Kıdem Tazminatı Hesaplama Formülü

İlandır...

Ekleme: 06.04.2021 10:45:33 / Güncelleme: 08.04.2021 10:45:44 / Tanıtım
Destek için 

Kıdem tazminatı, işçinin haksız yere işveren tarafından işinin sonlandırılması durumunda ya da bir diğer şartlar altında işverenden aldığı maddi tazminattır. Bu tazminat hesaplaması yapılırken herhangi bir mağduriyet olmaması için kıdem tazminatı hesaplama belirli bir formül içerisinde gerçekleştirilmektedir. Bu formül;

(Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı x son ay aldığı brüt ücret (yol, yemek, yan ödemeler dahil)) + (Tam sürenin dışında kalan gün sayısı x günlük brüt ücret) = Kıdem tazminatı

Kıdem Tazminatı Almanın Temel Şartları

Kıdem tazminatı almak için özel şartlar bulunmaktadır. Bu özel şartlar şu şekildedir;

  • İşçi, işverenin yanında en az 1 yıl süredir çalışıyor olması gerekmektedir.
  • İşveren işçiyi haksız ya da sebepsiz bir nedenden kaynaklı işinden çıkarması gerekir.
  • İş sözleşmesinde konu olan işin, işçinin sağlığını ya da yaşamını tehlikeye sokmalıdır.
  • İşveren ya da birlikte çalıştığı kişinin bulaşıcı hastalığına işçi de yakalanmalıdır.
  • İşveren; çalışana ve çalışanın ailesine onur kırıcı hakaretlerde ya da cinsel tacizde bulunmuş olmalıdır.

Bu şartların yanında oldukça geniş bir konuda işçilerin kıdem tazminatı alması uygun görülmektedir. Karşılaşılan durumun bildirilmesinde tazminat hesaplama yapılır ve işçiye mağduriyetini kapatacak maddi ödeme gerçekleştirilir.

Kıdem Tazminatı ile İhbar Tazminatı Neden Alınır?

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı sıklıkla karşılaşılan tazminat türlerindendir. Kıdem tazminatı, işçinin işveren tarafından zarar görmesini engelleyen ve maddi olarak güvence altında olmasını sağlayan tazminat biçimidir. İşverenin, işçi üzerinde gerçekleştirdiği her haksız eylemde işçinin kıdem hakkı tazminatı doğmaktadır.

İhbar tazminatı ise bir iş akdinin sonlandırılmasında iki tarafın da dürüst ve zamanında bir diğerini uyarmasını temel alan tazminat biçimidir. İhbar tazminatı hesaplama, kıdem tazminatına göre değişiktir.

Kıdem Tazminatı Neden Önemlidir?

Kıdem tazminatı, işçinin iş üzerindeki emeklerini ve haklarını koruyan bir tazminattır. İşveren bu tazminat nedeni ile işçilerini bir sebebe dayandırmadan ya da haklı bir neden göstermeden işlerine son veremez. Aynı şekilde iş yeri içerisinde oluşan mobing, zorbalık gibi durumlarda yine işçinin hakları bu tazminat ile korunmaktadır. İşçi, işten kaynaklı yaşamını etkileyecek bir zarar sahipse tazminat ile kendini güvence altına alabilecektir. BESLER.AV.TR adresinden tazminat hesaplama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.