Havaların ısındığı Batman’da biber fideleri toprakla buluştu

Geçimlerini çiftçilik yaparak sağlayan Batman merkeze bağlı Yeniköy köyü sakinleri, havaların giderek ısınmaya başlamasıyla tarlalarında biber fidesi ekmeye başladı.

Ekleme: 26.04.2021 11:35:08 / Güncelleme: 26.04.2021 11:36:50 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Batman'ın merkez Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, yıllardır sebze ekimiyle geçimlerini sağlıyor.

 

Bölgede en çok sebze yetiştiriciliği yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy köyü sakinleri, seralarında dolma biber başta olmak üzere buğday, mısır, patlıcan ve salatalık gibi yaz ürünlerini ekmeye başladıklarını ifade etti.

“Yılda iki ürün ekiyoruz”

Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biber gibi birçok ürün ektiklerini söyleyen çiftçi Şemsettin Balin, “Köy sakinleri genel olarak mısır, buğday, biber, patlıcan, salatalık gibi ürünleri ekerek geçimini sağlıyor. Her yıl nisan ayının başlamasıyla dolmalık biberi ekmeye başlayıp ay sonuna kadar ekimler devam ediyor. Köyümüzün toprakları çok verimlidir. Hatta birçok çiftçi burada bir yılda iki ürün ekip biçiyor. Geçen sene baraj suyunun topraklarımıza yetişmesi nedeniyle ektiğimiz üründen verim alamamıştık. Bu sene ise baraj suyu uzak olduğu için ürünlerimizi daha rahat ekiyoruz.” diye konuştu.

Şemsettin Balin 

“Batmanlılar dolma biberini seviyor”

Bu yıl ekinlerinden çok iyi bir verim beklediklerini ifade eden Balin, patlıcan ve biber hasadıyla birlikte fiyatlarda bir düşüşün yaşanacağını belirterek şöyle konuştu:

“Biber fidelerinin tohumları daha kış ayında alıp naylon poşetlerin altında bir karış büyüyünceye kadar orada kalıyor. Havalar ısınınca da biber fidelerini oradan çıkarıp bir buçuk dönümlük tarlada ekmeye başlıyoruz. Çocuklarımla beraber burada dolmalık biberleri ekiyoruz. Biberlerimizi ektikten 40 gün sonra verim almaya başlıyoruz. Havalar soğuyuncaya kadar 10 günde bir ürün topluyoruz. Köyümüzde genel olarak herkes dolma biber ekiyor. Diğer biberleri de nadir ekiyorlar. Batmanlılar evlerinde genel olarak dolma yemeğini yaptıkları için dolma bibere talep daha çok oluyor.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler