Anne çocuklarına zekat verebilir mi?

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu “Anne çocuklarına zekat verebilir mi?” sorusuna yanıt verdi.

Ekleme: 15.04.2022 13:30:53 / Güncelleme: 15.04.2022 13:31:01 / İlim & İrfan
Destek için 

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, gelen bir soru üzerine “Anne çocuklarına zekat verebilir mi?” sorusunu cevapladı.

Anne çocuklarına zekat verebilir mi?

Fetva Kurulu’ndan yapılan açıklamada, "Anne çocuklarına zekat verebilir mi?” sorusuna yanıt verildi. Açıklamada, “Fakihler; verdiği takdirde faydanın kendisine döneceği kişilere zekât, fıtır sadakası, fidye ve kefâretlerin verilemeyeceği hususunda neredeyse görüş birliği içerisindedir. Kişi zekâtını, bakmakla yükümlü olduğu kimselere verdiği takdirde, artık zorunlu nafakayı vermeye gerek kalmayacağından menfaat kendisine dönecektir. Bu da zekâtını kendisine vermesi anlamına gelir. Öyleyse bir kimse usulüne ve furû’una zekât veremez. Usûl; anne, baba, dede, nene ve yukarısına denir. Fürû’ ise; çocuk ve torunlara verilen isimdir. Bu bakımdan zekat hususunda usûl ve furû’ ile ilgili böyle bir ölçü getirilmiştir.” denildi.

 ‘ONLARA ZEKÂT VERMENLE SANA SEVAP VARDIR’

Açıklamanın devamında ,”Yalnız anne, -eğer baba hâlâ hayatta olup çocuklarına bakmakla yükümlüyse- çocuklarına ve torunlarına bakmakla yükümlü olmadığı için zekâtını bunlardan muhtaç olanlara verebilir. Hatta çocuklarının topluma muhtaç olmaması ve başkalarına el-avuç açmaması için kendilerine zekât vermesi daha iyidir. Ümmü Seleme (radiyallahu anha) der ki: Resulullah'a (aleyhissalatu vesselam), “Ey Allah’ın Resulü! Ebu Seleme’nin çocuklarına zekât verdiğim takdirde bana sevap var mı, (onlar) benim de çocuklarımdır?’’ dedim. O da şöyle cevap verdi: Onlara zekât ver, onlara zekât vermenle sana sevap vardır (Buhârî, Zekât 48, No: 1467).

 BABA HAYATTA DEĞİLSE…

Anne, babanın hayatta olmadığı durumlarda eğer çocuklarıyla aynı evde kalıyorsa onlara bakmakla yükümlü olacağından kendilerine zekât veremez (İbn Kudâme, el-Muğnî VI, 442; İbn Hacer, Fethu'l-Bârî III, 415).” ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler