Dünyanın en beyaz boyası çare olabilir

Bilim insanlarının uzun araştırmalar neticesinde geliştirdiği ultra beyaz boya, bugüne kadar elde edilmiş, ışığı maksimum seviyede yansıtabilen ilk boya ve ışığı yüzde 98.1 oranında yansıtabiliyor. Bu buluşun amacı, küresel ısınmayla mücadele.

Ekleme: 27.04.2021 07:15:51 / Güncelleme: 27.04.2021 07:15:51 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bilim insanları, güneşten gelen ışınları uzaya maksimum oranda geri yansıtabilmek için dünyanın en beyaz boyasını geliştirdi. Geliştirilen beyaz boyanın çeşitli yüzeylerde yaygın olarak kullanılması hedefleniyor. Bu yolla geniş yüzeyler üzerine düşen ışığın tamamına yakınının yansıtılabileceği öngörülüyor.

YÜZDE 98.1 YANSITIYOR

ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlanan makaleye göre, yeni beyaz renk, kağıt ve kozmetik üretiminde kullanılan baryum sülfatı taban alıyor. Bu şekilde elde edilen ultra beyaz renk, ışığın yüzde 98.1’ini yansıtma kapasitesine sahip. Bu önemli buluş, bu alandaki çalışmaların ilki değil. Bir süredir aynı amaca yönelik renk araştırmaları sürüyor. Geçen ekim ayında ışığı yüzde 95.5 yansıtabilen bir beyaz renk elde edilmişti. Yeni buluş, yansıtma oranını yüzde 2.6 oranında artırdı. Ayrıca, bilim insanlarının bir süre önce ışığın yüzde 99.9’unu emen bir siyah geliştirdiğini de söylemeliyiz.

ISINMAYI ENGELLEYEBİLİR Mİ?

Peki, bu boya küresel ısınmayı nasıl engelleyecek? Ekibin lideri Profesör Xiulin Ruan, boyanın dünyada yaygın olarak kullanılmasını hedeflediklerini söylüyor. Ruan’a göre binalar, çatılar, duvarlar, boş, atıl arazilerin yani dünya yüzeyinin bir bölümünün bu boyayla boyanması küresel ısınma açısından fark yaratabilir, güneşten gelen ışığın küçük bir bölümü bile geri yansıtılabilirse küresel ısınma yavaşlayabilir.

GÜNDÜZ 4.4 DERECE DAHA SERİN

İcat edilen beyaz boya, kullanıldığı yüzeyin çok daha serin kalmasını sağlıyor. Yapılan deneylerde, beyaz boyanın sürüldüğü yüzeylerin öğle saatlerinde bulundukları ortamdan 4.4 derece daha serin olduğu, gece olduğunda ise boyalı yüzeyin yine ortama kıyasla 10.5 derece daha soğuk kaldığı görüldü. Kaynak, İTO

Etiketler:
İlgili Haberler