Akıllı petrol üretim takip sistemi tanıtıldı​

Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği ile Batman Üniversitesi akademisyenleri tarafından üretilen Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi düzenlenen lansman töreniyle tanıtıldı.

Ekleme: 09.04.2021 12:05:20 / Güncelleme: 09.04.2021 12:12:45 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Tören, Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi’nin kurulu bulunduğu TPAO Bölge Müdürlüğü Batı Raman Kampı BR-420 Petrol Kuyusu’nda düzenlendi.

Törene; TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir, kamu kurum müdürleri, il protokolü ve Batman Üniversitesi personelleri katıldı.

TÜBİTAK TEYDEP Destekli Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi Proje Lideri Batman Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul tarafından Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi projesini tanıttı.

Törende konuşma yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi’nin kurulduğu 2007 yılından bugüne çok önemli çalışmalara ve projelere imza attığını ve atmaya da devam ettiğini söyledi.

“Teknoparkımız Batman’ın en önemli markalarından olacak”

Rektör Demir konuşması şöyle sürdürdü:

“Batman Üniversitesi, Batman şehrinin, sanayide, teknolojide, sanatta, kültürde bir marka olması için çalışmalarını planlamakta ve hayata geçirmektedir. Batman’ın en önemli markalarından biri olmasını arzuladığımız Teknoparkımızın binasının inşaatı hızla yükseliyor. Binanın bir an önce tamamlanması için gerekli girişimlerimiz de devam ediyor. Teknoparkımız teknoloji firmalarımıza ev sahibi olacak ve buradan dünya markaları ortaya çıkaracak.”

“Yeni süreç endüstri 4,0”

Konuşmasının devamında Demir, “Gelişen teknoloji, endüstri 4,0’da nesnelerin birbiriyle konuşabildiği ve yapay zeka ile çeşitli süreçlerin yönetildiği veri odaklı bir ekosistem oluşmasını gerektirmektedir. Bu ekosistemin ise ülke ekonomisine verimlilik, istihdam ve yatırım konularında katkı sağlaması beklenmektedir. Endüstri 4,0 tabanlı yöntemler sanayileşme, akıllı üretim teknikleri ile sanayi üretiminde verimin artırılması ve ar-ge temelli katma değer üretebilen ürünler ile bölgesel kalkınmada üniversitemiz aktif rol almayı hedeflemektedir.” dedi.

“Proje yüzde 20 verimlilik sağlıyor”

Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi ile ilgili bilgiler paylaşan Demir şunları söyledi:

“Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri tarafından projelendirilen ve hayata geçirilen yerli ve milli bir ürün olan Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi tamamlandı. Bugün de bu projenin tanıtımı için bir aradayız. Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliği ile geliştirilen Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi, petrol üretimi sırasında ortaya çıkaran arızaları yapay zeka ile önceden tespit ederek ilgilileri SMS ve e-posta gibi uyarılarla haberdar eden, platform bağımsız web tabanlı bir sistem olarak gerçekleştirildi. Ülkemizin en önemli dış açığı olan enerji alanında geliştirilen önemli bir proje olan Akıllı petrol Üretim Takip Sistemi, petrol üretimi alanında üretim ve yönetim de yüzde 20’lik verimlilik sağlayacak bir projedir. Bu petrol üretiminde ülkemize yüzde 20 kazanç sağlayacak yapay zekasıyla tamamı yerli ve milli yapıda güzel bir proje örneği oldu. Dinamik öğrenme yapısına sahip sistem, her bir kuyuda kuyu bazlı olarak öğrenmekte ve her geçen sürede kendi kendine öğrendikçe verimliliğini yükselten patent başvurusu yapılmış bir üretim takip sistemidir.”

“Petrol üretiminin devamlılığına önemli bir katkı sağlayacaktır”

TÜBİTAK TEYDEP Başkanı Mehmet Aslan ise projenin başarıyla tamamlanması, petrol kuyularının her türlü üretim kapasite raporlarının ve kalitesinin anlık olarak izlenmesine hem de olası arıza tahmini veya arıza tespiti yapılmasına imkan tanıdığını kaydetti.

Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kuyuların gerçek zamanlı izlenmesi koruyucu bakım yerine kestirimci bakım tekniklerinin uygulanması sınırlı bir kaynak olan petrol üretiminin devamlılığına önemli bir katkı sağlayacaktır. Daha önce TÜBİTAK’tan Batman şehrine fazla destek alınmamış. İnşallah bu proje ile yeni proje adımlarına ilham kaynağı olur. Şu anda lansmanı yapılmış ürün özel sektör temsilcileri tarafından kabul kararı verilmiş ilk proje başvurusu niteliğinde.”

“Projenin tamamen yerli ve milli oluşu en büyük gurur kaynağımızdır”

Proje destekçisi TPAO Batman Bölge Müdürlüğü adına törende konuşma yapan Bölge Müdürü Mustafa Demir de şunları kaydetti:

“Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında TÜBİTAK destekli yürütülen yer üstü petrol pompalarında olası ve anlık arıza türlerini önceden haber veren bu projenin tamamen yerli ve milli oluşu en büyük gurur kaynağımızdır. Bu projeyle petrol sektörünün milli projelerle önü açılmış olacaktır. Akademisyenlerimizin sahada oluşturdukları bilgi birikimi sayesinde yeni yerli ve milli teknoloji üretebileceği bir platform oluşturulacaktır. Yer üstü pompalarında kullanılacak sistem sayesinde petrol kayıplarının arıza tabanlı kayıpları minimize edilmesi, kuyu verimliliğine yönelik dataların online olarak alınması ve kaydedilmesi sistemin uzaktan kontrolüne olanak tanınması ve meydana gelecek arıza türlerinin daha oluşmadan yapay zeka destekli karar verme mekanizmasıyla tespit edilebileceği bir otomasyon sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem şu anda bulunduğumuz lokasyondaki Batı Raman 420 nolu kuyumuzun at başı pompasında yaklaşık bir yıl süren tüm deneme testlerini başarıyla tamamlamıştır.”(İLKHA)