Van Gölü'nün uzaydan çekilen görseli NASA yarışmasında finalde

Van Gölü'nün uzaydan çekilen görseli, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) düzenlemiş olduğu "Dünya Turnuvası" adlı online fotoğraf yarışmasında finale kaldı.

Ekleme: 07.04.2021 10:55:09 / Güncelleme: 07.04.2021 11:03:35 / Bilim & Teknoloji / Bitlis Haberleri
Destek için 

NASA, 20 yılı aşkın sürede Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapan astronotların çektiği dünya fotoğrafından oluşan yarışmada, birçok rakibini eleyerek yarı finale kadar çıkan Van Gölü'nün uzaydan çekilen görseli, yarı finali de farkla geçerek finale kaldı.

Yarışmanın yarı finalinde Castellanus bulut kulesine karşı oyların yüzde 94'ünü alarak finale yükselme başarısı gösteren Van Gölü fotoğrafı, final için de iddiasını sürdürüyor.

Yarışmanın final bölümünde birlik kategorisindeki uzun pozlama tekniğiyle çekilen "Hareket halindeki yıldızlar" fotoğrafıyla yarışacak olan Van Gölü fotoğrafı, finale kalması bekleniyor.

Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü'nün uzaydan göründüğü fotoğrafla ilgili ayrıca Van Gölü'nün, dünyanın en büyük sodalı gölü olduğu bilgisine de yer veriliyor.

8 Mart'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş 32 favori dünya fotoğrafıyla başlayan yarışmanın finaline kalan Astronot Kate Rubins'in 12 Eylül 2016'da çektiği Van Gölü'nün uzaydan göründüğü fotoğraf ile Astronot Don Pettit tarafından 2012'de çekilen, Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların göründüğü fotoğrafın yarışacağı yarışmanın finaldeki son tur oylaması 12 Nisan'da ABD doğu saati ile öğlen saatlerinde sona erecek.

Konuyla ilgili yarışmanın düzenlendiği NASA’nın web sayfasında şu bilgilere yer verildi:

"Son geri sayımın zamanı geldi. 8 Mart'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilmiş 32 favori dünya fotoğrafımızla başladık ve şimdi sadece iki tanesi yarışmaya kaldı. 2021 turnuvasında hangi fotoğraf hüküm sürecek? Astronot Don Pettit tarafından 2012'de çekilen, Amerika kıtası üzerinde hareket halindeki yıldızların bir bileşimi mi olacak? Yoksa 2016 yılında astronot Kate Rubins tarafından yakalanan alkali bir Türk gölü mü olacak? Yarı finalde Van Gölü'nün fotoğrafı, Castellanus bulut kulesine karşı oyların yüzde 94'ünü aldı. Hareket halindeki yıldızların ve yeryüzündeki ışıkların görüntüsü, hava parıltısı ve Samanyolu manzarası üzerinden oyların yüzde 60'ını yakaladı. Hareket halindeki yıldızlar aslen birlik grubundaki 3'ncü sıradayken, Van Gölü Sükunet grubundaki 8'inci sıradaydı. Son turdaki oylamalar 12 Nisan'da ABD doğu saati öğlen saatlerinde sona erecek.”

"Van Gölü fotoğrafı finalde de iddialı"

Yarı finalde yarışan Van Gölü fotoğrafını finale taşımak için 365 oda ve borsaya iletilmek üzere daha öncesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) destek yazısı gönderen Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası da (TATSO) , yarışmanın final oylaması içinde tekrardan 365 oda ve borsaya iletilmek üzere TOBB’a destek yazısı yazdı.

TATSO Başkanı Bilal Adabağ imzasıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine iletilen yazıda yarışmanın yarı finaldeki katkıları için TOBB, oda ve borsalara teşekkür iletilirken, yarışmanın finali içinde tekrardan destek talebi iletildi.

İletilen destek talebi sonrası TOBB’a bağlı 365 oda ve borsa da gerek kendi web sayfaları ve sosyal medya hesaplarından destek paylaşımları yaparken, destek için üyelerine de sms ile bilgi vererek destek istedi.

Van Gölü görselinin NASA'nın düzenlemiş olduğu yarışmada finale kalmış olmasının önemine vurgu yapan TATSO Başkanı Bilal Adabağ, finalde de iddialı olduklarını söyledi.

Yarışmanın Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün, dünyadaki bilinirliğinin artması için büyük fırsat olduğuna dikkat çeken Adabağ, "Bu yarışma sayesinde inşallah Van Gölü konusundaki farkındalık da artmış olur. TATSO olarak bizler Van Gölü fotoğrafını finale taşımak adına elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Çok şükür büyük bir oy farkıyla da bu fotoğrafımızı finale taşımayı başardık. Şimdi finalde olan bu görselimizi zirveye taşıma vakti. Bunun için bizler yine kolları sıvayarak çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında yarı finalde olduğu gibi final içinde tekrardan TOBB’a bağlı 365 oda ve borsaya iletilmek üzere TOBB’a destek yazımızı yazdık. İnşallah bu çalışmalar neticesinde Van Gölü görselimiz yarışmayı en zirvede tamamlamış olacak. Herkesten de oylamanın sona ereceği son gün olan 12 Nisan’a kadar oy kullanıp destek vermelerini bekliyoruz. İnşallah Van Gölü yarışmayı birinci olarak tamamlamış olursa ki bizim bundan şüphemiz yok, işte o zaman Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün dünyadaki bilinirliği daha da artmış olacak." diye konuştu.

Yarışmada, NASA'nın resmi sitesi üzerinden https://earthobservatory.nasa.gov/tournament-earth oy kullanılabiliyor. (İLKHA)