Türkiye-İran ticari ilişkileri güçleniyor

Bakan Dönmez, Türkiye-İran ticari ilişkilerinin alt yapısını oluşturan Tercihli Ticaret Anlaşması genişletme müzakerelerinin sonuçlanmasının iki ülkenin temel önceliği olduğunu ifade etti.

Ekleme: 30.04.2021 08:42:53 / Güncelleme: 30.04.2021 08:42:53 / Ekonomi
Destek için 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

İran Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı'na video konferans yöntemiyle katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iki ülkenin ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için önemli fırsatlar olduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, Türkiye-İran 28. Dönem KEK Toplantısı kapsamında alınan kararların uygulanması için ilgili kamu ve özel sektör kurumlarını teşvik edeceklerini belirterek, "Mutabakat zaptı ile ortaklaşa belirlediğimiz hedeflerimizin hayata geçirilmesi akabinde ekonomik ve ticari ilişkilerimizde önemli yer tutan konularda ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. Zira Türkiye-İran 28. Dönem KEK Toplantısı Mutabakat Zaptı iki ülke teknik heyetleri tarafından gerçekleştirilen verimli müzakerelerin bir neticesidir." diye konuştu.

Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin alt yapısını oluşturan ve 1 Ocak 2015'te yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması'nın önemine işaret eden Dönmez, bu anlaşmaya yeni ürünler eklenerek genişletilmesi için müzakerelerin 6 yıldan uzun süredir devam ettiğini dile getirdi. Dönmez, bu sürecin iki ülke lehine sonuçlandırılması için Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması genişletme müzakerelerinin sonuçlanmasının temel öncelik olduğunu vurguladı.

DÖNMEZ, İŞ BİRLİKLERİNİN GELİŞTİRİLECEĞİNİ İFADE ETTİ

Toplantıda, "Elektronik Ortamda Veri Değişimi Protokolü" ile "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Projesi" ve "Yetkilendirilmiş Yükümlü (AEO) Statülerinin Karşılıklı Tanınması" konularını da ele aldıklarını aktaran Dönmez, "Bu projelerle iki ülke oldukça kolay ve hızlı bir ticaret akışına sahip olabilecek ve bürokratik prosedürlerin karşılıklı güven ilkesi çerçevesinde bertaraf edilmesi dış ticaret hacmimize pozitif etki edebilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Dönmez, Türkiye ile İran arasındaki fuarların ve ticaret heyetlerinin artırılması konusunda da uzlaşmaya varıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "KOBİ'ler, tüm ülkeler için ekonominin motoru konumundaki işletmelerdir. Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ilişkilerin sağlam temellere dayalı olması için bu alandaki iş birliği kaçınılmazdır. Toplantımız kapsamında KOSGEB ve İranlı muadili ISIPO arasında bir eylem planının müzakerelerinin başarıyla nihayete erdirilmesi hususunda uzlaşıya varılmıştır."

Enerji, ulaştırma, çevre, eğitim, tarım ve orman gibi birçok alanda iş birliğinin geliştirilmesine yönelik karşılıklı iradenin olduğunu vurgulayan Dönmez, bu iş birliklerinin geliştirileceğini ifade etti.

VAİZİ: “15 KOMŞU ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE İLE EN İYİ İLİŞKİLERE SAHİBİZ”

Toplantıda konuşan İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi de 15 komşu ülke arasında Türkiye ile en iyi ekonomik ilişkilere sahip olduklarına dikkati çeken Vaizi, 'Üç yıldır var olan yaptırım ve korona sorununa ikili ilişkilerimizi etkilemesine izin vermemeliyiz' diye açıkladı.

İran ile Türkiye arasındaki mutabakat zaptının, başta bankacılık, ticaret anlaşmaları, iki ülke arasındaki ortak girişimler, ulaştırma ve gümrük işbirliğinin genişletilmesi, enerji, ticaret odaları ve özel sektör arasındaki işbirliği başta olmak üzere tüm sektörleri kapsadığını kaydeden Vaizi, 'İran ve Türkiye cumhurbaşkanlarının açıkladığı ve hedef belirlediği şey, yıllık 30 milyar dolara varan ticaret hacmidir. Bu yönde ilerlemeliyiz ve ulaşabileceğimiz hedef budur' dedi.