Hizb-ut Tahrir davasında yeniden yargılama kararı

​İstanbul 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği yeni bir dosyada 21 Hizb-ut Tahrir mensubu hakkında yeniden yargılamaya hükmetti.

Ekleme: 08.04.2021 15:05:11 / Güncelleme: 08.04.2021 15:05:56 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

2005'te 30'dan fazla kişi hakkında başlayan, 2012 yılında İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanan ve dosyadaki bazı sanıklar yönünden 2018 yılında Yargıtay tarafından onanan yargılamada, yıllar sonra Anayasa Mahkemesi hukuk ihlalini tespit ve teyit etti.

Dosyadan yargılanıp ceza alan Ahmet Yağan ve Halit Arslan’ın Anayasa Mahkemesine bireysel başvurularını değerlendiren yüksek mahkeme, yargılama da hak ihlali olduğuna ve yeniden yargılanmalarına hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin hak ihlali kararı vermesi sonrasında dosya avukatı Mustafa Kocamanbaş, başvurucular dâhil dosyadaki diğer 21 kişi içinde yeniden yargılama yapılması için 21'inci Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe sundu. Ancak İstanbul 21'inci Ağır Ceza Mahkemesi keyfi bir şekilde sadece başvurucular hakkında yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Dosya avukatının İstanbul 22'inci Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz yerinde görülerek sonuç buldu ve tüm kişiler için yeniden yargılama kararı verildi.

Dün akşam saatlerinde tebliğ edilen kararla dosyadan hüküm giyen ve Bursa Cezaevinde bulunan Bekir Kurtuluş ve İsa Erol tahliye edildi.

Dosyadan hükümlü bulunan Yılmaz Çelik, Ali Serkan Sabanuç, Bekir Kurtuluş, Çınar Duman, Ali Dikici, Engin Uygun, İbrahim Er, İhsan Dönmez, İsa Erol, İsmail Görpüz, Mehmet Ak, Mıstık Coşkun, Osman Yıldız, Ömer Duman, Ramazan Şimşek, Ömer Salman, Rıfat Esen, Sedat Temiz, Serdar Yılmaz, Süleyman Uğurlu ve Uğur Kankur hakkında yeniden yargılama kararı verildi. (İLKHA)