​Aşı olmayanlara getirilen sokağa çıkma kısıtlamasına destek veren de var karşı çıkan da

Covid-19 tedbirleri kapsamında başlatılan “Kademeli Normalleşme” ile birlikte aşı yaptırmayan 65 yaş ve üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması devam ederken 2 doz aşı yaptıranlar ise dışarı çıkabilecek.

Ekleme: 19.05.2021 11:55:18 / Güncelleme: 19.05.2021 11:57:22 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

17 Mayıs’ta tam kapanma sürecinin sona ermesiyle başlatılan kademeli normalleşme sürecine ilişkin genelge, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine gönderildi.

 

Bakanlık tarafından yayınlanan genelge 1 Haziran tarihine kadar geçerli olacak Coronavirus önlemlerini kapsıyor. Ancak “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” konulu genelgede tartışmalı bir karar da yer aldı.

Genelgede 65 yaş ve üstü vatandaşların 2 doz aşı yaptıranların sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulduğu, aşı zorunluluğu bulunmamasına rağmen aşı yaptırmayanların ise sokağa çıkma kısıtlamasının devam edeceği açıklandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede aşı olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar için ilgili madde şu şekilde: “Hakkı olmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilmesi…”

Peki halk alınan karar hakkında ne düşünüyor. İLKHA mikrofonlarına konuşan Mardinli vatandaşların bir kısmı alınan kararı yerinde görürken bazıları da şiddetle karşı çıkıyor.

 

“Yaşlılara kısıtlama getirilmesi yanlıştır”

Yaşlılara kısıtlama getirilmemesi gerektiğini belirten Hacı Ali Sarıboğa, şöyle konuştu:

“Devletin yayınladığı yeni genelgeye göre, aşı hakkı olup da aşı olmayanlar sadece günde 4 saat dışarı çıkabilecekler. Aşı olanlara ise herhangi bir kısıtlama yok. Biz aşı olduğumuz için şu an dışardayız, ama kararı yanlış bulunuyorum. Çünkü yaşlı insanların dışarı çıkması ve yürümesi lazım. Doktorlar bana sürekli yürüyüş yap, günde 2 kilometre yürü ve temiz hava al diyor. Bence yaşlılara kısıtlama getirilmemesi lazımdır.”

 

“Kararı yanlış buluyorum”

Kararı yanlış bulduğunu belirten Ahmet Bozan, “Yeni karara göre, aşı olmayan yaşlılar günün belirli saatlerinde dışarı çıkabilecekler. Bence böyle olmaması lazım, çünkü aşı zorunlu değil. Eğer zorunlu olsaydı alınan kararı yerinde bulurduk ama şu an bu kararı ben yanlış buluyorum. Ben aşı oldum, bu yüzden dışarı çıkabildim. 2 doz aşı yaptım ve her dozda şiddetli baş ağrısı çektim.” dedi.

 

“Yaşlılara getirilen kısıtlamayı destekliyorum”

Salgının bir gün biteceğine inandığını ve böyle devam etmeyeceğini dile getiren İbrahim Nergiz de “Aşı olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen kısıtlamaya ben destek veriyorum. Niye aşı olmuyorlar, aşılarını olsunlar. Eğer ölümden korkuyorlar ise o zaman öyle evde kalsınlar, dışarı çıkmasınlar.” diye konuştu.

 

“Kararın haksızlığa sebebiyet vereceğini düşünüyorum”

Yasakların tamamen kalmasını talep eden Yusuf Sesiz, “İnsanlar bu süreçte çok yıprandı, çok zarar gördü. Artık bu yasaklar kalksın, yasaksız günlere geri dönelim. Birçok yaşlı da çalışmak zorundadır, ihtiyaçları var, dışarı çıkması lazım. Aşı zorunlu değil, buna rağmen bu karar alındı. Ben bu kararın haksızlığa sebebiyet vereceğini düşünüyorum.

“Yaşlılarımız evde çok sıkıldı, psikolojileri bozuldu”

Başka bir vatandaş da özellikle ihtiyarların dışarı çıkması gerektiğini belirterek, “Yaşlılarımız evde çok sıkıldı, psikolojileri bozuldu. Artık dışarı çıkmaları lazım, gezmeleri lazım. Ama yeni genelgeye göre, aşı olmayacaklar ise dışarı da serbest çıkamıyorlar. Bu yanlıştır, bu karardan vazgeçilsin. Allah, kaderinde ne yazmış ise odur, evden hiç çıkmazsa bile kaderinde varsa ona bir şekilde bulaşır. Eğer yoksa da dışarı da çıksa ona bulaşmaz.” ifadelerini kullandı.

Hüsamettin Karahan

“Bir an önce bu karardan vazgeçilsin”

Aşı meselesinde halkın serbest bırakılması gerektiğini aktaran Hüsamettin Karahan ise şöyle dedi:

“Aşı zorunlu değil ama genelgeye göre zorunlu olmuş. Eğer gerçekten aşı koruyorsa aşı olanlar olmayanlardan korkmasınlar. Demokrasi, eşitlik, özgürlük var diyorlar, madem öyle ben de özgürlük hakkımı olmamaktan yana kullanıyorum. Niye böyle baskı yapıyorlar? Böyle devam ederse yaş aralığı da iner ve yarın biz de aşı olmadığımız zaman dışarı çıkamayıp işimize gidemeyeceğiz. Bir an önce bu karardan vazgeçilsin.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler