Bakan Kurum'dan "Bitlis Dere Üstü Islah Projesi" açıklaması

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Bitlis'e gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, merak edilen Dere Üstü Islah Projesi'ni esnafı mağdur etmeden kararlılıkla sürdüreceklerini açıkladı.

Ekleme: 29.04.2021 18:07:31 / Güncelleme: 29.04.2021 18:07:31 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Havayoluyla Muş'a oradan da Karayoluyla Bitlis'e gelen Kurum'un ilk durağı Nur Caddesi ve Kazım Dirik caddesi oldu. Esnaf ziyaretinde bulunan Bakan Kurum, vatandaşlarla sohbet etti. Esnaf ve vatandaşların sorunlarını dinledi.

Kurum, esnaf ziyareti ve alan incelemesinin ardından Bitlis Valiliğine geçerek Vali Oktay Çağatay'ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Kurum, medreseleriyle, camileriyle, alimleriyle, beş minaresiyle Türkiye'de herkesin dilinde olan Bitlis için yapılması gerekenleri hep beraber istişare etmek geldiklerini belirtti.

"Bitlis'e 12 milyarlık yatırım yaptık"

Kurum, "Bakanlığımız, vatandaşlarımızın refahı için şehirlerimizin altyapılarının yenilenmesi adına, buradaki yaşam kalitesinin artırması adına birçok projeyi birlikte gerçekleştiriyoruz. Daha önce güçlü bir Bitlis için yapılması gerekenleri istişare ettik. Vatandaşlarımızla bu projelerimizi bir bir paylaşmıştık. Bugüne kadar Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bitlis'imize 12 milyarlık yatırım yaptık. Bunun 2 buçuk milyarlık kısmını da hem çevre hem de şehircilik alanındaki yatırımlar. Her alkanda projelerimizi yapmaya devam ediyoruz." dedi.

 En önemli yatırımın başında kentsel dönüşüm geldiğini vurgulayan Kurum, "Bunlardan en önemlisi Türkiye'de her yerde kentsel dönüşüm hedefiyle ülkemizde riskli bina, riskli yapı kalmayana dek çalışmalarımızı her ilimize yapmaya gayret gösteriyoruz. Kentsel dönüşümü yerinde hızlı gönüllü prensipleriyle vatandaşlarımızın rızasını alarak gerek şehir meydanlarının ihyası gerekse de riskli binaların yenilemesi süreci olmak üzere birçok alanda projemizi yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

Bitlis'te 50 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm yapılıyor

Bitlis'teki kentsel dönüşüme değinen Kurum, şunları söyledi:

Bitlis'imizde de 50 bin metrekarelik alanda, Mutki köprüsüyle başlayıp, Ulu Cami ve kale etrafını kapsayan alanda önemli bir aksı maalesef dere güzergahı üzerinde kalıyor. Dere güzergahı üzerinde vatandaşlarımızın hem can güvenliği hem de bu anlamda taşkın riski bulunmakta. Daha öncede bu alanda tarihe vefa projesini yapacağımızı ve buradaki kadim ve kültürel değerlerimizi ortaya çıkaracak adımları atacağımızı belirtmiştik. Bugüne kadar 43 milyon liralık kamulaştırma süreci yürüttük. Buradaki vatandaşlarımızın taşınması amacıyla Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığımız eliyle ticari ve ofislerden oluşan ticaret merkezi inşası yaptık. Burada yine 217 bağımsız birimi şehir içindeki vatandaşlarımızın taşınması amacıyla tahsis ve kiralama sürecini yürütüyoruz. Bu alanda riskli yapı tespitini önümüzdeki hafta itibariyle bakanlığımız ekipleri yapacaklar. Buradaki riskli binaların 30 Haziran'a kadar taşınma ve kira yardımı, yine bedelini almak isteyen vatandaşlarımızın bedelini vermek suretiyle bu süreci yürütmeye gayret göstereceğiz. Kiracılarımızı taşınma ve kira yardımı, mülk sahiplerimize de taşınma yardımı vermek suretiyle bu projemizi yürüteceğiz.

"Tarihi yapıları gün yüzüne çıkaracağız"

Dere ıslah projesiyle tarihi yapıların gün yüzüne çıkacağını vurgulayan Kurum, önümüzdeki yıl projeyi tamamlamayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Kurum, "Bittiğinde şehrin içindeki bu 50 bin metrekarelik alanda bütün derenin ıslahı, dere güzergahı kenarında vatandaşlarımızın, Bitlis'in hatta bütün bölgenin 24 saat vakit geçirebileceği peyzaj alanlarıyla çok önemli bir projeyi yürütüyor olacağız. Dere güzergahına bakan cephelerle ilgili sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme projesini Bitlis Belediyemize hibe ve destek verme suretiyle yürüteceğiz. Derenin her iki kenarındaki binaları, tarihi eserleri gün yüzüne çıkaracağız. Toplu Konutlar İdaresi Başkanlığımız dere ıslahı ve kenarındaki düzenleme projesini yıl sonuna kadar ihalesini yapacak. İnşallah önümüzdeki yılda ıslah projesini tamamlayacağız." dedi.

 İl Jandarma Komutanlığına ait yerin de şehre kazandırılacağını vurgulayan Kuurm, "Jandarma komutanlığımızın bulunduğu alanda, içişleri Bakanımızla yaptığımız görüşme çerçevesinde yeni Bitlis'in merkezi olacak, meydanıyla, buradaki ticaret üniteleriyle, sosyal donatılarıyla bu alanı şehre kazandırıyoruz." ifadesini kullandı.

"81 milyon metrekare millet bahçesi projemiz var. Bugüne kadar 303 millet bahçesini başlattık." diyen Kurum, bunların 57 tanesini tamamladıklarını, Bitlis'te de bu anlamada 4 tane millet bahçesi projesinin olduğunu belirtti.

Kurum, "Bitlis'imizi ve Van'ımızı ilgilendiren önemli bir proje yürütüyoruz. Van Gölü'nü koruma ve kurtarma projesi. Van Gölü'nün sınırı en fazla Bitlis ilimizde. Bitlis ve Van ilimizde sınırı olan bütün ilçelerimizdeki atık su arıtma tesislerini yapım sürecini ve Van Gölü'müzü kurtarma projesini yürütüyoruz. Nemrut Kalderası da çok önemli doğal güzelliğimiz. Bu kalderamızı koruyacak, bölgede cazibe merkezi haline getirecek, vatandaşlarımızın orada güvenli şekilde gezip dolaşabileceği, kalderamızda düzenleme projemizi yapıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar