Çağrıda, işgal rejiminin Yahudileştirme tehditleriyle karşı karşıya kalan Mescid-i Aksa’yı ziyaret ve işgalciler ile siyonist yerleşimcilerin baskın girişimlerine karşı burada Allah yolunda ribatta bulunmanın gerektiği belirtildi.
Heyetler tarafından yapılan açıklamalarda, etrafı duvarlarla çevrili olan tüm bölgenin Mescid-i Aksa olduğu belirtilerek, mescitlerin namaz, zikir, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Allah yolunda nöbet tutmak için inşa edildiğine dikkat çekildi.
Ramazan ayının, birlik, hoşgörü ve sevgi ayı olduğuna yer verilen açıklamalarda, tüm Müslümanlar, bu mübarek ayı bölünmüşlükleri, ayrılıkları, ihtilafları ve tartışmalı meseleleri sonlandırmaya vesile kılmaya davet edildi.
Diğer taraftan Mescid-i Aksa'nın kadın murabıtı Filistinli aktivist Hatice Huveys, konuyla ilgili basın açıklamasında, işgal rejimi ve siyonist yerleşimcilerin işgal altındaki ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarını artırdığına dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde idrak edilecek Ramazan günlerinde Mescid-i Aksa’nın yalnız bırakılmaması çağrısında bulundu.
Siyonist yerleşimciler, işgal polisinin koruması altında sürekli olarak Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlar düzenliyor. Ayrıca Mescid-i Aksa'da yaşananlar, Kudüs kentini Yahudileştirme çalışmalarının küçük bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Mescid-i Aksa’nın büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Huveys, Filistinlileri, Aksa’nın avlusunda nöbet tutmaya, mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerimi tilavet etmeye, farz ve sünnet ibadetleri eda etmeye davet etti.
Mescidi Aksa’da ribatta bulunmak ne anlama geliyor?
Kelime anlamı, düşman saldırılarını önlemek için sınır boylarında nöbet tutmak olan “ribat” ifadesi, yüce kitabımızda farklı şekillerde varit olmuştur. Ali İmran suresinde, emir kipiyle geçen ribat ile Müslümanlara, kafirlere karşı “Cihad için hazırlıklı olun” emri verilmiştir.
Keza ribat kavramı hadisi şeriflerde, Allah yolunda savaşmak için atların hazır tutulmasının yanı sıra daha çok “nöbet tutmak” ve “sınır muhafızları” anlamlarında kullanılmıştır.
Ribat (nöbet), Mescid-i Aksa’nın kontrolünü ele geçirip tamamen işgal etmek isteyen siyonist işgal rejimini en çok tedirgin eden eylemlerden biri.
Diğer taraftan işgal rejiminin Mescid-i Aksa'nın altında ve çevresinde gerçekleştirdiği kazı çalışmaları hızla sürerken, Kıble Mescidi ve Kubbetu’s-Sahra'ya yönelik saldırılar da her geçen gün artıyor. Mescidi Aksa'nın işgalini engellemek için 'ribat” tutan Filistinlilere ise işgalciler müdahale ediyor.
Siyonist işgalciler, Mescid-i Aksa’yı boşaltmak ve işgal edip Yahudileştirmek için Kudüslüleri, Aksa’dan uzaklaştırma, alıkoyma, para cezası verme, baskı ve saldırı uygulamalarıyla hedef alıyor.
Siyonistler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's-Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor. (İLKHA)