Van meyveciliğinde ana ürünün elma olduğunu ve elmanın da ana zararlısının elma iç kurdu (Cydia pomonella) olduğunu belirten Görentaş, doğru zaman, doğru ilaç ve doğru yöntemle mücadele yapılmadığında büyük verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti.
Görentaş, elma iç kurduna karşı doğru zamanda mücadele yapılabilmesi amacıyla ilçelerde 3 adet Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu kurduklarını, arazide eşeysel tuzaklar asıldığını ve fenolojik gözlemlerler yapıldığını belirterek, "İstasyonlarımızdan ve araziden elde edilen verilerin teknik personellerimiz tarafından değerlendirilmektedir. Böylece elma iç kurdunun mücadele zamanı tespit ederek üreticilerimize basın, ilan, kısa SMS ve anonslarla duyuruyoruz.” dedi.
Elma iç kurdu zararlısında mücadele zamanının geldiğine dikkat çeken Görentaş, “2021 yılı tahmin ve erken uyarı çalışmaları doğrultusunda elma iç kurduna karşı birinci döl birinci ilaçlamaya Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Gürpınar İlçelerinde 26 Mayıs tarihinden itibaren, Erciş ve Muradiye ilçelerinde 27 Mayıs tarihinden itibaren ve Gevaş ilçesinde 29 Mayıs tarihinden itibaren başlanması gerekmektedir. Üreticilerimizin ürünlerinde verim ve kalite sorunlarının yaşanmaması için mutlaka bu uyarılara dikkat edilmelidirler. İkinci ve gerekiyorsa üçüncü ilaçlama için de ayrıca bilgilendirme yapacaktır. Mücadelede geç kalınması durumunda meyve kalitesinde ciddi düşüşler yaşanacaktır.” diye konuştu.
Bu zararlıya karşı kimyasal mücadelenin yanı sıra, kültürel ve mekanik yöntemlerle de mücadele edilebileceğine değinen Görentaş, kullanılacak bitki koruma ürünleri ile ilgili bilgi almak isteyen üreticilerin mutlaka en yakın il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.(İLKHA)