Sağlıkçı aktivistler Gazze'deki sağlık altyapısı çökmek üzere olduğuna dikkat çekiyor

​İşgalci rejimin yoğun bombardımanları nedeniyle sağlık sektöründe büyük sorunların yaşandığına dikkat çeken Gazze'eki sağlıkçı aktivist Ahmet er-Rai, geniş bir finans kaynağına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Ekleme: 17.05.2021 16:09:27 / Güncelleme: 17.05.2021 16:16:01 / Dünya
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gazze’de bir insani yardım kuruluşunda çalışan Ahmet er-Rai, siyonist işgalcilerin saldırılarından dolayı bölgede yaşanan insani kriz ve sağlık sisteminin karşı karşıya kaldığı problemlerle ilgili İlke Haber Ajansı İngilizce Servisinden Mehmet Emin Can’ın sorularını cevapladı.

Can: Gazze’de bazı sağlık çalışanlarının Siyonist rejim tarafından hedef alınıp şehid edildiğini biliyoruz. Şu anda Gazze’deki hastanelerde yeterli sayıda sağlık çalışanı var mı? Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanıyor mu?

"Şu anda Gazze’de büyük sıkıntılar yaşıyoruz"

Rai: Evet. Burada söylediğiniz gibi burada çok sayıda sağlık çalışanı hedef alınarak şehid edildi. Gazze’deki Şifa Hastanesinde çalışan Doktor Eymen Ebul Avf hanımı ile birlikte siyonistler tarafından yapılan hava saldırılarında şehid oldu. Yine nöroloji uzmanı olan Doktor Muin El Elul evine yapılan hava saldırısında tüm aile fertleri ile birlikte şehit edildi. Gazze’de şu anda sağlık malzemeleri konusunda da büyük sıkıntı yaşanıyor. Çünkü siyonist işgal rejimi ilaç ve diğer sağlık malzemelerinin Gazze’ye girişini engelliyor. Bildiğiniz gibi yaklaşık 15 yıldır Gazze Siyonist rejimin kuşatması altında bulunuyor. Ayrıca burada doktor sıkıntısı da var. Birçok doktor ve diğer branşlardaki sağlık çalışanı Gazze’yi terk ederek Avrupa’ya göç etti. Çünkü buradaki hükümet maddi imkansızlıklardan dolayı sağlık çalışanlarının maaşlarını düzenli olarak ödeyemiyor. Bu nedenle bazı doktorlarımız Avrupa’ya göç ederek Almanya, Belçika ve Norveç gibi ülkelerde bulunan hastanelerde çalışmaya başladı. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’ne gidenler bile oldu. Bu nedenle sağlık konusunda şu anda Gazze’de büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Sağlık hizmetlerini finanse edecek maddi imkanlarımız yok. Daha önce de söylediğim sağlık çalışanlarının maaşlarını ödeme noktasında büyük sorunlar var.

Can: Siyonist işgal rejimi tarafından hedef alınan hastane ya da ambulans var mı?

"Sağlık çalışanları da her an ölümle burun buruna"

Rai: Siyonist rejimi hastanelerin ve sağlık çalışanlarının görevlerini yapmalarını engellemek için her şeyi yapıyor. Ambulansların olay yerine ulaşmalarını engellemek için yolları bombalıyor. Hastanelere ulaşan bütün yolları tahrip ettikleri için ilk yardım ekipleri olay yerine ulaşmaktan zorluk yaşıyor. Siyonist rejim herkesi ve her şeyi hedef alıyor. Bildiğiniz gibi birçok sivil bina hedef alındı ve bu saldırılarda yüzlerce masum insan şehid edildi. Hedef gözetmeksizin yapılan bu bombalamalardan dolayı sağlık çalışanları da her an ölümle burun buruna kalarak görevlerini yapmaya çalışıyor.

Can: Gazze’de yaşayan insanların şu anda en çok tür yardımlara ihtiyaçları var?

"Altyapıyı tekrar onarmak için finansmana ihtiyaç duyulacak"

Rai: Siyonist işgalcilerin saldırısında en az 600 ev tamamen yıkılırken 3 binden fazla ev ve apartman da zarar gördü. Çok sayıda Gazzeli Müslüman bu saldırılarda evlerini ve tüm eşyalarını kaybetti. Bu insanlar için yeni evlerin yapılması ve yeni eşyaların alınması gerekiyor. Bu saldırılarda şehirlerin altyapısında çok zarar gördü. Elektrik şebekesi ciddi anlamda tahrip edildiği için Gazze’de elektrik kesintisi var. Bu nedenle ameliyatlar bile yapılamıyor. Bu altyapıyı tekrar onarmak için finansmana ihtiyaç duyulacak. Mağdur olan insanlara acil olarak yiyecek yardımının ulaştırılması gerekiyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için nakit yardımına ihtiyaçları var. Hastanelerde medikal malzemelerin tedariki konusunda da çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Can: Siyonist rejim bu saldırılarda Filistinlilere karşı kimyasal silah kullandı mı? Bu konu hakkında şu ana kadar size ulaşan bir bilgi var mı?

Rai: Sağlık Bakanlığı ve Gazze’de bulunan doktorlar bu konuda somut delillere ulaşmak için araştırmalarına devam ediyor. Bazı Filistinli şehidlerin zehirli gaz soluması sonucu vefat ettiklerine dair çok ciddi bulgular var. Yine siyonistlerin saldırılarında uluslarasın hukuka göre kullanımı yasak olan fosfor bombalarını kullandıklarının gösteren görüntüler tüm dünya medyasına yansıdı. Ayrıca Gazzeliler daha önceki saldırılardan farklı olarak bombalardan sonra etrafa tuhaf bir kokunun yayıldığını belirtiyor. Kimse bu kokunun ne olduğunu bilmiyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi zehirli gaz solunmasından dolaya şehid olan Gazzeli Müslümanlar var. Bu konunun ciddi olarak araştırılması gerekiyor.

 

Can: Dünya Müslümanlarının Siyonist rejiminin saldırıları karşısındaki tepkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu tepkiler yeterli mi?

Rai: Allah’a hamdolsun Dünyanın her yerindeki Müslümanlar, Filistinlilere karşı yapılan bu barbarlığı çok yakından takip ediyorlar. Her ülkede protestolar düzenleniyor. Hatta Müslüman olmayan toplumlarda da Siyonist saldırılara karşı yükselen bir öfkenin olduğuna şahit oluyoruz.  Müslüman devletlerin de diplomasi alanında bu barbarlığa karşı yoğun çalışmaları var. Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Türk Dışişleri Bakanlığının yoğun diplomatik girişimlerini takdirle karşılıyoruz.

Can: Son olarak Türkiyeli Müslümanlara ne söylemek istersiniz? Gazze’ye nasıl yardım edebilirler?

"Türkiyeli Müslümanlara, bu yardım kuruluşlarına daha fazla bağışta bulunmaları çağrısında bulunuyorum"

Rai: Türkiye’den Gazze’ye çok büyük miktarlarda insani yardım ulaşıyor. Dışişleri Bakanlığının burada çok ciddi başarıları var. Başta IDDEF olmak üzere Türkiyeli birçok yardım kuruluşunun Gazze’de faaliyetleri var. Bu hayır kuruluşları mağdur insanlara yardım etmek için elinden geleni yapıyor. Buna kendi gözlerimle şahit oldum. Türkiyeli Müslümanlara, bu yardım kuruluşlarına daha fazla bağışta bulunmaları çağrısında bulunuyorum. Şimdiye kadar yaptıkları yardımlardan dolayı Allah tüm Müslümanlardan razı olsun. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar