Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen imza töreninde Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, halı sektörünün Türkiye ve Gaziantep ekonomisi açısından önemini ve dış ticaretteki rekabet gücünün farkında olduklarını söyledi.
Üniversite ve sanayi iş birliği için üniversitenin bütün imkânları ile seferber edildiğini belirten Özaydın, sanayinin sorunlarının çözülebilmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını ifade etti.
Halı üretiminin dünya çapında en önemli merkezi olan Gaziantep’te bir ilk olacak olan Halı Tasarımı Anasanat Dalı ve ilgili programın şehrin tasarım kültürüne önemli katkılar sunacağını belirten Özaydın, katma değerli ürünlerin ihracatı noktasında önemli bir boşluğu dolduracağını aktardı.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan da protokolün halı sektörüne yönelik eğitim alanında önemli bir boşluğu doldurmaya namzet olduğunu belirtti.
Protokolün üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yapılacak altyapı geliştirme, öğrencilere burs, staj ve iş güvencesi, müfredatın iyileştirilmesi gibi konuları kapsadığını bildiren Kaplan, “Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü altında sektörümüzün girişimleri ve rektörlüğümüzün de desteği ile Halı Tasarımı Anasanat Dalı bu yıl açılmıştı. Bu protokol ile de Halı Tasarımı Anasanat Dalı bünyesinde açılması ve öğretime başlanması planlanan eğitim programı için gerekli resmi işlemleri başlatmış bulunuyoruz. Bu kapsamda ihtiyaç olacak kütüphane ve atölye gibi fiziki gereksinimleri karşılama noktasında üniversite sanayi iş birliği alanında örnek bir çalışma yürüteceğimize inanıyorum. Her yıl belli sayıda öğrenciye burs, staj ve yurt dışı seyahat imkânı sağlanmasının yanı sıra mezunların istihdamını kolaylaştıracak bir yapı kurguluyoruz. Üniversitemizin de eğitim programlarının açılması, içeriklerin oluşturulması, güncellenmesi ve sürdürülmesi aşamalarında gerekli tüm akademik desteği sunacağı konusunda şüphemiz yoktur.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli üretim ve ihracat ürünleri arasında yer alan halının, üniversite desteğini de arkasına alarak tasarım kalitesi ve katma değeri yüksek bir ürün olarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğini söyleyen Kaplan, imzalanan protokolün Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı onayının ardından geçerli olmasını öngördüklerini dile getirdi. (İLKHA)