ABD'li Kongre üyelerinden terör rejimine tepki

ABD Temsilciler Meclisinde aralarında Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın bulunduğu bir grup Demokrat Kongre üyesi, terör rejiminin Gazze'de sivilleri hedef alan saldırılarını kınadı.

Ekleme: 14.05.2021 21:25:13 / Güncelleme: 14.05.2021 21:28:47 / Dünya
Destek için 

Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, terörist Binyamin Netanyahu'yu sivillere yönelik saldırıları eleştirdi.

Somali asıllı Omar, yaptığı konuşmada, ABD'nin terör rejimine yardımlarını eleştirerek, "Fonladığımız israil hükümeti, Filistin devletinin kurulmasını imkânsız hale getirmeye çalışırken, buna engel olmak için hiçbir şey yapmadan Filistin devletini nasıl destekliyor gibi görünebiliriz." ifadesini kullandı.

Omar, ABD'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) ateşkes çağrısı yapmasına engel olduğunu söyleyerek, terör rejiminin saldırılarına tepki gösterdi.

Siyahi olduğu için şiddet eylemelerine alışık olduğunu belirten Demokrat Kongre üyelerinden Ayanna Pressley, "ABD'de siyahi bir kadın olarak polis vahşetine ve devlet şiddetine yabancı değilim. Görüntümüz nedeniyle suçlu sayıldık. Filistinlilere de ABD'deki siyahilerle aynı şey söyleniyor. Hem ABD hem de İsrail'de devlet şiddetine karşı eşit öfke gösterilmeli." dedi.

Demokrat Kongre üyesi Cori Bush, "Savaş karşıtıyız, işgal karşıtıyız, ırkçılık karşıtıyız." sözlerini kaydetti.

Demokrat Kongre üyelerinden Marc Pocan ve Betty McCollum da ABD yardımlarının Batı Şeria'daki bazı terör rejimi eylemlerinde kullanılmasını eleştirerek, bu yardımların hangi ölçekte buralarda kullanıldığına ilişkin rapor hazırlanması teklifinde bulundu.

Filistin kökenli Kongre üyesi Rashida Tlaib, ABD Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin ve parti liderlerinin açıklamalarının, Filistinlilere değinmediğine işaret ederek, söz konusu açıklamalarda "evlerinden çıkarılanlar, gözaltına alınanlar ve ibadethanelere atılan göz yaşartıcı bombaların" yok sayıldığına dikkati çekti.

Tlaib, "Bizler anneleriz, kız çocuklarıyız, torunlarız. Bizler adalet arayanlarız ve her türlü baskıya karşı mücadelemizden pişman değiliz. Apartheid israil hükümetine ne kadar para gönderirseniz gönderin Filistinliler hiçbir yere gitmiyor." diye konuştu.

Filistin halkının yıllardır maruz kaldığı ırkçı uygulamalara dikkati çeken Tlaib, "Filistinlilere yönelik yıllardır devam eden insanlık dışı muamelelerin sorumlusu olarak nitelendirdiği 'apartheid yönetimine', Filistinlilerin, çocuklarını kaybetme korkusu altında yaşamak zorunda bırakılmasına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD'li bazı siyasiler tarafından Filistinlilere ayrımcı ve ırkçı uygulamalar yapıldığı gerçeğinin kabul görmediğine de değinen Tlaib, "Benim atalarım ve Filistin'deki ailem, dünyanın, onların tarihini engellemelerle karşılaşmadan duymasını hak ediyor. Acı çektiklerini, mülklerinin ellerinden alındığını, dünya seyrederken ve hiçbir şey yapmazken öldürüldüklerini anlatmaya hakları var." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)



İlgili Haberler