Bayramda nasıl beslenmeliyiz? Ramazan Bayramında 10 beslenme önerisi

Ramazan ayının sonuna geldik. Mübarek bir iklimi geride bırakıp oruçlu geçirdiğimiz günlerden sonra güzel bir bayram yapacağız. Ancak dikkat etmemiz gereken bir nokta var: Beslenme! Diyetisyen Diyetisyen Maşide Ertürk Kurtarmış, “Bayramda nasıl beslenmeliyiz?” sorusuna yanıt veridi.

Ekleme: 12.05.2021 13:18:40 / Güncelleme: 13.05.2021 10:41:21 / Sağlık
Destek için 

DOĞRUHABER-ÖZEL

On bir ayın sultanı sona erdi. Bir ay boyunca oruç tutan ruhumuz ve bedenimiz için ‘bayram’ vakti. Bu yıl sevdiklerimizden uzakta buruk bir bayram geçireceksek olsak da şimdiden tatlılar, yemekler hazırlandı. Peki Ramazan Bayramında nasıl beslenmeliyiz? Diyetisyen Maşide Ertürk Kurtarmış’tan Ramazan Bayramında 10 beslenme önerisi.

DİYABET-OBEZİTE GİBİ SAĞLIK SORUNU OLANLAR DİKKAT!

Kısıtlama nedeniyle önceki bayramlara göre biraz daha sakin bir bayram geçireceğimize vurgu yapan Kurtarmış, “Evde de olsak küçük hazırlıklar mutlaka yapılıyordur. İçinde bulunduğumuz salgın süreci nedeniyle evde oldukça  hareketsiz, kendimize ayırabileceğimiz zengin iftar sofralarıyla geçti. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Ramazan süresince belirli bir yeme disiplinine alışmış olan mide ve bağırsak sistemi yorulur, tansiyon dengesizleşir ve özellikle diyabet, obezite gibi sağlık sorunu olanlar için Bayram coşkusu yerini sıkıntılı günlere bırakabilir” ifadelerini kullandı.

AŞIRIYA KAÇMAYIN!

Sindirim sisteminde yaşanabilecek sorunlara dikkat çeken Kurtarmış, “Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle kişiler, bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabilirler.

 Geleneksel olarak bayramda eve aldığımız şeker, çikolata ve evde yaptığımız hamur işleri (börek, baklava vb.)  gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekir.” dedi.

RAMAZAN BAYRAMINDA 10 BESLENME ÖNERİSİ:

  1. Ramazan öncesindeki öğün düzenine geçilmeli.
  2. Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamalı.
  3. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Her gruptan besin öğesini içeren bir kahvaltı yapılmalıdır.
  4. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.
  5. Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb.) tüketimine dikkat edilmeli özellikle aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Bayramın geleneklerinden tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar  halinde tercih edilmelidir.
  6. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsanız 1 porsiyon yerine yarım porsiyon  tüketerek  aldığımız kaloriyi azaltabilirsiniz.
  7. Günde 2.5 - 3 litre su içtiğiniz zaman  1 hafta  içerisinde  sıvı kaybınız  düzelecek   ve metabolizmanız tekrar hızlanacaktır.
  8. Çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklere dikkat! Artan çay ve kahve tüketimi  aşırı miktarda olduğunda çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine  sebep olabilmektedir.
  9. Sahurdan kalan gece yemek yeme alışkanlığı sürdürülmemelidir. Akşam yemeğinden sonra bir ara öğün yapabilirsiniz.
  10. Bayramın vazgeçilmezi bayram şekerlerinden aşırıya kaçmayacak miktarlarda almaya ve satın alırken Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
İlgili Haberler