Bu köyde herkes geçimini fide yetiştiriciliğinden sağlıyor

Her karış toprağının fidanla dolu olduğu Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Ulaştı köyünde üretilen fidanlar, Doğu Anadolu Bölgesi illerine gönderiliyor.

Ekleme: 10.05.2021 12:05:08 / Güncelleme: 10.05.2021 12:18:49 / Güncel / Siirt Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Verimli toprakları ve iklim koşulları nedeniyle 1990'lı yıllarda fidan yetiştiriciliğine başlanan Siirt'in Baykan ilçesine bağlı Ulaştı köyünün bu alandaki ünü her geçen gün artıyor.

 

Yaklaşık 74 üretici ailenin bulunduğu köyde, her yıl yaklaşık 40 milyon fide üretiliyor. Burada üretilen fideler Doğu Anadolu Bölgesine gönderiliyor. Köylüler tarafından yapılan fide üreticiliği sonrasında ise köyün geçim kaynağı adeta fide üreticiliğinden sağlanıyor.

Genci yaşlısıyla herkesin bu iş sayesinde geçimini sağladığını ifade eden Fidan yetiştiricisi Taner Hazar, devletin de kendilerine destek sağladığını kaydetti.

"Yetiştirdiğimiz fideleri Doğu Anadolu Bölgesine gönderiyoruz"

Hazar, "Yaklaşık 5 ay boyunca fide dikimi ile uğraşıyoruz. Gelirimizin tamamı fide, domates, biber patlıcan gibi sebzelerden geliyor. Yetiştirdiğimiz fideleri Doğu Anadolu Bölgesine gönderiyoruz, müşteriler bizden memnun olduğu için biz de kazanıyoruz, onlar da kazanıyor. Köyümüzün toprağı çok verimli. Fide ekimi bittikten sonra seralarımızda salatalık, yeşil soğan ekiyoruz. 6-7 dönüm arazim var, köyde yaklaşık 500 dönüm fide ekiliyor. Devlet de bize serada destek verdi. Naylon ve malzemelerin yüzde 30'unu biz, yüzde 70'ini ise devlet karşıladı. Bundan çok memnunuz. Salgın olmasaydı hiçbir sıkıntı olmaz, fidemizi güzel bir şekilde satardık. Sadece bir eksiğimiz var, yolumuz olsa her şey çok güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Özcan Hazar

"Devlet destek verdi bizler de işimizi büyüktük"

Ailesinin tamamının fide işiyle uğraştığını ve ekmeği topraktan kazandıklarını ifade eden Özcan Hazar, şöyle konuştu:

Köyde çiftçilik yapıyorum, gece gündüz fide işiyle uğraşıyoruz. Kendi arazimizde, domates, biber, patlıcan gibi bütün sebzelerin fidelerini üretiyoruz ve daha sonra Doğu Anadolu Bölgesine veriyoruz, devlet bize sera naylonu ve malzeme desteğinde bulundu, bizler de işimizi büyüttük. Yıllık kazancımız iyidir, ekilen arazilerin büyüklüğüne göre herkesin geliri değişiyor.

Nurcan Hazar

"9 çocuğum var hepsi de bu işi yapıyor"

"İşimiz çok zor, bazen yorgunluktan bitiyoruz, ayağa kalkacak halimiz kalmıyor." diyen 9 çocuk annesi Nurcan Hazar, toprakla uğraşmanın zorluğunu şu sözlerle ifade etti:

Çocuklarımla birlikte fide ekiyoruz, bütün geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Fide ekimi olmasaydı geçinemezdik. 9 çocuğum var hepsi de bu işi yapıyor. Sabahın erken saatlerinde geliyor akşama kadar toprağın içinde çalışıyoruz. Küçük bir kızım evde kalıyor ve evin işini de o yapıyor. Akşam yemeğini yapamadığımız zaman da oruçlu olduğumuz için dışardan istiyoruz.

Ulaştı Köyü Muhtarı Cemal Hazar

"Bu köyde yaklaşık 40 milyon deste fide ekiliyor"

Köyün 550 kişilik nüfusunun tamamının fide işiyle uğraştığını belirten köy Muhtarı Cemal Hazar, "Yazın fide dikiyoruz ve diktiğimiz fideleri Doğu Anadolu Bölgesinin tamamına gönderiyoruz. Kışın ise seralarda yeşil soğan, maydanoz, roka gibi bütün yeşillikleri üretip Siirt, Diyarbakır ve çevre illere gönderiyoruz. Bu köyde yaklaşık 40 milyon deste fide ekiliyor, tanesini 1,5 TL'den hesaplarsanız çok iyi bir gelir elde ediliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler