İnci Kefali'nin üreme göçü devam ediyor

Van Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara göç eden İnci Kefali, suyun akışının tersine yüzerek karşılaştığı engelleri ise uçarak geçiyor.

Ekleme: 19.05.2021 14:25:20 / Güncelleme: 19.05.2021 14:30:53 / Güncel / Van Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan endemik bir balık türü olan İnci Kefali'nin, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara doğru yaptığı göç yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 

 

Balıkların yoğun olarak göç ettiği ve üremek için yumurtalarını bıraktığı Erciş ilçesindeki Deli Çay, yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

17 günlük kısıtlamanın ardından güzel vakit geçirmek ve İnci Kefali'nin muhteşem göçüne şahit olmak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler, gördükleri eşsiz manzara karşısında hayranlıklarını ve şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Balık bendine ilk defa geldiğini belirten Ahmet Umdu, ilk defa bu kadar balığı bir arada gördüğünü söyledi.

Umdu, "17 günlük kısıtlamanın ardından insan dışarı çıkmak istiyor. Biz de buraya gelip görmek istedik. Çok güzel bir ortam herkese de tavsiye ederim. Bu kadar balığı bir arada görebilecekleri başka bir yer yok." dedi.

Yusuf Bagana

Daha önce birçok kez geldim balık bendine geldiğini ifade eden Yusuf Bagana ise "Burası gelip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. İl dışından gelmek isteyenlere de tavsiye ederim. Gelip görsünler buraları ve görmeden de yorum yapmamak gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ali Osman Gültek

"Bölgeyi gezmek çok güzel"

İstanbul'dan Van'a geldiğini söyleyen Ali Osman Gültek ise şunları söyledi:

Buraya da tam kapanmadan dolayı geldim. Balık göçü olayına ilk defa denk geldi. Gerçekten çok güzel. Dışarıdan insanların buraya gelip bu olaya şahit olmaları gerekiyor. İmkânım olursa tekrar buraya gelmek isterim. İstanbul'da böyle yerleri gezip görme fırsatı pek bulamıyoruz. Kısıtlamadan dolayı burada kalmam çok iyi oldu. Bu bölgeyi gezmek gerçekten çok güzel.

15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında İnci Kefali avlamak yasak olduğu için Jandarma, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri balığın göç ettiği güzergahlarda devriye atarak kaçak avlanmanın önüne geçmeye çalışıyorlar.

Binlerce ailenin geçim kaynağı olan İnci Kefali balığını üreme döneminde avlayanlara idari para cezaları verilerek balıklara da ev konuluyor. Bu yolla her sene kaçak yollarla avlanan yüzlerce ton balık sulara geri bırakılıyor.(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Haberler İlgili Videolar İlgili Galeriler