​HÜDA PAR: Mali müşavir ve muhasebecilerin sorunları giderilmeli

​Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin, salgın süreciyle birlikte sorunlarının biriktiğine dikkat çeken HÜDA PAR Mali ve İdari İşler Başkanlığı, bu meslek mensuplarına destek yardımında bulunulması gerektiğini kaydetti.

Ekleme: 28.04.2021 14:05:14 / Güncelleme: 28.04.2021 14:09:50 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

HÜDA PAR Mali ve İdari İşler Başkanlığı, muhasebe meslek mensuplarının tahsilat sıkıntısı, haksız vergi yükümlülüğü, mali tatil hakkını kullanamama, haksız rekabet, beyan ve bildirim kaynaklı sorunlar ile KOSGEB’ten faydalanamama, yeşil pasaport alamama ve gereksiz yazışmalar gibi mesleki problemlerinin giderilmesine dair yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada, muhasebecilerin, yüz bine yakın mensubu ile salgın sürecinde faaliyetlerine aralıksız devam ettiği ve bu süreçte yaklaşık 90 meslek mensubunun Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, binlercesinin de tedavi gördüğü hatırlatıldı.

Aynı süreçte gelir kaybı yaşayan esnaflardan dolayı muhasebecilerin de olumsuz etkilendiği, tahsilat konusunda sıkıntı yaşadıkları aktarılan açıklamada, ayrıca bu süreçte herhangi bir destek alamadıklarına dikkat çekildi.

Açıklamada, "Pandemiden olumsuz etkilenen birçok sektör için az da olsa finansal destek paketleri açıklanmıştır. Birçok meslek grubu Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği, Gelir Kaybı Desteği, Kira Desteği, Kredi Desteği ve SGK prim desteklerinden faydalandırılmıştır. Bütün bu desteklerin miktarı, karşılaşılan ekonomik kriz oranına göre az olsa da olumlu ve müspet adımlar olarak değerlendirilirken, Muhasebe meslek gruplarının bundan yararlandırılmamaları, büyük bir eksiklik olmuştur. Çünkü bütün bu yeni destek paketleri ile ilgili veri girişi, tablo ve belge düzenlemesi gibi işlemler, muhasebe meslek mensupları tarafından yapılıp ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmekte ve doğal olarak yeni paketlerde işin pratik yükünü Muhasebe meslek grupları göğüslemektedir." denildi.

Sorunlar ve çözüm önerileri

Açıklamada, "Muhasebe meslek mensupları açıklanan bu destek paketlerinin hiçbirinden faydalandırılmadıkları gibi Kamu Gelirleri ile Vergilerin Beyan ve Toplanması hususunda fiili olarak sahada görev icra etmektedirler ki bu önemli sorumluluğun yürütülebilmesi için de sokağa çıkma kısıtlamalarından da muaf tutulmuşlardır." ifadelerine yer verildi.

HÜDA PAR Mali ve İdari İşler Başkanlığı, açıklamanın sonunda muhasebecilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

"Tahsilat Sorunu: Muhasebe Meslek mensupları, tek gelir kaynakları olan muhasebe ücretlerini tahsil etmede zorlanırlarken ayrıca tahsil edilemeyen ücretler için de; yüzde 18 KDV vergisi ödemek suretiyle beyanda bulunmak zorundadırlar. Muhasebeciler, tahsilatta yaşanan bu soruna bağlı olarak büyük bir gelir kaybı yaşamaları yanı sıra tahsil edilemeyen ücretlerin KDV’lerini ödedikleri için de aynı oranda yüksek giderle karşı karşıya kalmaktalar.

Muhasebe meslek sahiplerinin karşı karşıya kaldıkları bu çelişkiden kurtarılmaları ve bu mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi adına onların tek gelir kaynağı olan ücretlerinin; mükellefler tarafından vergi beyanlarıyla birlikte beyan edilerek tahakkuk ettirilmesi; tahsilatın da gelir idaresince yapılıp meslek mensuplarının hesaplarına intikal ettirilmesi en pratik ve netice alıcı çözüm olacaktır.

Katma Değer Vergisi (KDV) oranının düşürülmesi: Tahsil edemedikleri ücretin yüzde 18 KDV’sini ödemek zorunda bırakılan meslek erbaplarının ücretlerinden alınan bu KDV yükü düşürülmelidir. Bu oran, meslek mensuplarına ağır bir finansal yük getirmektedir. Mağduriyetin giderilebilmesi adına KDV oranlarının daha makul bir orana indirilmesi kaçınılmazdır.

Katma Değer Vergisi iade raporu düzenleme yetkisi verilmesi:  29.03.2018 tarihli 7104 sayılı ‘Katma Değer Vergisi Kanunu ve bazı kanunlar ile 178 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun’ 06.04.2018 tarih ve 30383 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3568 sayılı meslek kanununda çok ciddi değişiklikler yapmış, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere de karşıt inceleme yetkisi ve KDV raporu yazma yetkisi vermiştir. Söz konusu konuyla ilgili bugüne kadar herhangi bir tebliğ ve genelge yayımlanmadı. Kanunun bir an önce yürürlüğe konularak meslek mensuplarının elleri güçlendirilmelidir.

KOSGEB kredilerinden faydalanma: Birçok sektör için kredi ve hibeler veren KOSGEB’in bu projelerinden şimdiye kadar muhasebe meslek mensupları hiç faydalandırılmadı. En azından yeni işe başlayan meslek mensuplarına büro açma desteği gibi katkılar sunulabilir. Özellikle doğal afetlerden (deprem gibi) etkilenen bölgelerde Muhasebeciler, mesleklerini icra edebilecek nakdi desteğe kavuşturulmalıdır.

Mali tatili verimli hale getirmek: 5604 sayılı kanunla mali tatil ihdas edilmiş, ancak pratikte hiç uygulanmamıştır. Gerçek bir mali tatil olması için Haziran dönemine ait tüm beyannameler Temmuz dönemi ile birleştirilerek Ağustos ayında beyan edilebilir. Yani meslek mensupları tatil döneminde, beyanlarla uğraşmak zorunda bırakılmadan kanunun tanıdığı haklardan istifade ettirilmelidirler.

Yeşil pasaportun verilmesi: Vatandaşın mali yükümlülük, ekonomik durum, kar- zarar dengesi, vergi-ödeme-tahsilat noktasındaki işlerinde önemli görevler üstlenen meslek sahiplerinin belli imkanlardan faydalandırılmaları kendilerine verilen değerin göstergesi açısından önemli olacaktır. Örneğin mesleğin icrasında belli bir süreyi dolduran meslek mensuplarına, Yeşil Pasaport hakkının tanınması gibi imkanlar verilebilir.

Gereksiz yazışmalar azaltılmalıdır: Birçok kamu kuruluşu, mükelleflerden istediği bilgi ve belgeleri muhasebe mesleği mensuplarından talep etmektedir. Vergi dairelerinde iş ve işlemlerin dijitalleşmesi ile birlikte memur çalıştırma sayısı azaldı, ancak muhasebe mesleğinde durum tersi oldu. İşlerin, dijitalleşme ile birlikte hem kolaylaşması hem de azalması beklenirken, vergi memurlarınca yapılan işlemlerin birçoğunun yanı sıra, mükelleflerdeki bilgi eksikliği ile teknolojik imkân ve araçlara erişimin zorluğu, muhasebe mesleği mensuplarına yeni yükler ve ek maliyetler getirdiği aşikardır. Bu ağır yükün hafifletilebilmesi için en azından bürokratik formaliteler ile çok gerekli olmayan yazışmaların azaltılması düşünülmelidir." (İLKHA)