Yemek yeme reklamları yasaklandı!

Çin hükümeti, ülkede gıda israfının önüne geçilmesini öngeren yeni yasa kapsamında yemek yeme videolarının paylaşılmasını yasakladı.

Ekleme: 01.05.2021 09:53:55 / Güncelleme: 01.05.2021 09:53:55 / Dünya
Destek için 

Çin'de kaynakları muhafaza etme ve gıda israfının önüne geçmeyi öngören bir yasa çıkarıldı. Yasa kapsamında, video paylaşım platformlarında 'mukbang' adıyla bilinen aşırı yemek yeme videoları da yasaklandı.

Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından geçen gün onaylanan yeni yasa, vloggerların ve sosyal medya fenomenlerinin aşırı miktarda yiyecek tükettikleri ya da 'yemek yiyormuş gibi yaptıkları' içeriklerin paylaşımını yasaklıyor.

100 BİN YUANA VARAN PARA CEZALARI UYGULANACAK

Yasa, bu türden videoları paylaşan kişilere 100 bin yuana (15 bin 451 Amerikan doları) varan para cezaları verilmesini öngörüyor.

Bu ayın başlarında Çin'in yolsuzluk izleme örgütü, video paylaşım platformlarının gıda israfını teşvik ettiklerini söyleyerek, söz konusu 'şovlara' son verme çağrısı yapmıştı.

RESTORANLAR YENMEMİŞ YİYECEKLERDEN FAZLA PARA ALACAK

Ayrıca yasa, restoranların fazla miktarda yiyecekleri yenmemiş halde bırakmaları halinde müşterilerden para almasını da sağlayacak.

Bununla birlikte mevzuat, tüketicileri gıda israfına yol açan aldatıcı pazarlama yöntemlerinden de koruyor; ülke makamlarının, reklamların müşterileri ihtiyaç duyduklarından daha fazla yiyecek sipariş etmeye teşvik ettiğini belirlemesi halinde restoranlar para cezasına çarptırılabilecek. Bu konuda gıda tedarikçilerine verilecek para cezası ise yasada 50 bin yuan (7 bin 730 Amerikan doları) olarak geçiyor.

Öte yandan yasa, ofis ve okul kafeteryalarının yanı sıra yiyecek dağıtım uygulamalarını da kapsayarak atıkları azaltmak için yönergeler belirliyor. Yasa, süpermarketlerin son kullanma tarihine yaklaşan ürünleri toptan bir şekilde satmasını zorunlu kılıyor.

"ÜLKE KITLIKLA KARŞI KARŞIYA DEĞİL"

Sputnik'in aktardığına göre, Çin medyası ise yasanın, toplumu 'mantıklı ve sağlıklı yeme-içme alışkanlıklarına teşvik etme amacıyla' hazırlandığını söylerken, bunun ülkenin gıda kıtlığı ile karşı karşıya olmasıyla alakalı olmadığını vurguladı.

Yasanın bundan ziyade Çin nüfusunun artışı karşısında 'gıda güvenliğini' tesis etmeyi ve tedarik zincirlerini istikrara kavuşturmayı amaçladığı belirtiliyor.

HER YIL 18 MİLYON TON YİYECEK İSRAF EDİLİYOR

Akademisyeler, Çin'in kentsel bölgelerindeki restoranların her yıl 18 milyon ton, yani 30 ila 50 milyon insanı doyurmaya yetecek miktarda gıdayı israf ettiğini tahmin ediyor.

Yeni kabul edilen yasa, ülke çapındaki 'Tabağını Temizle' kampanyasının devamı olarak tanımlanıyor. Kampanya dahilinde ülkedeki restoranlara sözgelimi sloganın yer aldığı posterler de asılmıştı.