İftara az kala adet olunursa oruç bozulur mu?

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, “İftara az kala adet olunursa oruç bozulur mu?” sorusuna cevap verdi. İşte merak edilen sorunun cevabı…

Ekleme: 06.04.2022 00:00:29 / Güncelleme: 07.04.2022 13:24:17 / Ramazan
Destek için 

Fetva Kurulu yayımladığı açıklamada, “İftara az kala adet olunursa oruç bozulur mu?” sorusuna yanıt verdi. İşte merak edilen “İftara az kala adet olunursa oruç bozulur mu?” sorusunun cevabı:

İFTARA AZ KALA ADET OLUNURSA ORUÇ BOZULUR MU?

Fetva Kurulu yaptığı açıklamada, “Orucun geçerli olma şartlarından biri de kadının günün her vaktinde hayız ve nifas halinden beri olmasıdır. Dolayısıyla iftara az bir vakit kalsa dahi bu sırada adet olan kadının o günkü orucu sonrasında kaza etmesi gerekir. Bu durumda olan bir bayanın günün geriye kalan kısmında bir şey yememesi müstehaptır.” İfadelerine yer verildi.

 

ADETLİ KADIN ORUÇ TUTAR MI?

Fetva Kurulu ayrıca Adetli Kadın Oruç Tutar Mı? sorusuna da cevap verdi. Yapılan açıklama şu şekilde:Namazda olduğu gibi oruç ibadeti için de temizlik şarttır. Kadınlar adet halinde oldukları sürece oruç tutamazlar. Sonrasında tutmadıkları günlerin kazasını yaparlar. Müminlerin annesi Hz.Aişe (radıyallahuanhâ) “Bizler (hastalık günlerinden sonra) namazın değil de orucun kazasını yapmakla emronulduk." diye buyuruyor (Buhârî, Hayz 21, No: 321) Hadiste geçen "kaza" kimilerinin iddia ettiği gibi yerine getirmek veya yapmak manasında değildir. Bilakis kadınların temiz olduğu günlerde tutmadıkları oruçların kazasını yapmaları manasındadır.”