Hasankeyf'te Küçük Saray yükseltiliyor

Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde eserleri korumaya yönelik çalışmalar, salgın nedeniyle uzun bir sürenin ardından tekrar devam ediyor.

Ekleme: 21.04.2021 18:05:14 / Güncelleme: 21.04.2021 18:08:10 / Kültür & Sanat / Batman Haberleri
Destek için 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü, baraj göletinden etkilenecek eserleri korumaya yönelik çalışmaların başladığını belirtti.

Bu kapsamda yukarı Hasankeyf’te kalan Küçük Saray’ın yükseltilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiği ifade edilen açıklamada, “Hasankeyf antik kent kalesinin kuzeydoğu ucunda yer almakta olup kalenin üstünde yer aldığı taş kütle üzerinde inşa edilmiştir. Sivri beşik tonozla örtülmüş dikdörtgen mekan, üç cepheden nehre bakan pencerelerle aydınlatılmıştır. Yapının tonozunda, silindirik küplerle petek şeklinde ara konstrüksiyonun desteklediği çift kabuk sistemi uygulanmıştır. Kuzeye bakan cephedeki pencerenin üstünde iki aslan kabarması, ortasında da kufi levhalar bulunmaktadır.” denildi.

Küçük Saray’ın yükseltilmesinin 4 kademe şeklinde olacağı bildirilen açıklamada, “Yapının baraj sularından olumsuz etkilenmemesi için hazırlanan projenin Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulununca onayı ile ilk etapta yerinde 6 metre kaldırılmasına karar verilmiş olup kaldırma işlemi 4 kademede yapılacaktır. 33 kaldırma kirişinin yerleştirildiği 90 santimetre kalınlığındaki kaldırma temeli ile birlikte hesaplanan yapı ağırlığı 2 bin 374 ton olup 76 hidrolik kriko ile yapı 1,6 metre kaldırılacaktır. İlk kaldırma işlemi için (1,6 metre) hazırlıklar son aşamaya getirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.(İLKHA)