Oruç için her gün niyet edilmeli mi? Nasıl niyet edilir? Niyet Unutulursa Oruç Geçersiz Olur mu?

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, “Oruç için her gün niyet edilmeli mi? Nasıl niyet edilir? Niyet Unutulursa Oruç Geçersiz Olur mu?” sorularını cevapladı.

Ekleme: 01.04.2022 00:00:53 / Güncelleme: 02.04.2022 09:39:33 / Ramazan
Destek için 

DOĞRUHABER

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, ramazan ayının merak edilen sorularını cevapladı. Peki “Oruç için her gün niyet edilmeli mi? Nasıl niyet edilir? Niyet Unutulursa Oruç Geçersiz Olur mu?” Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

RAMAZAN ORUCUNA ŞU ŞEKİLDE NİYET GETİRİLİR:

Fetva Kurulundan yapılan açıklamada, “Her ibadette olduğu gibi farz ve nafile oruçlar için de niyet şarttır. Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu Vesselam) şöyle buyurmuştur: Ameller ancak niyetlere göredir (Buhârî, Bed’ül-Vahy 1, No: 1). Müçtehit imamlar arasında sadece Ebu Hanife'nin talebesi olan İmam Züfer'in, niyeti orucun şartı olarak görmediği rivayet edilir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l Müctehid s.247). Fakat İmam Züfer'in bu görüşü, Hanefî âlimleri arasında dahi kabul görmemiştir.  Ramazan orucuna şu şekilde niyet getirilir: Niyet ettim farz olan ramazan orucunu tutmaya.

NE ZAMAN NİYET EDİLMELİ?

Malikî, Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre akşam namazıyla sabah namazı arasındaki herhangi bir vakitte bir sonraki gün için oruca niyet getirilebilir. Hanefî mezhebine göre efdal olan imsak vaktinden hemen önce niyetin getirilmesidir. Ancak oruç adak veya kaza olmadığı sürece fecir vaktinden sonra öğlene kadarki süre içerisinde de niyet getirilebilir.

HER GÜN NİYET EDİLMELİ Mİ?

Cumhura göre ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet getirmek gerekir. Çünkü her gün başlı başına bir ibadettir. Malikî mezhebi ise Ramazan’ın başında bir defa niyet getirilirse bunun tüm günler için yeterli olacağı görüşündedir. Malikilere göre aynı hüküm art arda tutulan kefaret, kaza ve sünnet oruçlar için de geçerlidir (İbn Kudâme, el-Muğnî II, 412).

İlgili Haberler