Esnafın ‘tam kapanma’ kararına tepkisi ne oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı 17 günlük tam kapanma kararı esnafın tepkisine neden oldu.

Ekleme: 27.04.2021 17:05:12 / Güncelleme: 27.04.2021 18:07:17 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

29 Nisan Perşembe günü akşamı 19.00’dan başlayıp 17 mayıs Pazartesi 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma kararının en çok kendilerini mağdur edeceğini belirten esnaf, yetkilileri karardan vazgeçmeye çağırdı.

 

Kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını, kimsenin kendilerini düşünmediğini dile getiren esnaf, büyük bir mağduriyet yaşayacaklarını belirtti.

Tüm ödemelerini Ramazan Bayramına göre ayarladıklarını fakat kapanma kararıyla çeklerini ödeyemez duruma geleceklerini dile getiren esnaf, kararın bir an önce iptal edilmesini istedi. Aksi halde iflas edeceklerini kaydeden esnaf yetkililere seslendi.

Hayrettin Hayme

“Çeklerimizi nasıl ödeyeceğiz?”

Alınan kısıtlama kararından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen giyimci esnafı Hayrettin Hayme, “17 gün kısıtlama kararı bizi çok kötü etkiledi. Bilim Kurulunun aldığı kararı kesinlikle geri almalarını istiyoruz. Şu anda bütün esnaf en az 100 ila 150 bin lira arasında eşya alıp dükkânına koydu. Alınan kararla 17 gün boyunca evde yatarsak ödemelerimizi, çeklerimizi nasıl ödeyeceğiz? Ailemizi nasıl geçindireceğiz? Şaşkın bir halde bekliyoruz. Alınan bu karardan dönülmesini bekliyor ve istiyoruz. Benim fikrime göre turizm sektörü için böyle bir karar alındı. Yani bütün esnafı turizme kurban ettiler. Bir an önce bu karardan vazgeçilmesini ve esnafın da işinin başında olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Nurullah Yıldız

“Karar bizi çok kötü etkiler”

“17 gün kapalı kalırsan ödemelerimi nasıl yaparım?” diye soran bir diğer giyimci esnafı Nurullah Yıldız, “Kısıtlamalar belli bir düzende olması gerekiyor. Şu anda 17 günlük tam kısıtlama kararı bizi çok kötü etkiler. Genel olarak en kalabalık ortamlar olan zincir marketleri açık bırakmışlar ama bizleri kapatıyorlar. Giyim mağazalarında marketler gibi yoğunluğun olması imkânsızdır. Ramazan Bayramı için 30 bin liralık yeni ürün alarak hazırlık yaptım. Bayramdan sonra ödemelerimi yapmam gerekiyor. 17 gün kapalı kalırsan nasıl ödeyeceğim?” ifadelerini kullandı.

“17 gün kapalı kalmak bütün esnafın iflası demektir”

Esnafa kira yardımı altında bin lira destek yapıldığını ve bunun herhangi bir masrafını karşılamadığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

“Bir ay önce kısıtlama haberi verilseydi biz de ona göre tedbirlerimizi alır, ona göre mal alamazdık. 30 bin liraya yeni mal aldım ve bunu nasıl ödeyeceğim? Bayramdan sonra bu ödemeyi yapmam gerekiyor. Geçen yıl zaten çok sıkıntı yaşamıştık. Biz esnaflar dört gözle Ramazan Bayramını bekliyorduk. 17 gün kapalı kalmak sadece ben değil bütün esnafın iflası demektir. Bu şekilde esnaf kalmaz. Bu kararı alan Bilim Kurulunun maaşlarını da kessinler. Bu bayramda toparlanmayı bekliyorduk ama bize zehir ettiler.”

Özcan Üşme

“Daha süre varken kısıtlamalar esnetilsin”

Daha önceki kısıtlamaların bile kendilerini çok sarstığını vurgulayan ayakkabıcı esnafı Özcan Üşme, “17 gün kapalı kalma kararını hiç beklemiyorduk. Esnaf olarak Ramazan ayının başından beri bayram için mal stoku yaptık. Bütün ödemelerimizi de ona göre ayarladık. Zaten bir yıldır kredilerle idare ediyorduk ama krediyle nereye kadar gideceğiz. Yetkililerden isteğimiz daha süre varken kısıtlamaların esnetilmesidir. Hafta sonu kısıtlamalarına razıyız. 17 gün kapalı olmak bizi çok zor duruma sokar. Bazı esnaflar bayrama göre hareket ederek 200-300 bin liraya mal alarak çek verdiler. Şayet 17 gün kapalı kalırsak birçok esnaf iflas edecek. Bilim Kurulu esnafın halinden anlamıyor. Bilim Kurulunda esnafı da temsil edecek kişilerin olması lazım ki alınan kararlar ona göre olsun.” diye konuştu.

Emre Yıldız

“Kısıtlama kararı iptal edilmezse iflas edeceğiz”

Tam kapanma ile büyük bir mağduriyet yaşayacaklarını ifade eden bir diğer ayakkabıcı esnafı Emre Yıldız ise şunları söyledi:

“150 bin lira masraf yaptık. Ramazan Bayramında ödemelerimizi yaparız niyetiyle dükkanımızı açtık. 17 gün kapalı kalmak bizi çok zor duruma sokacak. Bayramdan sonra 70 bin lira çek ve birçok kredi kartı ödememiz var. Bir umutla açtığımız iş yerimiz kısıtlamalar nedeniyle bizi daha kötü duruma sokacak. Hafta sonu kısıtlamalarına rağmen hafta içi iş yaptığımızdan biraz idare ediyorduk. 17 günlük kısıtlama kararının iptal edilmesini istiyoruz. Kısıtlama kararı iptal edilmezse iflas edeceğiz. Çünkü bankalar günü geldi mi çek ödemelerini ve kredi kartı ödemelerinin yapılmasını istiyor. Şayet ödeme yapmazsak hepsi faize girecek. Yetkililerden bizim gibi küçük esnafa yardım yapmalarını istiyoruz.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler