. 00’da AGD TV ve dijital ortamlarda aynı stadyumdaymış gibi fethin heyecanını ve coşkusunu sizlere göstermiş olacağız." dedi. (İLKHA)