Adıyaman İl Müftüsü Taşçı "17 gün kendimizi sadece Allah'a adayalım"

​Covid19 salgını nedeniyle 17 tam kapanmanın bir fırsata çevrilmesi gerektiğini dile getiren Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Taşcı, bu günlerin ibadet zikir, Kur'an-ı Kerim ve manasını anlamayla geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 29.04.2021 10:15:13 / Güncelleme: 29.04.2021 10:16:21 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Taşcı, bir Müslümanın hayatında ümitsizliğin olamayacağını ve dezavantajlı tüm durumları avantaja çevirmesi gerektiğini dile getirdi.

"Salgın dolayısıyla biraz buruk ve mahzun bir Ramazan yaşıyoruz"

Covid-19 nedeniyle Ramazan ayının bira buruk geçtiğine vurgu yapan Taşcı "Salgın döneminden dolayı biraz buruk ve mahzun bir Ramazan yaşıyoruz. Biz inananların olarak böyle dezavantajları bir şekilde avantaja çevirmemiz gerekiyor, çünkü iman varsa imkânda vardır. Her durumda ve konumda Müslüman'ın yapacağı iyilik, güzellik, Cenab-ı Allah'a kulluk gibi çeşitli vazifeleri vardır. Bunları araştırıp bulacağız. Rabbimizin rızasını kazanmak için her yola başvuracağız. Kur'an'la sünnetin bize çizdiği yolda devam edeceğiz." dedi.

 

"Evlerimizi camiye, mektebe çevireceğiz"

Ramazan ayının son günlerinin kapanmaya denk gelmesiyle birlikte bu günlerin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Taşcı "17 günlük tam kapanma uygulaması geliyor. Biz burada evlerimizi camiye, mektebe çevireceğiz. Ramazan bir okul, üniversitedir. 17 günlük kapanma uygulamasında inşallah Ramazan'ın merhametine, mağfiretine erişmenin yollarını arayacağız. Dışarı çıkıp insanlarla haşır neşir olunca ister istemez bazı günahları işliyoruz. Belki de evlere kapanmak suretiyle Rabbim bizlerin günah işlememesini istiyor, diye düşüneceğiz. Hayatımızdan günahları çıkarmanın mücadelesini vereceğiz. 17 gün boyunca Kur'an-ı Kerim'le baş başa kalacağız. Ramazan ayı kendisinde hidayet yollarının açıklandığı hak ile batılı ayıran Kur'an-ı Kerim'in iniş mevsimidir." ifadelerini kullandı.

Ramazan ayındaki ibadetlerin yerine getirilmesi konusunda daha hasas davranılması gerektiğini belirten Taşcı şöyle devam etti:

Ramazanlarımızda mukabelelerimizi okumayı biliyorsak okumalı, bilmiyorsak dinlemeliyiz, Kur'an-ı Kerim'in mealini baştan sona okuyabiliriz. Peygamber Efendimizin hadislerinin bulunduğu kitapları okuyabiliriz. Peygamber Efendimizin sözlerini, hareketlerini bir nebzede olsa hayatımıza geçirmeliyiz. Ramazan orucunun farz kılınmasıyla beraber normalde Ramazan ayının son 10 gününü mescitte itikâfta geçirirdi. Peygamberimizin en önemli sünnetlerinden olan itikâf vazifemizde bir toplumda itikâf sünneti yapılmamış olsa o toplumun tamamının günahkâr olmasını gerektiren bir ibadettir.

"Peygamber Efendimizin Hira Mağarasında yaşadığı gibi yaşamaya çalışacağız"

Tam kapanma günlerinin Hira'da Peygamberin geçirdiği günler gibi geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Taşcı "Biz bu 17 günü itikâf niyetiyle evlerimizde dolu dolu geçirmeliyiz. Özelikle İstanbul'da Selahaddin camilerini gezerken oranın giriş kapısının üzerine 'itikafa niyet niyet' yazılıdır. Sadece Ramazan'ın son 10 gününde değil, normal zamanlarda da camilere ve mescitlere ezandan 5- 10 dakika önce gittiğiniz zaman itikâfa niyet ettiğimizde camiden çıkıncaya kadar itikâf yapmış olursunuz. Bu 17 gün bize evlerimizde güzel bir itikâf fırsatı olabilir. Rabbimizle baş başa kalma fırsatı olabilir. Normal zamanlarda hayatımızda işlerimizi aksatıyoruz, tefekkürümüzü azaltıyoruz. Bu 17 günü Peygamber Efendimizin Hira Mağarasında yaşadığı gibi yaşamaya çalışacağız, Hira Mağarası'nın son günlerinde Allah Kuran'ı Kerim'i indirdi. Öyle bir 17 gün yaşayabiliriz ki Rabbim inşallah bize Cennetin, bereketin kapılarını açar. Şu salgının üzerimizden gitmesinin kapılarını açar." şeklinde konuştu.

"Ümmete dualarımızı eksik etmeyelim"

 Bu süreçte Müslümanlara dua etmenin önemine de değinen Taşcı "Bu 17 günde Kur'an'la, zikirle kitaplar okuyarak, Kur'an-ı Kerim'in manasını okuyup faydalanmaya çalışmalıyız. Bir ilmihal kitabını bir akaid kitabını çocuklarımızla beraber okuma seansları yapabiliriz. Bunu hazırlık safhası olarak değerlendirip, yani her şeyimizle İbrahim Peygamberimizin dediği gibi Deki; benim namazım, tüm ibadetlerim hayatım ve ölümüm hiçbir ortağı olmayan âlemlerin Rabbi olan Allah'a aittir.' Bendimizi 17 gün yalnızca Allah'a adayalım, yalnızca Allah'a verelim ve yalnızca Allah ile beraber olalım. Kitabıyla, Kur'an'ıyla, Peygamber Efendimiz ve onun yoluyla beraber olabilmenin bir fırsatı olarak değerlendirmeye çalışalım. İnşallah bu süreçte vatanımıza, milletimize, bütün ümmete dualarımızı eksik etmeyelim." dedi.

Taşcı son olarak "Hazreti Aişe Validemiz Hazreti Peygambere sorar 'Kadir Gecesi'ne erişirsem Ya Resulullah ne yapayım?' dediği zaman 'Allah'ım sen affedicisin, kerimsin, cömertsin, affetmeyi de çok seversin beni de affeyle Yarabbi dersin' der. Bu 17 günü bundan sonraki açılış günlerine güzel bir hazırlık yapalım. Rabbim bu süreç ve Ramazan ayı içerisinde ve ömrümüzün sonuna kadar yapacağımız bütün dualarımızı, ibadetlerimizi, hayırlarımızı kabul eylesin diyoruz ve hepinizi Allah'a emanet ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar