Somali'nin başkenti Mogadişu'da muhalif askerler bazı bölgeleri kontrol altına almaya başladı.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre son iki gündür başkentte yüksek dozlu gerginlik hakim. Görev süresi biten ancak koltuğu bırakmayı reddeden Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu'yu destekleyen askeri güçlerle, Somali Ulusal Ordusu (SUO) bünyesinde yer alan Fermacu muhalifleri arasında yaşanıyor.
Son süreçte birçok askeri birlik muhaliflerin saflarına katılırken, Mogadişu'da Fermacu destekçileri ve muhalifleri birçok caddeyi ve bölgeyi kontrolleri altına almaya başladı.
Yollara bariyerler kurulurken askeri araçlar bölgede devriye geziyor. Siyasi müzakereler sonuçsuz şekilde devam ederken, gerilimin bir iç savaşa dönüşebileceği vurgulanıyor.
Dün öğle saatlerinde Mogadişu'da başlayan çatışmalar geceye dek sürdü. Çatışmalarda iki taraftan da çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.
ABD tarafından eğitilip donatılan "Danab" özel güçlerinin önemli bir bölümünün de Fermacu muhaliflerinin saflarına geçtiği aktarılıyor.
Şehirde gece saatlerinde yaşanan çatışmalar:
Mogadişu sokaklarında kurulan bariyerler:
Fermacu'ya bağlı istihbarat biriminin başında bulunan Fahad Yasin ile bağlantılı özel askeri birim olan "Duufan" (Tufan) birliklerinin de muhaliflere karşı saf aldığı ifade ediliyor.
Seçim krizi
Ülkede kabile liderlerinden oluşan delegasyonların Aralık 2020'de parlamento üyelerini seçmesi gerekiyordu.
Somali, ayrımcı olmakla suçlanan "4.5 sistemi" ile idare ediliyor. Bu kapsamda ülke yönetiminde söz sahibi olan 4 büyük kabile bulunuyor.
Ancak kabile delegasyonları ve muhalefet, Muhammed Abdullah Fermacu olarak da bilinen mevcut cumhurbaşkanını, seçim kurullarını kendi müttefikleriyle doldurmakla suçladı. Bu sebeple Aralık ayında yapılması beklenen meclis seçimleri yapılamadı.
Ülkenin cumhurbaşkanı, oluşturulan mecliste yapılacak seçimlerle, Mayıs 2021 tarihinde seçilecekti. Seçimlerin yapılamaması, ülkede siyasi krize sebebiyet verdi.
8 Şubat 2021 tarihi itibariyle mevcut cumhurbaşkanı Fermacu'nun görev süresi sona erdi. İkinci kez başkan olarak seçilmek isteyen Fermacu'ya karşı muhalefet ise daha şiddetli bir hal aldı. Somali'yi oluşturan federe devletlerden Puntland ve Cubaland liderleri, Fermacu'yu artık başkan olarak tanımadıklarını açıkladılar.
Öte yandan başkent Mogadişu'da bazı muhalifler Fermacu'nun görev süresinin bitişini havaya ateş açarak kutladı.
Siyasi krizi aşmak için yapılan görüşmeler başarısız oldu.
"Eş Şebab krizi fırsata çevirebilir"
Öte yandan bölge uzmanları, ortaya çıkan güç boşluğunu Eş Şebab'ın değerlendirebileceği görüşünde.
Somali'nin başkansız kalması ve siyasi bir boşluk ortaya çıkmasıyla, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın etkisini artırabileceği ifade ediliyor.
Geçtiğimiz süreçte ABD askerleri de ülkeyi tamamen terk etmiş, güvenlik sorumluluğu yerel güçlere bırakılmıştı.
Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası aktörler de Somali'deki taraflara, güç boşluğu oluşması ihtimaline karşılık bir an önce mevcut krizi aşma çağrısında bulundu.
Tarafların uzlaşı görüşmeleri devam ederken, sürecin nasıl seyredeceği merak ediliyor.
Kaynak: Mepa News