Mukabele hatim yerine geçer mi?

Fetva Kurulu, salt dinlemenin kıraat/hatim yerine geçmediğini, kıraatin geçerli olabilmesi için kişinin dudaklarını kıpırdatması ve asgari düzeyde dahi olsa okuduğu ayeti işitmesi gerektiğini belirtti.

Ekleme: 14.04.2021 20:15:20 / Güncelleme: 14.04.2021 20:43:34 / Güncel
Destek için 

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Mukabele hatim yerine geçer mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

"Kuran-ı Kerim’i okumanın sevabı ayrı, dinlemenin sevabı ayrıdır. Kur'an tilavetiyle ilgili Efendimiz (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurmaktadır: Kim Allah’ın kitabından bir harf okursa ona bu sebeple bir hasene verilir. Hasenenin karşılığı ise on mislidir. Size elif lâm mîm bir harftir demiyorum, fakat elif bir harf, lâm bir harf, mîm bir harftir (Tirmizî, Fedâilu'l-Kur'an 17, No: 2910). Yine Ebû Ümâme (radıyallahu anh), ben Resûlullah'ı (aleyhissalatu vesselam) “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” buyururken işittim, der (Müslim, Salâtü’l-Müsafirîn 252, No: 804).

Kur'an’ı okumanın faziletiyle ilgili varid olan hadislerin çokluğundan, tilavetin dinlemeden daha faziletli olduğu anlaşılmaktadır.

Kuran’ı dinleyen kimse Allah’ın “Kur’an okunduğu zaman ona kulak verip dinleyin ve susun ki size merhamet edilsin” (A’raf 204) buyruğuna icabet ettiği için büyük ecir elde eder. Sıhhati konusunda farklı görüşlerin bildirildiği bir hadiste Efendimiz şöyle buyurmaktadır: Kim Allah’ın kitabından bir âyet dinlerse onun için kat kat sevap yazılır. Kim de onu okursa kıyamet günü onun için bir nur olur (Ahmed Bin Hanbel, Müsned XIV, 191, No: 8494).

Gerek canlı gerekse dijital ortamda Kur'an okuyan birini dinleyen kimse mukabele sünnetini yerine getirmiş olur. Ancak salt dinleme kıraat/hatim yerine geçmez. Kıraatin geçerli olabilmesi için kişinin dudaklarını kıpırdatması ve asgari düzeyde dahi olsa okuduğu ayeti işitmesi gerekir (Nevevî, el-Mecmû’ IV, 270). Mescitlerde veya diğer toplu ortamlarda Kuran-ı Kerim mukabelelerine katılanlar aynı anda hem dinleyip hem de o günkü cüzlerini tamamlayabilirler. Olur da ikisini birlikte yapma imkanları yoksa hatim ecrine nail olmak için cüzlerin ayrıca okunması gerekir." (İLKHA)



İlgili Haberler