DURUMLAR ANORMAL!..

Yılbaşından itibaren vaka ve vefat sayılarının düşmesi sonrası Mart ayının başında ‘kontrollü normalleşme’ dönemine geçildi. Sürecin ismi her ne kadar ‘kontrollü normalleşme’ olsa da son bir aydır sürekli yükselen vaka ve vefat sayıları vatandaşları tedirgin ediyor. Türkiye salgından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaştı. Türkiye’de 24 saatte 54 bin 740 kişinin testi pozitif çıktı, 276 kişi yaşamını yitirdi.

Ekleme: 09.04.2021 07:09:07 / Güncelleme: 09.04.2021 07:20:18 / manşetler
Destek için 

Haber Merkezi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 302 bin 108 Kovid-19 testi yapıldı, 54 bin 740 kişinin testi pozitif çıktı, 276 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 203 oldu. Son 24 saatte 35 bin 503 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 194 bin 978'e yükseldi. Toplam test sayısı 40 milyon 385 bin 250'ye ulaştı, vaka sayısı 3 milyon 633 bin 925, vefat sayısı 32 bin 943, ağır hasta sayısı 2 bin 604 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,1, yatak doluluk oranı yüzde 55,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66,5, ventilatör doluluk oranı yüzde 33, ortalama temaslı tespit süresi 9 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

‘KONTROLLÜ NORMALLEŞME’DE DURUMLAR ANORMAL SEYREDİYOR

2 Mart itibariyle başlayan kontrollü normalleşme sonrası vaka ve vefat sayıları her geçen gün arttı. Ve geldiğimiz noktada vakalar 50 binin üzerinde seyrediyor. Vefatlar ise 300’e doğru gidiyor. Açıklanan vaka sayılarıyla Türkiye, Avrupa’da ilk sıraya yükselirken Dünyada ise 2. sıraya yükseldi.

'AŞILAMA HIZLANDIRILMALI' İKAZI

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının bulaşıcılığının yüksek olduğunu belirterek, hastalıktan korunma tedbirlerine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Akhan, koronavirüslerin RNA virüs olması nedeniyle çok fazla mutasyona uğramasını beklediklerini söyledi. Koronavirüslerin, bu dönemde fazla yayıldığı için değişebildiğine işaret eden Akhan, birkaç mutasyonun eklenmesiyle İngiliz varyantının ortaya çıktığını kaydetti.

VİRÜS DEĞİŞTİKÇE TEHLİKELİ BİR HALE GELİYOR

Akhan, birkaç mutasyonun bir araya geldiği İngiliz varyantının birçok özellik kazandığını dile getirerek, şöyle devam etti: "İngiliz varyantıyla virüsün bulaştırıcılığı arttı ve daha fazla enfektif hale geldi. Dünyaya yayıldı, yayılırken de değişiyor. Güney Afrika'ya giderken orada başka bir hale geldi, o da önemli bir mutasyon, o da biraz daha virüsün şeklini değiştirdiği için bu sefer de virüsü antikor tanıyamayabiliyor, aşının duyarlılığını azaltabiliyor. Güney Afrika varyantı o yüzden çok daha tehlikeli ve daha özellikli bir durumda. Bunun benzeri Brezilya varyantı var. Kaliforniya varyantı da önemli özellikler taşıyor. Virüs değiştikçe tehlikeli bir hale geliyor."

YAŞ YA DA KRONİK HASTALIK FARKETMEYEBİLİYOR

Mutasyonun başka bir yere evrilmesinden korktuklarını aktaran Akhan, bu kadar çoğalınca virüsün, ortam bulduğu için değişebilme ihtimalinin de arttığını vurguladı. Akhan, bu nedenle varyantların çok iyi takip edilerek ne tür değişiklikler olduğunun görülmesi gerektiğinin altını çizerek, "İçinde bulunduğumuz dönem çok önemli. Virüs ne kadar çok çoğalıyorsa değişime de o kadar açık demektir. Virüsün genetik yapıda seçiciliği muhtemelen var çünkü bazı insanlarda ne yaparsanız yapın ağır geçiyor. Yaş ya da kronik hastalık olmaksızın çok gençlerde de olabiliyor. Yaşlılarda çok virüsü görmememizin sebebi yaşlıları aşılamış olmamız. Varyantın klinik seyriyle ilgili önemli bir değişikliği yok." diye konuştu.

"HERKES BİREYSEL OLARAK DİKKAT ETMELİ"

Koronavirüsün kontrol edilemediği için değişebileceğine dikkati çeken Akhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bir yarış, aşılama hızıyla mücadele ediyoruz, bir yandan da virüs değişmeye çalışıyor. O da bulaştırıcılığını artırdı, koşullarını değiştiriyor. Koronavirüsü kontrol edemediğimiz takdirde değişmesi olası. Bu yüzden sekanslamayla takip etmemiz, ne gibi değişiklikleri görmemiz, ona göre önlemleri değiştirmemiz, kuvvetlendirmemiz gerekebilir. Virüsü uzun süre vücuttan atamadığı için başkasına bulaştırma olasılığının yükselmesi gibi problemleri bulunuyor. Bu dönem çok dikkatli olmamız gerekiyor. Varyant hızlı bulaşıyor. Bunu yarış olarak düşünüyorum, aşıyı hızlandırmamız ve korunmaya çok dikkat etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki günler güzel gelecek diye düşünüyorum ama davranışlar bu dönemi belirleyecek. Bu nedenle herkes bireysel olarak dikkat etmeli." Sıla Akhan, maske, mesafe ve hijyen kurallarının önemine işaret ederek, herkese tedbirlere harfiyen uyma çağrısında bulundu.

Koronavirüs salgınında dünyada 24 saat

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısı 133 milyon 381 bini, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 milyon 891 bini, iyileşenlerin sayısı 107 milyon 524 bini geçti. Vaka sayısı ABD'de 31 milyon 576 bine, Brezilya'da 13 milyon 106 bine, Hindistan'da 12 milyon 924 bine ve Fransa'da 4 milyon 841 bine ulaştı. ABD Başkanı Joe Biden, ülkedeki yetişkinlerin tamamının Kovid-19 aşı programına dahil edilmesi için son tarihi 1 Mayıs'tan 19 Nisan'a çektiklerini açıkladı. ABD'nin en kalabalık eyaleti California'da ise salgın nedeniyle ekonomiye getirilen kısıtlamaların 15 Haziran itibarıyla tamamen kaldırılacağı açıklandı.

BREZİLYA’DA 4 BİN 195 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Brezilya'da Kovid-19 nedeniyle 24 saatte 4 bin 195 kişi yaşamını yitirdi. Bu rakam, salgının başlangıcından bu yana Brezilya'da bir günde görülen en yüksek Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısı olarak kayda geçti.

HİNDİSTAN'DA 115 BİN 736 YENİ VAKA

Hindistan'da günlük vaka sayısı salgının başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 24 saatte 115 bin 736 yeni vaka tespit edildi. Fransa'nın Annecy kentinde AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını olduktan 11 gün sonra hayatını kaybeden 63 yaşındaki Joal Crochet'in ailesi suç duyurusunda bulundu. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, salgınla mücadelede ülke genelinde kısa süreli sert tedbirlerin alınmasının doğru olacağını söyledi.

GÜNLÜK ZİYARETÇİ SAYISI UMRE İÇİN 50 BİN KİŞİYE ÇIKARILACAK

Suudi Arabistan, ramazan ayı süresince Mekke'de Kabe'nin de içinde bulunduğu Mescid-i Haram'a kabul edilecek günlük ziyaretçi sayısının umre için 50 bin kişiye, namaz kılanlar için de 100 bin kişiye çıkarılacağını duyurdu.

GAZZE ŞERİDİ'NDE EN YÜKSEK RAKAMLARA ULAŞILDI

İşgalci israil ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde salgının başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı. Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, son 24 saatte işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün yanı sıra Gazze Şeridi'nde 2 bin 672 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi. Tayland’da yerel vakalar arasında, Kovid-19'un ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan ve mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan türü tespit edildi.