Hoş geldin ya şehr-i Ramazan YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKTİ

İlk sahur ve teravihle rahmet ve bereket ayı olan ramazan ayına ulaştık. Salgın nedeniyle biraz buruk olsa da bu burukluk ihtiyaç sahiplerini unutmamıza sebep olmamalı. Salgın krizi ve ekonomik sorunların ciddi boyutlara vardığı günümüzde ramazan ayındaki yardımlaşma ve dayanışma ruhu daha da bir önem kazanmış durumda. Bu açıdan en yakın çevremizden başlamak üzere konu komşu çevre derken sıkıntıda olan bütün insanlara el uzatma vakti bu ay. Ramazan-ı Şerif ayı hakkında açıklama yapan Peygamber Sevdalıları Vakfı da, yardımlaşma kültürünün İslam’ın ana prensiplerinden biri olduğunun altını çizdi. Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran ise, ramazan ayının yardımlaşma konusunda bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini kaydetti.

Ekleme: 13.04.2021 07:15:32 / Güncelleme: 13.04.2021 07:19:26 / manşetler
Destek için 

HABER MERKEZİ

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına rağmen bugün Ramazan orucu için ilk sahurumuza kalktık ve ilk iftarımızı yapacağız inşallah. Bereket ve şifa, rahmet ve mağfiret ayı olan bu ayda elbette oruç dışında diğer ibadetlerimizi de ihya etmeli en mükemmel şekilde eda etmeliyiz. Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı, fakirlerin, muhtaçların ve açların daha çok hatırlandığı bu ayın özellikle yardımlaşma ve dayanışma vakti olduğunu unutmamalı elimizden geleni ardımıza koymamalıyız.

Ramazan ayı münasebetiyle açıklama yapan Peygamber Sevdalıları Vakfı, yardımlaşma kültürünün İslam’ın ana prensiplerinden olduğunu, rahmet, bereket ve paylaşma ayı olan Ramazan ayında kişinin imkânlarını kardeşleriyle paylaşması gerektiğini vurguladı.

“CENNET KAPILARININ AÇILDIĞI AYDIR RAMAZAN AYI”

Ramazan ayının faziletine ve farziyetine işaret eden ayet ve hadisten sonra hamd ve salatla açıklamasına başlayan Peygamber Sevdalıları Vakfı, “Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların da zincire vurulduğu aydır Ramazan ayı. Ramazan-ı Şerif yapılan hayır ve ibadetlerin neticeleri itibari ile Allah(cc) katında en değerli ve en makbul olduğu aydır ki, bizzat Allah(cc) tarafından bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen Kadir Gecesini içinde barındırmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Ramazan-ı Şerif'in, malum salgından dolayı karantina hayatı yaşadığımız bu zamana denk gelmesini de fırsat bilerek Kur’an-ı Kerim kıraati, tevbe-i istiğfar, dua, zikir, ilim ve tesbihat ile bol bol meşgul olmamız gerektiğini ifade eden Peygamber Sevdalıları Vakfı, “Oruçlarımızla nefsimizi terbiye etmeli günah işlemekten sakınmalıyız. Geçmiş günahlarımız için af dilemeliyiz. Allah’ın(cc) rızasını kazandıracak salih ameller işlemeliyiz.” dedi.

“YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜ İSLAM’IN ANA PRENSİPLERİNDENDİR”

Yardımlaşma kültürünün İslam’ın ana prensiplerinden olduğunu beyan eden Vakıf, açıklamasının devamında şunları kaydetti: “İnsanlığın bu sıkıntılı döneminde Rabbimizin emirlerini ve Efendimizin(sav) örnekliğini yaşayalım. İmkânlarımızı kardeşlerimizle paylaşalım. Çünkü Ramazan ayı; rahmettir, berekettir, paylaşmaktır. Paylaşmak sevgiden gelir. Sevmek, Allah’ın(cc) el-Vedûd isminin tecellisidir. Peygamber Efendimiz(sav), Asr-ı Saadet neslini bu şekilde terbiye etmiş ve bu nesil tüm insanlığa iyiliğin yaşantısını göstermiştir. Allah(cc), Kitab-ı Mübin’de, “Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz…” (Al-i İmran 92) buyurarak Müslümanlara kurtuluş yolunu göstermektedir.”

“İslam’ın şiarlarından olan zekât, infak, sadaka; İslam medeniyetinin ekonomik temellerini oluşturan mali ibadetlerdir.” diyen Peygamber Sevdalıları Vakfı, açıklamanın devamında, “Mübarek Ramazan ayında her türlü ibadetin, ziyadesiyle yapılması icap ettiği gibi, mali ibadetlerde de bu kaide geçerlidir. Mağdurluğun ve fakirliğin arttığı bu salgın döneminde yardımlaşmayı ve infakı hayatımızın merkezine yerleştirmeli, sahip olduğumuz ilmi, iktisadi birikimleri, azlığına ve çokluğuna bakmadan başkalarıyla paylaşmalıyız. İnfaktan, yardımlaşmaktan ve başkasına kendinde olanı vermekten uzaklaşmış toplumlar; asla iyiliğe, mutlu bir aile ortamına, huzura, refaha ve medeni bir hayata ulaşamazlar. Biz Müslümanlar; yaşantımız ile dünyaya İslam’ın, insanlık için tek kurtuluş yolu olduğunu göstermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının dünyanın dört bir tarafında zulüm ve esaret altında olan İslam coğrafyasına esaret ve zulümden çıkış yoluna vesile olması temennisinde bulunan Peygamber Sevdalıları Vakfı, insanlığı esaret altına alan salgın hastalıktan dolayı şifa bekleyen bütün hastalara Allah'tan şifa vermesi, hayır ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.

“RAMAZAN AYI YARDIMLAŞMA KONUSUNDA BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜLMELİ”

Umut Kervanı İnsanı Yardım Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran da gazetemize açıklamada bulundu. Ramazan ayının yardımlaşma konusunda bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini kaydeden Kurtaran, “Pandemi sürecinin devam ettiği bugünlerde rahmet ayı Ramazanı büyük bir fırsat bilerek yardımlaşma ve dayanışma noktasında seferber olmamız gerekmektedir. Bu süreçte zor durumda olan başta yanı başımızdaki ihtiyaç sahiplerinden başlayarak muhtaçlarla dayanışma ve yardımlaşma içinde olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“HAYIRSEVERLERİMİZ YARDIMA MUHTAÇ OLANLARIN ELİNDEN HEP TUTMUŞTUR”

Yardımlaşmayla tüm zorluk ve sıkıntıların üstesinden rahatlıkla gelinebileceğinin altını çizen Kurtaran, şöyle konuştu: “Zor bir süreçten geçmemize rağmen hayırseverlerimiz yardıma muhtaç olanların elinden hep tutmuştur. Birbirimizle kenetlenip kardeşimizi kendi nefsimize tercih ettiğimiz sürece tüm sıkıntı ve zorlukların üstesinden geliriz.”