Çavuşoğlu, katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamada, “Burada bazı yorumlar da görüyorum. Mısır muhalefetini Türkiye satıyor mu diye. Biz başından beri darbe konusunda hep ilkeli davrandık. Türkiye’de bazı Mısırlı muhalifler var ama biz normalleşme adımları başlamadan önce Mısır aleyhine aşırı söylem içinde olanlara gerekli uyarıları yapmıştık” dedi.
Ülkelerde yapılan seçimlerde halk kimi iktidara getirirse o yönetimle en iyi şekilde çalıştıklarını dile getiren Çavuşoğlu, “Mısır’da darbeye karşı olduk. Müslüman Kardeşler (İhvan) olduğu için değil. O gün Sisi işbaşında olsaydı, başkası darbe yapsaydı aynı ilkesel tutumu sergilerdik” şeklinde konuştu.
Müslüman Kardeşler’in bir terör örgütü değil, siyasi bir hareket olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, grubun seçim yoluyla iktidara gelmeye çalışan siyasi bir hareket olduğunu belirtti.
Mısır yargısı, 8 yıl önce Müslüman Kardeşler’in faaliyetlerini yasakladı ve fonlarını dondurdu. Aralık 2013’te ise grubu terör örgütü olarak sınıflandırdı.
Mısır ile ilişkileri normalleştirme adımlarının devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Mısır’ın talebi üzerine Kahire’de Mayıs ayının ilk haftasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir görüşme yapılacağını bildirdi.
Çavuşoğlu bunun ardından ise, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile büyükelçi atamaları konularında konuşacaklarını ifade etti.
Şukri ile daha önce 2019 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantılarında bir araya geldiklerini ifade eden Çavuşoğlu, “O zaman şartlar olgun değildi, şimdi olgunlaştı. Biz o zaman da, prensip olarak özellikle uluslararası platformda birbirimizin aleyhine olmamak konusunda anlaşmıştık” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin dış politikasındaki değişimle ilgili olarak Çavuşoğlu, “Dünya hızlı değişiyor. Dış politika alanı hızlı değişiyor. Bu gelişmeler karşısında dış politikada da değişikliklere ihtiyaç var. Etrafımızda savaşlar, çatışmalar oldu. Bunun insani boyutları oldu. Aynı zamanda mücadele etmek için sahada ve masada güçlü bir Türkiye. Girişimci olmalıyız, yaşanan çatışmalara çözüm bulmalıyız. Türkiye arabulucu da olmalı. Arabuluculuktaki başarısı, dürüst ve dengeli yaklaşımı sayesinde oluyor” dedi.
Çavuşoğlu canlı yayındaki konuşmasında ayrıca Mısır hakkında şu yorumu yaptı;
“Deniz yetki alanlarıyla ilgili Mısır ile anlaşma imzalarsak, en az 40 bin kilometre karelik daha fazla alan edeceğini Mısır da biliyor. Mısır bizim kıta sahanlığımıza sınırlarımıza saygı gösterdi. Daha sonra bazı alanlarda ruhsat sahası ilan etti. Bunları ilan ederken bizim kıta sahanlığımıza saygı gösterdi. Biz karadan karaya birbirimizi de görüyoruz. Böyle bir anlaşmayı müzakere ederiz. Anlaşabilirsek imzalarız. Mısır da bundan karlı çıkar.”
Geçmişte Mısır ile Libya’da karşı taraflarda olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Mısır ve Fransa gibi bazı ülkeler Hafter’i destekledi. Biz ise meşru hükümeti destekledik. Biz Libya’yı Mısır veya başka ülkelerle rekabet alanı olarak görmüyoruz, başkaları da görmesin. Gelin Libya halkına yardımcı olalım. Libya’yı kimse rekabet alanı olarak görmesin. Biz bundan sonra yeni yönetimle beraber Libya’da herkesle birlikte çalışmaya hazırız” diye konuştu.
Mısır ile Türkiye arasındaki karşılıklı ekonomik ilişkilerle ilgili olarak, Mısır’ın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Bir ülkeyle ilişkiler biraz kötüleştiği zaman, o ülkede ticaret ve diğer alanlarda şirketlerimizin çıkarlarını yok sayarak adım mı atalım?” dedi.
Diğer yandan, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Grubu olarak, Türkiye ile Mısır arasında dostluk grubu oluşturulmasına ilişkin bir teklifi Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını bildirdi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop ise, Mısır ve Libya ile dostluk grubunun kurulmasının önemli olduğunu belirterek, “Çünkü dostluk gruplarımız, parlamenter diplomasinin öncü grubu” ifadelerini kullandı.
Kaynak; Şarkul evsat