Kuzukulağı bitkisi tezgâhtaki yerini aldı

​Elazığ'ın Palu ilçesinin mutfak kültürü olan, taze olarak yendiği gibi yumurta ve yağda kızartılarak da tüketilen "kuzukulağı" tezgahlarda yer almaya başladı.

Ekleme: 09.04.2021 17:55:17 / Güncelleme: 09.04.2021 18:25:31 / Güncel / Elazığ Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişmeye elverişli olan Kuzukulağı bitkisi bazı yörelerde ekşimsi tadı nedeni ile "acı ot" olarak ta biliniyor.

Palu ilçesi sakinlerinin mutfak kültürü haline gelen Kuzukulağı bitkisi halk arasında "tırşık" olarak ta adlandırılıyor.

Yabani olarak dağlarda yetişen Kuzukulağı, baharın ilk mevsiminde çıkması ile birlikte toplanmaya başlandı. Dağlarda günlük taze olarak toplanan Kuzukulağı birçok kişiye geçim kaynağı da oldu.

Kuzukulağının nisan-mayıs aylarında yetiştiğini belirten Kuzukulağı satıcısı Mahmut Meydanoğlu, "Kuzukulağının zazaca ismi 'tırşıktır'. Elazığ ve Palulular kuzukulağını çok iyi bilirler. Almanya`ya kadar kuzukulağının alıcısı çıkıyor. Şu an mevsimin ilk ürünüdür. Birkaç gün sonra buralar kuzukulağı ile dolar. Kışın yemek için derin dondurucu dolaplara koyuyorlar. Kavurma ve yumurta ile pişiriyorlar." dedi.

Kuzukulağı bitkisinin yetiştiği yerler ile ilgili de bilgi veren Meydanoğlu, "Kuzukulağı dağın belli yerlerinde çıkıyor. Kumlak ve yamaçlarda ve genellikle yol kenarlarında çıkıyor. Tek tek toplayıp getiriyoruz. Burda deste yapıp satıyoruz. Topraktan sürekli bunu çektiğimizde elimiz çatlıyor. Bazen toplama esnasında otların arasında yılanla, akreple karşılaşıyoruz. Dağdan topladığımız kuzukulaklarını sırtlayıp arabaya getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Ekmek parası için bu işi yaptığına işaret eden Meydanoğlu, kuzukulağı bitkisinin destesini 2.50 TL'den, 40-50 deste alanlara ise 2 liradan verdiklerini söyledi. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler